Despre respect


Categorie: Editorial
|
13-10-2009
Nr: 397
|
Autor: LAZAR LADARIU
|
In ultimele zile si saptamani a fost folosit, in diverse dezbateri, ocazii si imprejurari, abuziv chiar, pana la saturatie, cuvantul respect. Televiziunile, ziarele, radioul s-au intrecut in utilizarea lui. DEX (Dictionarul explicativ), defineste astfel acest cuvant: "Atitudine sau sentiment de stima, de consideratie sau de pretuire deosebita fata de cineva sau de ceva; deferenta, veneratie". Mari personalitati ale lumii si ale Romaniei si-au exprimat punctul de vedere, in legatura cu acest aspect al receptarii cuvantului aflat in discutie. "Respectul este un tribut pe care noi nu putem sa-l refuzam spiritului (�); putem sa nu-l manifestam in afara, dar n-am putea face nimic, ca sa nu-l simtim inlauntrul nostru" (Kant); "Omul fara respect cade in grosolania barbariei" (Lacordaire); "Saluti un om mare, nu descoperindu-ti capul, ci descoperindu-ti cugetul" (N. Iorga); "Nu am stima pentru cine nu ma respecta!" (G. Calinescu).

Despre ce respect mai poate fi vorba, cand un primar il ia de guler si-l imbranceste pe usa apoi, pe un satean, deloc "cetatean turmentat", pe un alegator-votant care, si prin stampila lui, din cabina de vot, poate, l-a saltat pe bataus in fotoliul de primar?! Primar care, atunci cand un consilier nu-i este pe plac, nefiind de acord cu hachitele sale edilitare si ale fratilor lui, ii trazneste acestuia o directa de dreapta, trimitandu-l pe targa Urgentei de la 112, dupa ce omul a vazut numai stele verzi!

Despre ce stima mai poate fi vorba, cand pensionarii, care au dus "Romania in spate", acesti cetateni care au trudit o intreaga viata, se trezesc impinsi la marginea societatii, uitati si batjocoriti, cu pensii umilitoare, mereu cu grija zilei de maine, mereu cu tot mai putine alimente de baza in cosul existentei zilnice: paine, zahar, lapte, branza, oua, unt, ulei, carne?!

Despre ce consideratie se mai poate vorbi pe drumurile Romaniei, tot mai proaste, tot mai periculoase pentru un trafic rutier normal, cand mogaldanul de sosea, dupa ce mai-mai te-a aruncat in sant, periclitandu-ti viata, te mai si injura?!

De ce respect se mai bucura azi dascalul, din ce in ce mai pauper, uneori chiar "carpit in fund", fara banii necesari pentru carti, pentru revistele de specialitate, umilit de fiii si fiicele noilor ciocoi _ odrasle de bani gata, cu masini "ultimul racnet", cu bijuterii, cu telefoane mobile performante!? Sfidarea face parte din felul lor postdecembrist de a fi!

Oare mai poate fi vorba de stima, despre consideratie, tocmai azi, cand competenta se masoara, dupa expresia unei doamne profesoare, "in grosimea lantului de aur de la gat" si "in numarul cailor-putere ai autoturismelor de lux"? De ce profesionistii adevarati, oameni cu scoala, a caror competenta nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, sunt dati, brutal, deoparte, in timp ce sunt promovate lichelutele si impostura? Priveam uluit, de pilda, cum au fost imburcati in scaunele inalte ale raspunderilor, dupa incropirea Coalitiei duse, PDL _ PSD, unii pesedisti mureseni, care, pur si simplu, nu aveau ce cauta in conducerea unor servicii descentralizate, competenta si profesionalismul lor potrivindu-se cu functiile generos daruite de partid, precum cheita de la pivnita proprie cu cheia de la Muzeul Zwinger! Ce rost, ma intreb, avea dublarea directorilor serviciilor descentralizate, unul de partid, celalalt chiar profesionist, intr-o perioada dificila a Romaniei, provocata de aceasta criza mondiala!? Chiar are tara bani de aruncat, bani scosi din buzunarul romanului tot mai sarac, tot mai umilit, sa plateasca doi directori? Acesta-i respect fata de cetatean, fata de truda lui?

Romanul se intreaba, tot mai acrit, tot mai dezamagit, despre ce respect se mai poate, oare, discuta, intr-o Romanie ajunsa la mana infractorilor, din moment ce Justitia, din ce in ce mai oarba in zilele noastre, ii scapa mereu pe toti smecherasii, pe toate lichelele mafiote, infundandu-i pe "urechiatii" din bancul cu iepurasul, fara bani, fara rude sus-puse, fara noroc?

Oare despre ce stima mai poate fi vorba, cand, in Parlamentul Romaniei, alesii neamului se cearta ca la gura cortului, precum chiorii, se jignesc, se insulta, se urasc de moarte, etichetandu-l pe seful statului "codoasa batrana, de bordel!", facandu-se trimiteri la origini si la mame? Despre ce consideratie mai poate fi vorba, cand toti canacheii si fenecheii limbajului suburban, coborand, parca, dintr-un film cu prosti, dovedesc faptul ca zadarnic i-au trimis alegatorii in Sfatul Tarii, daca de ei nu s-a prins nimic, nici macar bruma de educatie a celor sapte ani de acasa! Cum totala lipsa de consideratie este si intrarea cu bocancii plini de noroi in viata personala a omului!

Te intrebi despre ce respect mai poate turui Marian Vanghelie, cu toate elucubratiile lui despre acel "Doi si un sfert", din moment ce, cu "almanahele" lui, a reusit sa taie si sa spanzure printr-un PSD tot mai divizat, tot mai nesocial-democrat?! Rau s-a mai ajuns in aceasta Romanie!

L-am intreba si pe domnul Emil Boc, premier, inca, in functiune, daca tocmai consideratie s-ar numi faptul ca, in Romania de azi, lucru dovedit, Guvernul a reusit sa incarce pe fiecare cetatean cu 2.500 de euro, in urma imprumuturilor impovaratoare?! Nu-i vom mai cere sa ne spuna si ce salariu are el, ca profesor universitar! Cum nu-i vom intreba nici pe domnii Videanu, Berceanu, pe Verestoy, pe doamna Udrea, pe multi alti lideri de partid, ce venituri lunare au! Lor, desigur, nu le trebuie pensii, au, bugat, din ce trai, ei si familiile lor, de acum inainte inca o mie de ani, si ar fi in stare sa scoata o lege, pe placul lor, chiar pentru desfiintarea tuturor pensiilor. Satulul niciodata nu crede flamandului!

Numai despre trambitatul respect la romani nu mai poate fi vorba, atata timp cat cetatenii acestei tari sunt pusi, de actualii guvernanti, cap in cap, prin machiaverlacuri si scenarii rocambolesti privind salariile unice si pensiile, de parca dihonia, dezbinarea, dezunirea, neintelegerile romanilor nu ar fi suficiente in coborasul amenintator pe toboganul diversiunilor care se tin lant!

"Noi vrem respect!" - titreaza un post de televiziune. De ce respect se bucura taranul roman, el, cel care a dat numele tarii, devenit bataia de joc a guvernantilor postdecembristi, atata timp cat de produsele lui profita toti smecherii intermediari de azi?! El da laptele cu 30-50 de bani _ pe care-i vede doar atunci cand se indura smecherasii sa-i dea, de multe ori la Pastile cailor _, lapte care-i vandut, apoi, in supermarketuri si in alte magazine, cu 30.000-50.000 de lei (vechi)! Cartofii si strugurii lui sunt refuzati, dar sunt importati altii, de prin Africa de Sud! Aceasta-i, oare, consideratie fata de truditul nostru taran roman?

Numai dovada de respect nu poate fi numit vocabularul "colorat" al unor tineri, in fata varstnicilor, a fetelor, a colegelor lor, incat iti vine sa-ti astupi urechile auzindu-le tampeniile debitate! De ziua lor, potrivit cadou ar fi, pentru acesti mogaldani, Codul bunelor maniere!

Ce stima fata de natiune dovedeste, oare, presedintele Camerei Deputatilor, domnisoara Roberta Anastase, care, prin politica intriganta a unei cabale nelalocul ei, dovedeste, in ultima vreme, ca palaria Legislativului este cam mare pentru ea? Printr-un jalnic discurs, ea transforma o surprindere personala intr-un bumerang, conducand spre o imagine care a impins Romania acolo unde a ajuns!

Respect, fata de Constitutie, fata de legile tarii, oare, poate fi numita lacomia "scaunasilor", doritori ai unui statulet in stat, o nuca otravita in inima de Romanie, sub chipul autonomiei teritoriale, pe criterii etnice, a asa-zisului Tinut Secuiesc? Pretentia si visul de federalizare a Romaniei, de a fi eliminat articolul 1 din Legea fundamentala, de a avea cea de a doua limba oficiala _ maghiara _, intr-un stat national unitar romanesc, nu inseamna tocmai lipsa de consideratie fata de Romania si limba romana? Ei chiar nu au auzit, inca, de un adevar elementar: respecta, ca sa fii respectat?!

P.S. Laudabila si de urmat este ideea Realitatii TV, pentru declansarea campaniei pe aceasta tema!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval