DASCALI MURESENI
S„ROSI JULIA ILONA


Categorie: Cultural
|
26-11-2009
Nr: 427
|
Autor: SIMION BUI, ILARIE GH. OPRIS
|
Nascuta in Targu-Mures, la 14 aprilie 1956, profesoara S�ROSI JULIA ILONA urmeaza firesc gustul pentru lectura si pedagogie, inoculate de parinti: tata, desi inginer, era mare iubitor de lectura si istorie, iar mama, invatatoare, au crescut-o in spiritual disciplinei si respectului pentru profesie si copii. Desi foarte buna la matematica in clasele gimnaziale, chiar si participanta la olimpiada, fazele judetene, unde obtine mentiuni, se orienteaza pentru filologie - limbi straine, dupa absolvirea Liceului "Ady-Sincai" din Cluj-Napoca, in 1976, al doilea liceu din tara dupa Bucuresti, unde se preda intensiv engleza. Multumita profesoarei de istorie - Maria Suciu - care avea un baiat de aceeasi varsta, a aflat de existenta acestui liceu si s-a hotarat sa dea admitere, desi in gimnaziu studiase franceza. Examenul de limba era eliminatoriu, prin urmare a luat timp de un an lectii de engleza la Universitatea Populara in Targu-Mures. La vremea respectiva nu auzise de "ore particulare", a fost cea mai tanara cursanta, avea doar treisprezece ani, toti ceilalti cursanti erau adulti.

Cu toate ca tatal a dorit foarte mult sa urmeze ca inginera, hotaraste sa dea admitere la "Universitatea Bucuresti" - Filologie - sectia engleza _franceza. Cand s-a dus sa-si depuna dosarul de inscriere i s-a comunicat ca sectia pentru care optase nu mai face inscrieri intrucat s-a desfiintat! Isi ia licenta in litere in 1984, dupa ce a lucrat trei ani ca ghid turistic pe relatia extern si litoral. "Dupa terminarea liceului, tata se imbolnavise grav, iar mama a trebuit sa se pensioneze si ea de boala. Nu ar fi putut sa ma intretina dupa liceu, si la facultate. Asa ca am lucrat ca sa-mi adun bani pentru facultate". Intre timp se casatoreste cu un medic, si el tanar absolvent, repartizat la Vaslui - in Moldova, unde il urmeaza la terminarea facultatii, prin repartitie. "Desi as fi putut alege, conform mediei mari de la absolvire, un post in Bucuresti - la Consulatul arab - am hotarat sa-mi urmez sotul".

Dupa expirarea celor trei ani de stagiatura, se intoarce la Targu-Mures, in 1986, si pentru ca posturile in invatamant erau putine si departe de oras, lucreaza ca traducator pentru Directia Generala pentru Agricultura Mures, iar in 1989, inainte de Revolutie, isi reia activitatea in invatamant in urma unui concurs pe un post liber la Liceul Pedagogic din Targu-Mures, iar in 1991, in urma altui concurs, isi ocupa postul de la actualul Colegiu National "Papiu Ilarian", unde functioneaza si astazi si ia gradul didactic, in 1997, cu lucrarea "Tema puterii in piesele romane ale lui W. Shakespeare", dar inca din toamna anului 1996 a functionat ca lector asociat la Universitatea "Petru Maior". "Am predat ce mi-a placut cel mai mult: literatura renasterii engleze, dar si Iluminismul si literatura Victoriana". In 2001 insa, renunta la postul de la universitate. "Simteam ca ma potrivesc mai bine cu lumea idilica _ nelinistita" a elevilor de liceu, si nu regret deloc alegea facuta".

Din 1998, pregateste elevii colegiului, si nu numai, pentru examenele "Cambridge" si alte categorii de examene de limba engleza, in cadrul Fundatiei "PROFESSIONAL" din Targu-Mures, al carei coordonator este profesoara Angela Cotoara, colega de catedra. Intre 2003-2005 a fost sefa de catedra. In 2003 a obtinut o bursa de studiu in Anglia, dupa ce in prealabil a participat la stagii de instruire si pregatire cu profesori din Marea Britanie in 2001 si 2002, organizate prin Casa Corpului Didactic Targu-Mures. In prezent are in derulare un proiect in parteneriat cu Colegiul National "Mihai Viteazul" din municipiul Turda, judetul Cluj "The United Cultures of Transylvania" sub patronajul Fundatiei pentru Democratie Ion Ratiu. "Am considerat ca este o buna oportunitate ca elevii clasei la care sunt diriginta _ clasa a XI-a E, sa aiba posibilitatea sa faca studii pe viu, sa caute surse bibliografice, sa invete sa alcatuiasca un proiect de mare anvergura, sa lucreze in echipa pentru a pune in valoare si a promova valorile culturale si traditiile etniilor din Transilvania".

Incepand cu toamna anului 2008, din initiativa sa si a unui nucleu inimos de elevi, si, bine-nteles, cu sprijinul directiunii Colegiului, a organizat programul de radio "SCHOOL PRO FM" pentru a indulci atmosfera academica, cum spune cu umor retinut.

"In plan personal un baiat de 31 de ani, topograf de meserie, o nora de "24 de karate", o nepotica "de milioane", care, sigur, va fi profesoara, pentru ca deja da lectii tuturor celor din jur, sau arhitect pentru ca adora sa construiasca din orice gaseste la indemana. Oricum, viitoare "Papiista".

Ii place sa spuna ca "meseria aceasta o faci cu har, sau nu o faci deloc!". Caci, mai presus de toate, pe langa invatatura, aici sculptezi in suflete, pentru a da valoare diamantelor neslefuite care zac ascunse in abisul sufletelor si mintilor!".

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval