Parintele greco-catolic Lazar Dogariu _ un apostol al Decalogului


Categorie: Istoric
|
19-12-2009
Nr: 443
|
Autor: Ioan BoloS
|
Adevaratii crestini nu trec neobservati prin aceasta lume. Ei sunt cunoscuti prin faptele lor, care au puterea divina sa duca sufletele credinciosilor mai aproape de Dumnezeu _ asa cum a fost parintele Lazar Dogariu.

S-a nascut in 8 martie 1922, in localitatea Fanate-Band, judetul Mures, din parintii Grigore si Anica, cel mai mic dintre cei cinci frati. Tatal fiind comerciant in sat, mama isi stabileste domiciliul in Targu-Mures, impreuna cu copiii, pentru scolarizarea si educarea lor.

Dupa absolvirea Liceului "Al. Papiu Ilarian", mezinul familiei urmeaza Academia Teologica Greco-Catolica din Blaj, iar la absolvire, in 1946, se casatoreste cu Firuta Dalalau, din Ogra. In 6 decembrie 1946 este hirotonit de catre Arhepiscopul Valeriu Traian Fentiu.

Este numit preot in parohia Benesti _ Sibiu, apoi la Petrilaca _ Mures, pana la finele anului 1948, cand cultul greco-catolic este interzis de statul comunist, situatie in care se intoarce la parinti si socri pentru a-si continua activitatea pastorala in secret, fiind urmarit zi si noapte de securitate. Cu greu isi gaseste o slujba de muncitor necalificat in topografie, merceolog la Avicola, casier la Teleconstructia si la Liceul "Bolyai", pentru a-si intretine familia cu cei trei copii care au urmat studii superioare.

Parintele Lazar Dogariu si-a inteles misiunea de pastorire a sufletelor, ce i-a fost incredintata de Providenta Divina, remarcandu-se ca un adevarat stalp al credintei greco-catolice, pe care nu a parasit-o in anii de prigoana. Astfel, Sfantul Scaun de la Roma l-a felicitat in 1976, cu prilejul celor 30 de ani de preotie, prin Sfantul Parinte Papa.

Dupa 1990, cu ajutorul credinciosilor, amenajeaza o capela in propria sa locuinta _ asa ca, in 21 noiembrie 1994, este deschisa pentru credinciosi, unde isi desfasoara toata activitatea pastorala. Predicile erau bine documentate, si Sfintele Liturghii, in momentul Prefacerii _ credinciosii simteau pacea si linistea profunda in Iisus Euharisticul.

Predicile sale erau o logoterapie, in care Cuvantul lui Dumnezeu elibera si inalta sufletele credinciosilor spre sfintenie.

Parintele a stiut si a trait invatandu-si fiii spirituali ca toate fericirile se pot cuprinde intr-una singura: "Sa fii fericit cu ceea ce iti da Dumnezeu". Statea ore bune cu fiecare penitent in scaunul de spovada si urmarea cu atentie incalcarea Celor Zece Porunci _ facandu-ne sa intelegem ca "nu ceasul mortii e timpul potrivit de a ne pune in ordine o constiinta incarcata cu pacate, ci lucrul acesta trebuie sa-l facem acum, cand suntem inca in viata si sa ne impartasim cat mai des cu Trupul si Sangele lui Cristos".

Parintele Lazar Dogariu a fost preocupat de pregatirea spirituala a credinciosilor prin editarea unor lucrari de baza ca: "Cele Zece Porunci", "Carte de rugaciuni", "Prin Maria la Iisus _ Sfanta spovedanie" si a reeditat alte cinci lucrari de alti autori.

Prin tenacitatea sa si activitate prolifica, parintele si-a dus pana la capat misiunea de pastor al sufletelor, invatand pe fiecare ca "numai frumusetea sufleteasca va salva lumea".

Preamarit fie Dumnezeu care ne-a dat pe Preotul Lazar, care sa fie model pentru tinerii preoti. S-a stins din viata, dupa o lunga suferinta, in noiembrie 2005.

Binecuvantata sa-i fie memoria si Dumnezeu sa-i dea odihna vesnica!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval