Gunoaie Si bani


Categorie: Editorial
|
09-01-2010
Nr: 456
|
Autor: VASILE BOTA
|
Pare incredibil ca se pot face bani frumosi si din gunoaie sau, in cel mai rau caz, se pot spala banii murdari. De pilda, Uniunea Europeana impune amenajarea unor gropi de gunoi ecologice, alocandu-se chiar si subventii substantiale in acest sens. Consiliul Judetean Mures si-a propus sa infiinteze un serviciu special pentru gestionarea gunoiului menajer din toate localitatile judetului.

Din nefericire, nu exista un control de specialitate din partea organismelor abilitate de lege in ce priveste modul de gestionare a banului public cheltuit pentru reciclarea sau distrugerea gunoiului menajer.

Acordarea unor avize favorabile si atentionari pentru poluarea atmosferica nu rezolva problema. Pentru a fi mai convingator, ma simt dator sa semnalez cateva aspecte din judet, cu speranta ca cineva le va receptiona si va dispune masurile necesare. De pilda, la Spitalul Judetean Targu-Mures a functionat, pana in urma cu trei ani, un crematoriu, unde erau arse, distruse, gunoaiele din spitalele muresene, de la cabinetele medicale din judet. Practic, acest crematoriu se autofinanta. Fumul toxic emanat prin ardere, care se inalta deasupra spitalului, luand-o spre padurea din apropiere, i-a deranjat la un moment dat pe ecologisti, care au scos la inaintare unele recomandari ale UE.

Fiind la conducerea Ministerului Sanatatii, un fost contabil-sef la un CAP din sudul tarii, ajuns in demnitatea de deputat liberal al judetului Mures si presedinte al filialei PNL Mures, a gasit o firma specializata in reciclarea gunoaielor, tocmai la Suceava.

Saptamanal, firma respectiva isi trimitea masinile la Targu-Mures si transporta containerele cu gunoaie la crematoriul din Suceava. Costurile au fost enorme, suportate din bani publici, din bugetul sanatatii.

Tot sub stapanirea liberala, s-a gasit o alta modalitate de spalare a banilor si s-a incheiat un contract cu o firma din Canada, care a adus o instalatie sofisticata de sterilizare a gunoiului de la Spitalul Judetean prin aburi. Dupa sterilizare, gunoaiele sunt impachetate si trimise la un crematoriu. Cati bani s-au cheltuit pe aceste investitii, nimeni nu vrea sa ne spuna. Cert este ca se reusea cu acesti bani sa se construiasca in judetul Mures un crematoriu, undeva, intr-un loc izolat, intr-o padure.

Al doilea aspect pe care doresc sa-l semnalez in ce priveste cheltuirea banilor publici in reciclarea gunoaielor este cel legat de "groapa ecologica" din orasul Ungheni, satul Recea, unde italienii, in colaborare cu "personalitati muresene", au tepuit grav Consiliul judetean si statul roman. In momentul cand am avut curajul sa semnalez aceste aspecte, o distinsa personalitate politica de stanga m-a acuzat, printr-un drept la replica in ziarul nostru, de incompetenta profesionala. Nu stiu daca dosarul cu groapa ecologica de la Recea s-a inchis, sustin doar, si la nevoie pot aduce argumente serioase, ca acolo s-au furat bani publici.

Al treilea caz pe care doresc sa-l semnalez este cel legat de groapa de gunoi din municipiul Reghin, unde fumul polueaza atmosfera, iar scurgerile infectate ajung in apa Muresului. Ma asteptam ca acolo gunoaiele sa fie acoperite cu pamant si sa fie plantati arbusti de salcam de catre organizatiile nonguvernamentale profilate pe ecologie, cu bani din subventii, sponsorizari sau donatii.

Pana una-alta, gunoaiele menajere mai aduc bani frumosi in buzunarele intreprinzatorilor particulari� Oare cine are obligatia de a face curatenie in acest domeniu?

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval