Poveste fara sfarsit
RESTRUCTURARILE AGENTIILOR GUVERNAMENTALE


Categorie: Economic
|
07-08-2009
Nr: 350
|
Autor: Tarfin Todea
|
Asemenea unei frumoase povesti, premierul Emil Boc nu scapa un prilej de a vorbi despre bunele sale intentii de a face economii la nivelul bugetului de stat, intre masurile discutate numarandu-se si res-tructurarile propuse pentru agentiile guvernamentale.

Este vorba, de fapt, despre acele institutii de stat, in care functionarii sunt gras platiti pentru activitati neacoperite de rezultate, si care au avut si mai au menirea de a oferi compensatii, pana la urma financiare, celor care au stiut si stiu sa faca servicii partidului sau partidelor aflate la guvernare.

O practica ce se regaseste si pe treptele inferioare ale executivului, la nivelul judetelor fiind de notorietate numirile in functii pe la institutiile deconcentrate ale statutului ale diversilor indivizi, unii fara nicio chemare sau pregatire in domeniul peste care au fost numiti responsabili, doar pentru meritul de a fi apropiatii liderilor judeteni si, fireste, au stiut sa le intre pe sub piele.

Dincolo de acest aspect, generalizat pana la urma la nivelul tarii, in care coruptia detine un loc important, din pacate cu consecinte dintre cele mai grave asupra evolutiei societatii, trebuie sa recunoastem ca se impun masuri drastice de economisire a banului public, intr-o perioada de criza economico-financiara grava, cum este aceasta pe care o traversam acum cand, zilnic, zeci de societati comerciale isi inchid portile, lasand fara munca sute de angajati, astfel ca, la nivel de tara, nu mai mira pe nimeni starea somajului de la noi, cu o rata de circa 7 la suta pana acum, cu consecintele aferente la nivelul fiecarei familii.

La ultima sedinta de Guvern, din aceasta saptamana, premierul a reluat atat de draga lui obsesie cu privire la agentiile guvernamentale, prezentand un plan de restructurare, care, daca ar fi sa se aplice pe de-a-ntregul, ar aduce niscaiva economii la bugetul de stat, in conditiile in care, de exemplu, cheltuielile pentru pensii sunt cu mult mai mari decat veniturile incasate la asigurarile sociale de stat.

Am aflat, astfel, ca la nivelul tarii exista 226 de agentii, autoritati, administratii, centre, companii, administratii, inspectorate, si lista este lunga cu asemenea institutii, ale caror atributii vor putea fi indeplinite, ca urmare a restructurarilor propuse, de cele 107 agentii care vor ramane sa functioneze in continuare.

Masura care, se estimeaza, va conduce la reducerea numarului de posturi de la aceste agentii cu 9.200 de locuri de munca, cu economia aferenta de circa 50.000 de euro, concomitent cu sporirea veniturilor care vor intra in vistieria tarii, ca urmare a unei alte masuri, anume aceea de preluare la stat a veniturilor pe care le realizeaza unele agentii acum, astfel ca, in final, va rezulta o economie de circa 100 de milioane de euro.

Desigur, ramane de discutat, si, mai ales, de solutionat problemele de munca ale celor care vor ramane fara serviciu, in conditiile in care cei mai multi dintre ei sunt bine platiti, si sa nu ne ascundem dupa deget, multi dintre ei au fost angajati pe baza de pile, relatii si cunostinte.

Asa ca, tare ma indoiesc ca in final, dupa ce aceste proiecte vor fi asumate de Guvern, sau trecute prin Parlament, ele vor mai avea forma propusa acum de premier, stiindu-se prea bine ca primul-ministru a mai vrut sa faca economii la bugetul de stat, anuntand ca nu sunt bani pentru concediile angajatilor la stat, trimiterea era facuta la primele de vacanta, pentru ca, intr-un final, acesti angajati sa beneficieze de aceste sume, pentru ca asa spune�legea.

Oare sa nu cunoasca domnul Boc legile tarii, tocmai domnia sa, care este cadru didactic universitar la o facultate de Drept? Ma indoiesc ca n-ar fi stiut acest lucru, ci a vorbit, mai degraba, omul politic din el, propagandistic, decat juristul sau premierul Boc.

Asa ca, si in cazul restructurarilor anuntate acum, ramane ca timpul sa valideze in ce masura vorbele premierului vor mai fi acoperite si de fapte, pentru ca de prea multe ori a vorbit fara ca in viata de fiecare zi sa se regaseasca transpuse propunerile anuntate, ceea ce ne determina sa credem ca ar fi posibil ca lucrurile sa se repete, daca nu va sti sa puna piciorul in prag incercarilor de deturnare a bunelor sale intentii.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval