In loc de invitatie in Israel...*


Categorie: Cultural
|
26-11-2009
Nr: 427
|
Autor: Constantin Mustata
|
Ati fost in Israel? Ati urcat pe Muntele Maslinilor? V-ati scaldat in Iordan? V-ati plimbat cu vaporul pe Lacul Tiberiada? Ati vizitat chibutul in care a lucrat o vreme, venind din America, Golda Meir? Ati fost in Eliat, orasul miliardarilor? Stiati ca mai sunt in Israel maslini din vremea lui Hristos? V-ar tenta sa urcati pe Muntele Fericirilor? Ati studiat Tora, cartea de capatai a evreilor? Ati pasit pe Drumul Crucii? Un kilometru infernal, cu 14 opriri, pana la Sfantul Mormant... Ce sentimente ati trait pasind in Gradina Ghetsimani? Ce-ati admirat cel mai mult: terasarile in stanca? Pamantul, arbustii si florile aduse chiar si din Australia sau Africa de Sud? Gradinile suspendate? Ati zabovit prin manastirile Israelului? Dar mormantul din Haifa al marii campioane a Planetei, Angelica Rozeanu, l-ati vizitat?

...Si daca da, si daca nu, imprieteniti-va cu aceasta carte. E un superb spectacol publicistic... Un Israel vazut prin ochii si sufletul unui fin observator si riguros documentarist, care stie sa "fure" imagini vii, incarcate de farmecul unei tari ctitorita in piatra si binecuvantata cu de toate. Si culmi plesuve, de granit, ce se-nalta spre 3.000 de metri deasupra Marii Moarte, si campii manoase, si importante rezervoare de apa potabila, si maslini, si impresionante apeducte subterane, si vinuri _ dupa care au tanjit, la vremea lor, si ocupantii greci si apoi si cei romani. Si, deasupra tuturor bogatiilor, minti stralucite si vieti gata de orice sacrificiu, ca nimeni sa nu abata Israelul de la drumul sau.

Mi-l imaginez pe carturarul targumuresan Romeo Soare, autorul acestei carti, alergand ani in sir, cu

neodihna, prin Tara Sfanta, exasperandu-i pe ghizi, spre a-si astampara setea de informatii, pe care le-a asternut cu meticulozitate in caietele sale document. "Istorii" tulburatoare ale unei tari si ale unui popor care a stiut sa renasca si sa se reinalte, de fiecare data, cu demnitate. Israel, o alta lume. O alta mentalitate. O alta cultura. Nesfarsita admiratie... Pasi prin Tara lui Iisus.

Ierusalim... O istorie de peste trei milenii. De sus, de pe Muntele Zion, panorama Orasului Sfant il fascineaza pe Romeo Soare, notand in bloc-notes "botezurile" devenirii in timp. Dupa Vechiul Testament s-a numit Ierusalim, Sion, Orasul lui David, Salem, Orasul lui Dumnezeu. Babilionienii l-au numit Orasul Iudeii, iar cand a devenit colonie romana, imparatul Adrian l-a numit Aelia Capitolina. Dupa anul 630, arabii l-au "botezat" El Palat, Beir-Mukadas (Casa Templului) sau El-Kudes (Sfant)... Alte pagini aduc marturii despre Ierusalim, orasul-geneza al celor trei religii monoteiste: crestina, iudaica si islamica.

Romeo Soare, calatorul prin Tara Sfanta, devine in paginile acestei carti un ghid a carui voce te cucereste. O carte de care te desparti abia cand ai ajuns la pagina 180. Si nu-ti ramane decat sa o asezi in Biblioteca de Suflet, intre cartile destinate recitirii.


* Avancronica la cartea "Israel _ ziua cand s-a prabusit cerul", de Romeo Soare, care va putea fi procurata curand din librariile din Targu-Mures.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval