Romania, din nou, intre Scylla si Caribda!


Categorie: Editorial
|
02-09-2009
Nr: 368
|
Autor: MARIANA CRISTESCU
|
Putin cere sa fie intoarsa pagina celui de-Al Doilea Razboi Mondial!". Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut si ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune incheiat intre Uniunea Sovietica si Germania nazista (semnat la Moscova, la 23 august 1939), cu scopul declarat ca al Treilea Reich sa-si asigure flancul estic, in perspectiva iminentei invadari a Poloniei, o saptamana mai tarziu, la 1 septembrie 1939. Pe de alta parte, Uniunea Sovietica voia sa castige timp, sa previna temporar o invazie germana. In realitate, ambele tari agresoare vroiau sa se asigure, cel putin oficial, ca vor avea spatele "acoperit" in procesul de impartire in doua a ceea ce ramasese neocupat sau neimpartit din Europa. Consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov au fost continuate de pactul Churchill-Roosevelt-Stalin. Potrivit acestui pact, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in 1945, sferele de influenta in Europa au fost reimpartite: vestul a intrat sub influenta SUA, iar estul sub influenta Uniunii Sovietice. Pentru Romania si pentru alte zeci de milioane de europeni, pactul a insemnat tragedia lor pentru doua sau trei generatii, intre 1945 si 1989, prin instaurarea regimului comunist. Multi considera ca, daca nu ar fi existat acest pact, cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-ar fi terminat mai repede sau poate chiar nici nu ar fi avut loc. Pactul Ribbentrop-Molotov a dus, printre altele, inclusiv la impartirea Poloniei intre cele doua state semnatare.

"Putin cere sa fie intoarsa pagina celui de-Al Doilea Razboi Mondial!" - titreaza, cu majuscule, presa internationala. (Chiar daca nu cu aceste cuvinte, esenta editorialelor si a comentariilor este aceasta.) La data de 31 august 2009, premierul rus Vladimir Putin a condamnat, in presa poloneza, Pactul Ribbentrop-Molotov, invinovatindu-i insa si pe occidentali pentru intelegerea cu Hitler din 1938, de la M�nchen: "Fara nicio indoiala, putem condamna, pe buna dreptate, Pactul Ribbentrop-Molotov, incheiat in 1939" - a declarat Putin, intr-un articol publicat luni de cotidianul polonez "Gazeta Wyborcza", in ajunul vizitei sale de ieri, in Polonia, unde a asistat, alaturi de aproximativ 20 de sefi de guvern (printre care si cancelarul german Angela Merkel), la cea de-a 70-a comemorare a inceputului celui de-Al Doilea Razboi Mondial. "Dar, oare, cu un an mai devreme, Franta si Marea Britanie nu au semnat, la M�nchen, faimosul tratat cu Hitler, ruinand toate sperantele de a forma un front comun de lupta impotriva fascismului?". Premierul Vladimir Putin a cerut ca Pactul Ribbentrop-Molotov sa nu mai fie considerat "singurul buton de lansare" a celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In opinia sa, un rol similar l-a jucat Declaratia de la M�nchen, in urma careia Hitler a decis ca "i se permite totul" si ca Franta si Anglia "nu vor misca niciun deget pentru a sari in apararea aliatilor lor". Putin indica si alte evenimente care au incurajat agresiunea hitlerista: semnarea, la incheierea primei conflagratii mondiale, a Tratatului de la Versailles, care fixeaza "umilirea Germaniei". Premierul a amintit ca, dupa Acordul de la M�nchen, si cu putin timp inainte de intrarea Germaniei in Polonia, aceasta din urma a participat ea insasi la impartirea Europei, anexand teritorii ale Cehiei. Putin argumenteaza ca, in 1939, URSS s-a aflat in fata pericolului unui razboi pe doua fronturi (in acea perioada s-au intensificat luptele cu japonezii) si, in situatia in care "evantualii aliati ai URSS din Occident acceptasera deja intelegeri similare cu nazistii si nu doreau sa colaboreze", Moscova a decis ca a refuza pactul de neagresiune ar fi fost un gest lipsit de ratiune.

Premierul rus afirma insa ca intelege "sentimentul de incrancenare al polonezilor" in legatura cu asasinarea in masa a militarilor polonezi, in 1940. "Avem obligatia de a pastra impreuna un moment de reculegere in memoria victimelor acelor crime" - scrie Putin. In acelasi timp, el a amintit "soarta tragica" a soldatilor rusi, cazuti prizonieri in Polonia, in timpul razboiului din 1919-1921, exprimandu-si profunda recunostinta fata de aceasta tara pentru respectul manifestat fata de locurile de veci ale soldatilor sovietici.

"Adevarurile spuse pe jumatate au fost mereu pline de capcane si inselatoare. Tragediile trecutului _ subapreciate sau eronat interpretate _ conduc inevitabil la aparitia de noi fobii istorico-politice, care genereaza confruntari intre popoare si state" - scrie premierul rus, criticandu-i vehement pe cei care "rescriu istoria sub impulsul conjuncturii politice de moment". "Datoria noastra fata de morti si istorie este sa facem totul pentru ca relatiile ruso-poloneze sa scape de greutatea neincrederii si a subiectivismului ce ne-au fost lasate mostenire. Sa intoarcem pagina si sa incepem una noua!" - a scris Putin, in articolul difuzat de serviciul sau de presa, relateaza AFP.

In plus, dupa cum singur marturiseste, "Principalul obiectiv al vizitei (in Polonia - n.n.) este sa ne opunem, in contextul international, tentativelor de revizuire a istoriei celui de-Al Doilea Razboi Mondial" - a spus el. Este, probabil, motivul pentru care, desi avea ocazia, nu a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov la summit-ul NATO de la Bucuresti. Ca sa nu le vina idei... si altora!

Ceremoniile comemorative au fost organizate la Westerplatte, in apropiere de Gdansk, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele salve de tun in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In situatia in care SUA par sa-si fi pierdut interesul pentru Europa de Est, vizita la Gdansk a premierului Vladimir Putin ar putea deschide o noua pagina in relatiile reciproce ale Rusiei nu numai cu Polonia, dar si cu Europa de Est, in ansamblul ei - scrie cotidianul "RBK Daily". Tactica de santajare a Rusiei cu ajutorul pretentiilor istorice s-a epuizat: privata de sprijinul Statelor Unite, Europa de Est manifesta disponibilitate pentru construirea unor relatii noi cu Moscova, bazate pe egalitate si respect reciproc - afirma publicatia citata. Saptamana trecuta, omologul polonez al lui Putin, Donald Tusk, afirma ca ii va aminti "colegului" rus "cine a fost, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, calau si cine a fost victima". Cu alte cuvinte - precizeaza "RBK" - el a acuzat, o data in plus, Rusia, in calitatea ei de succesor al URSS, de incheierea pactului sovieto-german din 1939 si de ocuparea, de catre trupele sovietice, a teritoriului Poloniei. Cu toate acestea, pentru a nu-i supara din cale-afara pe rusi _ dupa cum a subliniat unul dintre organizatori _, ceremonia a fost dedicata exclusiv asaltului german asupra Poloniei. Actiunile care amintesc de interventia sovietica au fost amanate pentru 17 septembrie. Mai mult decat atat, Institutul polonez pentru memorie nationala a prezentat o noua evaluare a numarului de polonezi trimisi in Siberia dupa 1939. Daca pana acum numarul acestora era estimat la un milion de oameni, acum, aceasta cifra s-a redus aproape de trei ori, pana la 320.000. (!!!)

"America nu mai considera intimidarea Rusiei drept principala sarcina pe arena mondiala si, prin urmare, SUA pierd din interesul lor pentru aliati in lupta impotriva Moscovei" - a declarat, pentru "RBK", directorul Instytut Geopolityki din Polonia, Petr Eberhart. Fara protectoratul SUA, Europa de Est, in ansamblul ei, si Polonia, ca lider regional incontestabil, demonstreaza disponibilitatea pentru o impacare cu Rusia si pentru construirea de relatii noi.

Pozitia lui Putin va arata in ce masura Moscova este pregatita pentru o impacare!

Noi, romanii, ca de obicei, navigam printre "Scylla si Caribda"!

(Surse: Antena3.ro, "Ziarul de Vrancea", AFP, NewsIn, HotNews.ro)

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval