"Mult e dulce si frumoasa„"
Aripa, protagonist, operatie, crenvurst


Categorie: Cultural
|
02-10-2009
Nr: 390
|
Autor: T. A. ENACHESCU
|
Un cuvant care uneori se accentueaza gresit este aripa.

Aripa, plural aripi, genitiv-dativ articulat aripii, se accentueaza conform normei ortoepice pe primul a _ nu pe silaba -ri-. Etimonul este latinescul alapa, accentuat pe prima silaba a-.

Aripa, substantiv feminin, organ al pasarilor, al unor insecte si al unor mamifere, care serveste la zbor. Figureaza in unele expresii. A capata (sau a prinde) aripi, a se ridica prin propriile-i puteri; a capata independenta (in viata, in munca); a prinde curaj, a-si capata elan.

A-i taia (sau a-i frange) cuiva aripile, a-i curma cuiva avantul, entuziasmul, a descuraja.

A da (cuiva) aripi, a face sa capete curaj, a insufleti (pe cineva). Aripa, figurat: ocrotire, protectie. Membrana a unor fructe si seminte care serveste la raspandirea lor cu ajutorul vantului. Nume dat unor obiecte, parti ale unor aparate etc., care au forma, functiunea sau pozitia aripilor, aripa avionului, aripa masinii. Parte a unei constructii, care se prezinta ca o prelungire laterala; fiecare dintre extremitatile unor constructii (in raport cu partea centrala). In unele jocuri sportive: fiecare dintre jucatorii plasati in marginea terenului de joc. Figurat: fractiune cu o anumita orientare politica din cadrul unei organizatii, al unui partid.

Protagonist, protagonista, personajul principal al unei piese de teatru, actorul care joaca acest rol. Figura proeminenta, reprezentant de frunte al unei miscari, unei teorii etc.; promotor.

Substantivul masculin si feminin nu are plural, gresit se vorbeste si scrie de mai multi protagonisti. Cele doua secvente, retinute de ziarul "Libertatea" (protagonistii petrecerilor, protagonistii filmului), sunt incorecte, dand cuvantului protagonist sensul: personaj, erou, faptuitor, cap. Etimonul este grecescul protagonistes, compus din protos, primul.

Din acelasi ziar, am retinut: "Operatiune spectaculoasa de salvare�" si "In urma operatiunilor desfasurate de politisti". Cuvantul operatiune este o varianta a lui operatie, varianta neacceptata de norma actuala.

Notam cateva din sensurile vocabulei operatie.

Activitate indreptata catre atingerea unui anumit scop; lucrare, actiune. Ansambluri de miscari strategice ale unei armate. Efectuarea unor tranzactii financiare sau comerciale; inregistrarea acestora intr-un registru. Interventie chirurgicala asupra unui organ sau asupra unui tesut bolnav cu ajutorul unor instrumente speciale. Nu am amintit sensurile matematice. Deci, toate aceste sensuri trebuie notate prin operatie, plural operatii.

Crenvurst, plural crenvursti, produs alimentar in forma de carnacior, obtinut din carne de vita si slanina tocate fin si introduse in intestine de oaie sau in material plastic si adesea prinse in pereche. DOOM consemneaza singularul crenvurst, cu -s- in ultima silaba. DEX si Al. Graur sustin singularul crenvurst, cu -s-, poate sub influenta pluralului.

Al. Graur combate unele variante neliterare: crenvirst, crenvisti, crenvisi; adaugam si pe crenvurst.

Cuvantul este un compus german din Austria: Krenw�rst, Krenw�rstchen, Kren, krean si Wurst, carnat.

Chiftea, preparat culinar de forma rotunda sau ovala facut din carne tocata si prajita in grasime. Formele flexionare: chifteaua, chiftelei, chiftele, chiftelele.

Chifteluta, diminutiv al lui chiftea.

Etimonul este turcescul K�fte. Pronuntarile piftea, pifteluta sunt in afara normei. Cei care pronunta cu p- isi inchipuie ca este un cuvant de felul lui piept, picior, pronuntate rustic chept, chicior.

Chiosc, plural chioscuri, este turcescul K�sk.

Nu este admisa varianta chiosc.

Dupa cum reiese din cele de mai sus, unele cuvinte pun probleme de accent (aripa) sau de forma (crenvurst, chiftea, chiosc).

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval