Recurs la istorie
Cand moare o etnie...


Categorie: Istoric
|
19-12-2009
Nr: 443
|
Autor: PAVEL CORUT
|
Cand moare un om, neamurile se aduna si-l jelesc. Cand moare o intreaga etnie, evenimentul e trecut sub tacere sau tratat ca un fapt divers. Sub ochii nostri moare o etnie nord-ariana, etnia secuiasca, in cel mai nedemn mod cu putinta-prin deznationalizare de catre cei care le-au ucis eroii strabuni, le-au furat istoria si cultura etnica, le-au falsificat obiceiurile si credintele (maghiarii). In spasmele mortii lente, unii secui dezinformati lovesc orbeste in fratii lor de sange, romanii.

Zeci de argumente stiintifice demonstreaza ca secuii din Romania n-au fost si nici macar n-au devenit maghiari, ci maghiarofoni. Din punct de vedere rasial, ungurii au fort mongoloizi, in timp ce secuii, nord-europizi. Cronica pictata de la Viena ne prezinta ungurii asa cum erau pe timpul stabilirii in Campia Panonica, in secolul IX e.n.: de statura mica, cu fete rotunde, pometi proeminenti, ochi migdalati, mustati rare si lungi, par negru. Secuii insa au toate semnele distinctive ale rasei ariene: statura inalta, figura ovala, par blond sau castaniu, ochi albastri, verzi sau caprui, pilozitate normala.

Pana in secolul XIX e.n., maghiarii i-au tratat pe secui ca pe o etnie distincta, cu obligatii si drepturi specifice, stipulate prin legi. In imperiul austro-ungar, secuii prestau serviciu graniceresc, fapt pentru care erau exonerati de taxe si impozite pe care populatia maghiara le platea. Ei aveau drept de a-si construi propriile cetati si de a-si judeca principiile in propriile instante, in fata juzilor scaunali. Nobilimea secuiasca nu era judecata dupa aceleasi legi cu cea maghiara. De exemplu, nobilul secui Gheorghe Doja, conducatorul razboiului taranesc din 1514, a fost ucis in chinuri cumplite, in timp ce, pentru fapte similare, nobilii maghiari erau decapitati, fara suplicii.

Intelegerea Unio Trium Nationum, parafata in septembrie 1437, la Capalna, preciza clar etniile privilegiate din Transilvania: secuii, maghiarii si sasii. Daca secuii ar fi fost maghiari, nu ar fi fost scosi in evidenta ca nationalitate distincta. In glorioasa perioada a marilor voievozi romani, secuii au dovedit prin fapte ca erau constienti de legatura de sange romano-secuiesca. Unitati de secui au luptat in oastea lui Stefan cel Mare, iar artileria de la marea batalie de la Calugareni (13/23 august 1595) a fost integral secuiasca. Comandantul ei, viteazul secui Albert Kir�ly, a raspuns sugestiei voievodului Mihai Viteazul de a se retrage din campul de lupta, deoarece era ranit, astfel: Secuiul pleaca de pe campul de batalie numai victorios sau mort. Recunoasteti celebra deviza romana cu scut sau pe scut? De altfel, numele acestui nobil secui era de origine europida, nu maghiara (kir-domn, in limba greaca).

Catre finele secolului XVI e.n., fratii Sigismund si Andrei Bathory, nobili maghiari, au declansat represiunea impotriva secuilor: le-au distrus o parte din cetati, au incercat sa le impuna si alte dari, alaturi de traditionala "dare a boilor," pe care fiecare familie de secui o facea cu ocazia inscaunarii unui nou rege in Ungaria, si le-au afectat privilegiile graniceresti.

Secuii au ripostat cu mult curaj: l-au decapitat pe Andrei Bathory si s-au unit cu Mihai Viteazul, in care vedeau un sprijin al idealurilor lor de independenta. Urmatoarele doua secole au fost pline de revolte secuiesti impotriva dominatiei austro-ungare. In marele razboi al Curutzilor (1703-1711), secuii s-au unit cu romanii, au eliberat Transilvania, au impus administratie romano-secuiasca si au batut moneda proprie, cu deviza Pro Libertate.

Secuii n-au putut fi infranti cu forta armelor. Din aceasta cauza, incepand din secolul XVIII e.n., impotriva lor s-a declansat un perfid proces de maghiarizare cu ajutorul religiei. Procesul de maghiarizare s-a intensificat dupa Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920), deoarece populatia maghiara de pe teritoriul Transilvaniei era prea redusa si avea nevoie de infuzia de sange proaspat. Autoritatile Romane n-au intervenit in acest proces, lasand secuilor libertate de alegere. Nici guvernarea comunista n-a oprit maghiarizarea secuilor, ci a permis propaganda in aceasta directie, chiar din partea unor inalti activisti maghiari ai PCR (in special Janos Fazekas). Unii activisti PCR de origine maghiara, cu ascunse conceptii revizioniste, au afectat economic populatia din Secuime, refuzand importante investitii centrale in stat, sub pretextul ca se descurcau cu fonduri locale. In fapt, ei urmareau revenirea dezvoltarii economice a acestei regiuni, activitate care ar fi atras si populatie romaneasca din alte judete, precum si legarea de glie a secuilor, cu scopul de a-i manipula catre maghiarizare, in mod special prin preoti.

Adevaratii secui n-au uitat niciodata cine sunt. Alfabetul lor strabun, similar rabojului romanesc si runelor nord-ariene, probeaza ca sunt mult mai vechi pe acest pamant decat ungurii migratori. Proverbul lor _ "Secuiul l-a fatat pe ungur" _ spune clar cine este bastinasul stravechi. Dialectul secuiesc nu s-a identificat niciodata perfect cu limba maghiara, astfel ca in el gasim cuvinte de oricine ariana (slava, greaca, germanica si latino-romana). Comportarea si obiceiurile secuilor difera sensibil de cele unguresti. In ciuda acestor adevaruri evidente, unii intelectuali secui si-au tradat etnia si au facut jocurile revizionistilor maghiari. Vizita presedintelui ungur Laszlo Solyom, din 14 martie 2009, in "autoguvernarea Harghita" (self-government), a fost un act provocator, ca raspuns la precizarea clara a presedintelui Traian Basescu ca Romania nu va permite niciodata autoguvernari. Solyom a incercat provocari similare in Voivodina (Serbia) si Slovacia, insa a fost respins cu fermitate.

Am scris aceste randuri cu gandul la fostul meu camarad de arme, comandorul Alexandru Balasz, primul om care mi-a deschis ochii asupra adevaratei istorii a secuilor. Sper ca pruncii sai, Lehel si Imola, ii pastreaza credintele de secui pur-sange. Poate ca etnia secuiasca nu va muri�

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval