Decembrie 1989:
asa cum a fost, la Targu-Mures


Categorie: Istoric
|
23-12-2009
Nr: 445
|
Autor: GHEORGHE POPA
|
Incerc sa stavilesc, in masura in care am sa pot, tendinta tot mai acerba, manifestata de cele mai multe ori de asa-zisi analisti politici sau falsi revolutionari, care de cele mai multe ori au vazut _ daca au vazut _ revolutia la televizor sau au mers impinsi cu gloata in strada, fie pentru a apuca din prada ce era la indemana oricui, fie pentru a privi ce se intampla acolo.

In cele ce urmeaza, voi prezenta un episod important pentru Targu-Mures _ asa cum s-a petrecut in decembrie 1989 si cum personal l-am trait.

22 decembrie 1989 a fost ziua in care, de pe toate caile de acces, au afluit catre centrul orasului coloane de demonstranti ce scandau: "Jos comunismul!", "Libertate!", "Jos Ceausescu!" etc.

Tot in aceasta zi, ca urmare a masurilor intreprinse de comandantii militari, ce se aflau in dispozitivele realizate pentru apararea unor obiective, au dat primele semne de cooperare cu demonstrantii, astfel incat, catre pranz, sa apara scandarile "Armata e cu noi!". Dupa orele 12.30, cand s-a ordonat ca armamentul sa fie descarcat, entuziasmul a fost general. Manifestantii se imbratisau cu soldatii. Parte dintre revolutionari intra in cladirile Consiliului Judetean de Partid si in Primarie, pe care le devasteaza, alta parte se indreapta spre sediul Inspectoratului Judetean al Ministerului de Interne, de unde isi insusesc pistoale, pistoale mitraliera, munitie si sunt puse in libertate 31 de persoane aflate in arestul militiei. Ziua se incheie fara probleme majore, insa cu o actiune foarte importanta: retragerea militarilor in cazarmi.

In ziua urmatoare _ 23 decembrie 1989 _ cativa ofiteri cu initiativa imi propun sa iau conducerea orasului. Raspunsul meu a fost un categoric "Nu", tinand cont de functia si responsabilitatea pe care o aveam in conditiile declansarii unei situatii de criza majora militara. Accept insa sa merg la sediul primariei. Aici, dezordinea era la ea acasa.

In primarie, nu am gasit decat doua persoane, intre care dl Tomoioaga, pe care-l cunosteam.

Impreuna cu cei din primarie si ofiterii ce ma insoteau, pe baza unei analize fulger, am hotarat ca sunt necesare masuri urgente pentru crearea unui organism de conducere la nivelul orasului.

Primaria este un organism viu. Aceasta nu poate fi inchisa intr-un dulap si lasata acolo. I-am convocat, pentru ora 20, pe domnii Tomoioaga, col. ing. Ion Judea, si comandantul Garnizoanei, col. Constantin Cojocaru, in biroul meu din Comandamentul Diviziei. Am stabilit ca, pe timpul noptii, un numar de 35-40 de persoane din toate categoriile profesionale, etnici romani si maghiari, civili si militari sa fie convocati pentru ora 7, in 24 decembrie, in sala 45 a Primariei. Din randul acestora urma sa fie ales un consiliu provizoriu pentru conducerea Primariei Targu-Mures.

Intre timp, am intocmit un tabel cu persoanele convocate in ordine alfabetica, pentru ca nimeni sa nu se considere nedreptatit. Fostul consiliu fusese desfiintat de facto.

In mod cu totul democratic, s-a trecut la discutarea fiecarei propuneri, facandu-se aprecieri pozitive sau critice taioase. Dupa supunerea tuturor propunerilor la vot, numai cei ce intruneau majoritatea erau trecuti pe lista de catre dl Suciu _ fostul secretar al primariei, care a fost insarcinat sa scrie procesul verbal.

In acest mod, in conditii democratice, a fost ales primul Consiliu Provizoriu al F.S.N. in Targu-Mures, care si-a inceput activitatea imediat.

Trecand la alegerea presedintelui s-au facut trei propuneri. Una dintre propuneri a fost facuta de subsemnatul, in baza imputernicirii facute de colegii din cadrul Marii Unitati din comanda careia faceau parte respectiv D.G. T., H.C.C.

Propunerea mea a fost pentru col. ing. Ioan Judea, avand in vedere calitatile acestuia, dovedite in misiunile indeplinite anterior ca reprezentant militar in industria constructiilor de masini sau comandant de unitate in localitatea noastra.

Propunerile au fost supuse la vot in ordinea producerii lor. Col. ing. Ion Judea a fost ales cu unanimitate de voturi si, in acest fel, a devenit primul presedinte al Consiliului Provizoriu al F.S.N. in Targu-Mures.

Nicolae Ceausescu, desi isi parasise functia, totusi nu disparuse de pe scena politica, situatia era neclara, orice si oricand se putea intampla.

Alaturi de cei care s-au implicat in acest proces de creare a unei institutii necesare comunitatii, am riscat cu viata in eventuala revenire la situatia de dinainte, chiar si pentru numai cateva zile.

Fata de curajul si riscul asumat, nu am cerut si nu am beneficiat de recompense, nici materiale, si nici morale. Personal, nu am avut sau dobandit niciodata certificat de revolutionar.

Sunt insa mandru ca in situatii de criza am putut ajuta comunitatea din care si eu fac parte.

Acum, la comemorarea celor 20 de ani de la infiintarea primului Consiliu Provizoriu al F.S.N. in municipiul Targu-Mures, celor ce mai sunt printre noi le doresc multa sanatate, fericire si tot ce-si doresc, iar celor ce au trecut in lumea celor drepti, odihna vesnica.

Tuturor primarilor si consilierilor locali care au urmat acestui prim proces democratic de conducere a comunitatii in Targu-Mures, multa sanatate si succes in activitatea pe care o desfasoara.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval