La Sighisoara
Cenaclul "N.D.COCEA", LA CEAS ANIVERSAR


Categorie: Cultural
|
25-11-2009
Nr: 426
|
Autor: MARIANA CRISTESCU
|
Motto: "A-ti aminti inseamna a trai."

(Stefan Baciu)

Trei decenii de viata a Cenaclului sighisorean "N.D.Cocea _ Anotimpuri", sub arcul de vibratie al poeziei, au fost sarbatorite, sambata trecuta, in sala arhiplina a Bibliotecii municipale din superba Cetate a Tarnavei Mari. O femeie micuta, cu suflet cat roata carului si dragoste infinita pentru carte si cultura romana _ directoarea Lucia Taralunga _ si-a transformat "vina" in traditie, aceea de a aduna, cat mai des, in salile de la etajul impozantei cladiri de epoca din "buricul targului", "floarea spiritului sighisorean" _ cum ar spune una dintre prietenele noastre, poeta Ana Munteanu-Draghici.

La ceas aniversar, in prezenta scriitorilor si publicistilor targumureseni invitati _ Lazar Ladariu, Mariana Cristescu, Nicolae Baciut _, a fost lansat volumul de proza (si poezie) cu caracter autobiografic "Secunda vesniciei", sub semnatura nadasanului Gheorghe Munteanu (bucurestean de obarsie!), dedicat, cu dragoste, "Familiei mele, nadasenilor de pretutindeni!". Pe parcursul manifestarii, membrii cenaclului sarbatorit au recitat versuri, distingandu-se, alaturi de Anisoara Draghici, poetele Adriana Dandu (elogiata si pentru calitatile pedagogice, vizibile in comportamentul poetic al uneia dintre fostele sale eleve) si Gabriela Costescu _ care au anuntat apropiata lansare a celor mai recente volume de versuri. Cu glasul sau frumos, cantautorul Ovidiu Bucse, insotit de nelipsita-i chitara, dar, de data aceasta si de o minune blonda, fetita lui, ne-a fermecat din nou, colindandu-ne, la final, amandoi. In acelasi context, onorat de prezenta inclusiv a unuia dintre cenaclistii fondatori _ domnul Octavian Maior, impreuna cu sotia, veniti tocmai de la Detroit (SUA) -, dar si a unor intelectuali de marca, precum doamna Adriana Stihi, directoarea Muzeului din Sighisoara, cum se obisnuieste la aniversari, simbolic, Nicolae Baciut a daruit Cenaclului si Bibliotecii sighisorene mici obiecte de arta, realizate in atelierul de sticlarie al talentatului mester Grigore Nicusan, nu inainte de a prezenta asistentei cele mai recente aparitii ale Editurii "Nico": Valentin Marica _ "Nicolae Baciut, Cina din cuvant" si Nicolae Steinhardt _ "Intre lumi, Convorbiri cu Nicolae Baciut", doua volume valoroase, despre care am mai scris si care, in esenta, "tradeaza" una dintre cele mai importante trasaturi ale lui Nicolae Baciut _ aceea de "homo ludens".

Despre acestea vom mai vorbi.

In contextul lansarilor de carte, s-a vorbit, in mod firesc, despre locul nasterii, acel "axis mundi" si definitoriu al omului vertical, despre _ cum minunat se exprima in volumul sau Gheorghe Munteanu - "Ardealul, camp inmiresmat de maci,/ Samburi de candela in vesnica vapaie,/ Ardealul, vatra de romani si daci/ Si cate-un Hrist in fiece odaie!" . Tema _ abordata si dezvoltata, in stilul sau inconfundabil, de poetul Lazar Ladariu - a fost "armonizata" de recitarea de catre autor a unor poeme reprezentative din recentul sau volum antologic "Vaslele timpului" (Ed.Nico, 2009).

Fara a avea pretentia de a fi epuizat tema, cu scuzele de rigoare adresate celor care nu au fost mentionati in acest spatiu, manifestarea fiind extrem de vasta si durand aproximativ cinci ore, promitem ca vom reveni.

La multi ani, Cenaclului "N.D.Cocea _ Anotimpuri", felicitari si multumiri pentru osteneala gazdelor, tuturor "Vivat, crescat, floreat!"

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval