Oare ne mai putem considera europeni?


Categorie: Editorial
|
03-10-2009
Nr: 391
|
Autor: VASILE BOTA
|
Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, majoritatea romanilor s-au bucurat sincer, nu atat pentru faptul ca aveau, in sfarsit, ocazia de-a circula liber prin tari civilizate, dovada exodul fortei de munca din Romania spre Spania, Italia, Ungaria, Marea Britanie etc., cat mai ales pentru speranta ca se vor schimba si la noi apucaturile guvernantilor. Am tot sperat ca se va instaura si la noi ordinea, disciplina, respectul reciproc si ca minciuna si ipocrizia vor disparea. Iata ca, dupa doi ani, situatia a devenit mai cenusie ca inainte de aderare, politicienii se tiganesc mai rau ca la usa cortului, isi pun poalele in cap si, in loc sa se preocupe de rezolvarea crizei economice, pun la cale o alta criza, mult mai grava, criza politica, capabila sa arunce Romania in haul izolarii totale fata de celelalte natiuni civilizate. Pe cine mama supararii mai intereseaza, astazi, faptul ca social-democratii ies de la guvernare? Pe cine mai intereseaza faptul ca Basescu si gugustiucii din gasca lor fac spectacol? Politicienii de astazi se fac ca nu vad scarba manifestata de popor la adresa lor cand isi spala rufele murdare la televizor, in fata natiunii. Culmea ironiei, mass-media, jurnalistii formatori de opinie, majoritatea diletanti in domeniile pe care le abordeaza, de dragul ratingului se lanseaza in fel de fel de interpretari fanteziste. Lipsa unei documentari serioase, a profesionalismului in domeniul abordat se vede zi de zi, prin emisiunile care, in loc sa aduca o pace sociala si politica, provoaca dezgust fata de clasa politica.

Am fost intrebat, de nenumarate ori, de ce nu publicam in ziarul nostru dezvaluiri despre afacerile oneroase in care sunt implicati politicienii nostri, despre acea clasa de parveniti care sfideaza legea si bunul simt. Le-am spus ca suntem un ziar independent, cel putin eu asa ma consider, ca de-a lungul anilor s-a mers pe ideea de a ne apara demnitatea nationala si ca, de multe ori, poate s-a gresit, de peste noapte au devenit beneficiari din plin ai capitalismului acaparand case care nu li se cuvin, foste intreprinderi lichidate la pret redus, sau sa scriu despre afaceri cu bani publici spalati in parteneriat cu firme fantoma din strainatate, risti sa te trezesti purtat prin tribunale si absolut nimeni nu te intreaba cel putin: de ce te judeci cu nemernicul respectiv? Pai, domnilor, comunistii au fost ingeri comparativ cu neoburghezia din zilele noastre. Sa ne amintim doar de cazul "tovarasului Igret", un prim secretar PCR, care a realizat ceva util in judetul Mures. In primul rand, ne-a obligat sa muncim cinstit, ca a facut si excese la comanda de sus... Omul acesta, imediat dupa "revolutia furata" a fost inchis cateva luni in Penitenciarul din Targu-Mures, a fost alungat din casa in care a locuit cu chirie, in prezent revendicata de fostul proprietar pe la Tribunalul international, si sa plece la Arad, in judetul de bastina, in calitate de cetatean onorabil. Sa ne amintim de cazul lui Simion Cotoi, fost prim secretar PCR la Buzau, unde fost stimat si iubit de buzoieni pentru cinstea si corectitudinea de care a dat dovada in relatiile cu populatia. Omul s-a intors acasa, in Targu-Mures, unde ani de-a randul a pus ordine in organizatiile de partid, si isi vede de pensie si sanatate. Sa ne amintim de tovarasul Ungur, trecut la cele vesnice si inmormantat la Brasov, cu un ultim omagiu din partea muresenilor transmis doar de doi prieteni, de Aurel Mandru si Ioan Movila. Sa ne amintim de Iosif Banc, de Nicolae Veres, de Ioan Catarig, Ioan Olteanu, Mircea Birau altii si altii, oameni care au facut ceva deosebit pentru judetul Mures. Unii ma acuza ca sunt cuprins de nostalgii dupa regimul comunist. Gresesc, n-am facut parte din aristocratia comunista, nu m-am bucurat de privilegiile unui regim dictatorial, dimpotriva am patimit destul, uneori anchetat si acuzat, pedepsit pe nedrept, de niste slugoi care n-au facut cinste PCR-ului. Cu frica de Dumnezeu si cu rusine de oameni, ma intreb, daca reprezentantii fostei burghezii comuniste au realizat lucruri marete in judetul Mures, noua burghezie capitalista ce anume a facut in ultimii douazeci de ani? Au distrus si au jefuit tot ce a ramas de la vechiul regim! In tara, in judetul Mures, este vanduta pana si iarba sau buruienele de pe marginea drumului. Sa fim realisti, trebuie sa si recunoastem faptul ca primarul nostru, dr. Dorin Florea, a intreprins lucruri frumoase pentru municipiul Targu-Mures, la fel si deputatul UDMR B�rb�ly L�szl�, cat a fost ministru.

Cand am venit la ziar, am fost angajat pe un post de redactor de specialitate, timp de aproape douazeci de ani am incercat sa-mi fac datoria, sa prezint realitatea din agricultura mureseana, sa transmit cititorilor informatii utile. La un moment dat, convins ca doctrina politica social democrata este cea mai potrivita pentru romani am fost chiar inregimentat in PSD Mures, dar obligat de niste canoane, la care ma supun fara cartire, m-am retras din acest partid. Daca cineva m-ar intreba la ora actuala cu cine voi vota la alegerile prezidentiale din toamna? Sincer sa fiu, nu as fi in stare sa-i dau un raspuns clar. La un moment dat m-am gandit la Vadim Tudor, dar intr-o tara care se vrea europeana, parca iesirile domniei sale, amenintarile, nu suna a bine...

Presedintele Traian Basescu este un politician diabolic de istet in lansarea unor scenarii, de scandal, are succes la o anumita categorie sociala usor de amagit, dar n-a intreprins mai nimic pentru diminuarea din sufletul politicienilor a spiritului de turma, de clan, dorinta de inavutire prin frauda, dispretul fata de cinste si justitie, fata de nevoile celor multi, asa ca a ingenuncheat sperantele celor care au avut incredere in domnia sa. Nu l-am auzit sa vina cu propuneri concrete, cu solutii pentru rusinea de-a importa aproape tot ce mancam, pentru rusinea de a cheltui bani luati cu camata si risipiti pe circ politic.

Intr-o Europa Unita, Romania ramane tot mai izolata,o colonie economica gestionata de incompetenti si papagali. Oare, in aceste conditii de criza politica si economica, ne mai putem considera europeni?

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval