"Prezidentialele" au trecut, dar„
Romania se clatina, tot mai mult, pe valurile crizei!


Categorie: Editorial
|
16-01-2010
Nr: 461
|
Autor: GHEORGHE GIURGIU
|
Cineva ne intreba, deunazi, foarte serios: oare cum va arata Romania dupa alegerile prezidentiale? Pai, cam incepem sa vedem, dar, cata vreme "alesii" (inclusiv presedintele tarii) au ramas aceiasi, mari schimbari nu se intrevad, decat, cel mult, in rau, datorita accentuarii crizei economice si financiare. Intrebarea de mai sus are, insa, talcul ei. Noi, romanii, suntem, adeseori, tentati sa consideram ca un om (mai ales, daca e si presedinte) ar putea schimba, de unul singur, soarta (mersul) tarii. Numai ca asemenea personalitati (nu personaje) se nasc extrem de rar si, chiar daca ar exista _ in momentele de criza, precum cele de acum _ ar fi greu de crezut ca ar putea "misca" ceva din loc, fara aportul clasei politice, care, stim bine, nu o data a pus interesele personale (sau de grup) deasupra celor generale. Sa luam doar doua exemple, despre felul de a fi al politicienilor. Primul: respectarea legii. Ca, in Romania, se minte cu nerusinare, denota si Capitolul 1, Art. 16, Alineatul 2, "Nimeni nu este mai presus de lege", din Constitutia Romaniei, prevedere care nu a existat presedinte, premier, ministru sau simplu functionar care sa nu o incalce, dupa ce a rostit-o in diferite conjuncturi, cu mana stanga in dreptul inimii si cu dreapta pe Biblie. Or, cum poate fi cineva atat de pervers si mincinos, jurand pe Biblie si pe Constitutie "ceva", pentru ca in secunda a doua sa o� intoarca ca la Ploiesti? Pai, iata ca se poate, deoarece, nu intamplator, in ultimii 20 de ani, cariera in politica au facut nu marile personalitati (care sunt, de regula, si cu frica lui Dumnezeu), cu respectul fata de lege, mai ales, a Legii fundamentale _ Constitutia _, ci repetentii, santajabilii, cei lipsiti de coloana vertebrala, lichelele, golanii, cei lipsiti de onoare si fara caracter. Drept care, la ce schimbari sa ne asteptam dupa "prezidentiale", atat timp cat in Justitie, Educatie, Sanatate, Agricultura, Administratie Publica, Infrastructura etc., doar se simuleaza dorinta de a schimba ceva?!

Asa s-a ajuns ca Romania anului 2010 sa fie una care, in loc sa iasa din criza, se clatina tot mai nesigur pe valurile unei crize care, iata, nu iarta, sa fie o tara in care la tot pasul te lovesti de falimente, somaj, birocratie, decizii economice, care par desprinse din alta realitate, scandaluri, institutii incapabile sa respecte contribuabilul.

Dezbaterea Proiectului de buget pe anul 2010 este doar o alta mostra de cum se face politica in Romania. Pe principiul cine imparte, parte-si face, Guvernul (PD-L _ UDMR) a ramas stapan pe distribuirea fondurilor catre judete, in timp ce PNL si PSD isi acuza negociatorii care "s-au vandut pe trei bani". Despre ce "dezvoltare armonioasa" a tarii mai poate fi vorba, atat timp cat unei jumatati din tara (votantii PSD, PNL) i se repartizeaza bani cu taraita, de parca aceasta nu ar apartine aceleasi Romanii!

Legat de acest aspect, nu doar nerespectarea legii duce Romania spre colaps, ci si jecmanirea statului. Aceasta pustieste tara. Criza economica n-a facut altceva decat sa puna reflectorul pe felul gresit, incompetent si vinovat in care se administreaza tara. Pentru ca administrarea "leutului" (in fond, a banului public) este o� calamitate (mai mare decat cele naturale), intrebam: De ce strazile si drumurile publice _ inaugurate cu mare pompa si garantate in acte _ sunt pline de gropi? De ce pe suprafetele agricole _ pe care sunt raportate, cu acte in regula, "calamitati naturale", se incaseaza subventii, fara ca ele (calamitatile) sa existe? Nu este, astfel, banul public integral furat? Dar atunci cand, pentru suprafete supuse impaduririi, sunt raportate "calamitati naturale", desi "impaduririle" nici nu au fost efectuate? Insa intrebari de acest fel pot fi puse cu zecile si sutele. In realitate, experienta arata ca economia este o disciplina a indepartarii risipei si pagubei, si in niciun caz aceea de a include hotia, furtul si jaful ca instrumente ale utilizarii banilor publici pe piata. Caci, pe aceste cai, au "inflorit": saracirea pensionarilor� saraci, trimiterea in somaj a salariatilor cu salarii mici, colapsul sanatatii si educatiei publice. Adica, contrastul mizerabil si nesabuit intre bogatia disponibila si mizeria efectiva.

De aceea, deloc intamplator, cand un roman din Hunedoara, nascut in zilele Revolutiei _ Alin Aleman Alexandru _ a fost intrebat despre politicienii romani, spunea: "Sunt toti o apa si-un pamant" si ca nu s-a dus la vot, deoarece "nu merita nici unul, cu atat mai putin cei care au ajuns in turul al doilea. Basescu e un om de nimic, Geoana _ la fel". Tot el aprecia ca "societatea romaneasca este condusa doar de puterea banului. In rest, nu mai conteaza nimic; ca, daca nu ai bani, esti un nimeni. Totul se plateste in Romania, totul este de vanzare! Societatea romaneasca este prea corupta", declara tanarul de� 20 de ani.

Asa este� Din pacate, tinerii politicieni, in care ne puneam, la un moment dat, mari sperante, sunt _ ca sa-l citam pe Alin Aleman _ toti o apa si-un pamant, dupa chipul si asemanarea seniorilor. Asta-i tragedia�

Asadar, cum va arata Romania dupa prezidentiale?

Depinde de gestionarea banilor publici. "Provocarea este _ spunea social-democratul Geoana, citat de Mediafax _ ca executia Bugetului sa fie facuta de o maniera mai tintita catre proiectele reale si, daca vom putea, sa infirmam o cultura a risipei si ineficientei in cheltuirea banului public, care, din pacate, exista de multi ani in Romania."

Sa speram, insa, ca in jurul viitorului buget nu vor reinvia lupii flamanzi, capusele care s-au obisnuit, de-a lungul anilor lungi de tranzitie, sa traiasca pe spatele banului public!

Or, in masura in care acest lucru se va intampla, s-ar putea ca, in perioada de dupa prezidentiale _ in care am intrat

de-a binelea _, sa se amelioreze situatia (economica, politica si sociala), sa traim ceva mai bine. Sa dea, Domnul�!


P.S. Din pacate, Guvernul Boc IV _ care sta pe un butoi cu pulbere sub forma unui munte de datorii pe termen scurt, pe care Ministerul Finantelor trebuie sa le refinanteze continuu, in loc sa caute solutii pentru combaterea crizei in economia reala (acolo unde se fac banii, se creeaza locuri de munca), se complace in dezbateri sterile. Zilnic, pe la televiziuni, premierul Emil Boc ne "ameninta" ba cu reducerea salariilor demnitarilor, ori desfiintarea unor agentii, ba cu faptul ca face tot ce poate ca simplul cetatean sa sufere cat mai putin de pe urma crizei. Sa speram, in sfarsit, ca aceste "zbateri" ale domniei sale, vor avea efect pozitiv si in randul romanilor� de pe strada!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval