"Reforma" si "criza"!


Categorie: Editorial
|
22-01-2010
Nr: 465
|
Autor: LAZAR LADARIU
|
Doua afirmatii _ una privind "reforma" (a presedintelui Traian Basescu), cealalta referitoare la "criza" (a premierului Emil Boc) _, la timpul acela au fost cam ocolite de presa, trecute aproape neobservate. Cat a tinut campania electorala prezidentiala, Traian Basescu folosea, mereu, cuvantul "reforma", intr-o maniera papagaliceasca. Sarind intr-un picior de atata mare bucurie ca senatorii si deputatii au votat Bugetul de Stat pe anul 2010, si cu largul sprijin al unor parlamentari PSD si PNL (si bine au facut, altfel exista riscul sa cadem in malaxorul FMI, stapanul absolut care impune clauze la sange!), implinindu-i-se visul, premierul Emil Boc declara, nemaipomenit de fericit si luminos, ca am fi "iesit din criza!". Iesirea asta din criza, originala in toate privintele, cu mai multe intelesuri, se referea la votul parlamentarilor, cu trimitere probabil la aspectul politic. Dar nu s-a exprimat destul de clar, generalizand. Care "criza"? Chiar daca el se referea, fara alte precizari, strict la iesirea dintr-o prelungita criza politica, prin votarea bugetului, romanul, printr-o extensie ideatica, este, intotdeauna, tentant sa generalizeze confuzia. Se vede, cat de colo, ca primul ministru traieste intr-o alta Romanie si vede o cu totul alta realitate! Afirmatia aceasta hiperoptimista, bazata pe abur si pe aer doar, fara o sustinere, cat de cat, in realitatea romaneasca, a deschis drumul spre dispute, pe alocuri humoristice, dovada ca romanul, inteligent si fabulos cum e, poate face haz de necaz intr-o tara in care rasu'-plansu' se afla acasa. La un moment dat, unul ("dat in Peste", ar spune Fanus Neagu) il compara pe Emil Boc, tragand cu ochiul de la tribuna Parlamentului spre cei din sala, drept un Stefan cel Mare si Sfant. Aceste cuvinte, niste zaruri aruncate, zuruind pe tabla unui acoperis, au aprins spiritele si au dat frau liber fanteziei personale. Unul, cam mogaldan de Dambovita, pornit pe glume, il compara nu cu Stefan cel Mare, ci cu Stefan Lacusta, aluzie la saracia si foametea unor romani ajunsi azi la limita subzistentei pe meleagurile noastre mioritice, ca pe vremea invaziei lacustelor. Un altul, adept al aceluiasi fabulospirit romanesc, facand trimitere la domnul Moldovei, prin comparatie, il considera pe premierul Romaniei Boc cel Mic.

Intrebarea romanului, repetata dupa afirmatia premierului, este una cat se poate de logica: cum "a iesit" domnul Boc din criza? Cu o crestere a numarului somerilor spre 800.000? Cu prelungita suferinta a romanilor prinsi in acest cleste neindurator al unui capitalism salbatic? Cu salarii de merit, prime si sporuri, intr-o economie de austeritate, prin unele ministere crescand intre 25%-66%? Aceasta, in timp ce salariile si pensiile romanilor au fost inghetate?! Cu punctul de pensie coborand la nivelul anului 2005, de la 45%, cat a propus Opozitia, inghetat si el la abia 39%, se iese din criza? Oare "reforma" poate fi posibila fara ca niciun amendament al Opozitiei sa fi trecut in dezbaterile furtunoase din Parlament asupra Bugetului de Stat? Cu refuzul Puterii de a da macar un banut pentru caminele de batrani, mai-marii clipei uitand, cu desavarsire, ca s-ar putea candva _ caile Domnului sunt cele care sunt in viata! _ ca unul dintre ei sa ajunga acolo?

Avem suficiente motive sa ne intrebam daca, intr-adevar, domnul presedinte Basescu si primul-ministru Boc cunoasc Romania reala, cand isi fac un motiv de mandrie ca pe la noi "se platesc pensiile si salariile", intr-o vreme in care, dupa expresia cucoanei caruia Marinescu Bideu i-a aruncat paharul cu apa in fata, la o emisiune televizata, sintagma dominanta este "Ciocu' mic! Acum noi suntem la putere!"? Chiar cred, oare, domnii Basescu si Boc nazbatia ca noi am "iesit din criza" si infaptuim "reforma", cand una-i sa spui ca "Iarna nu-i ca vara" si sa clamezi "Sa traiti bine!", sa canti "Pusca si cureaua lata", sa ascuti coasa si sa cosesti de vazul lumii, si alta-i sa o faci pe smecherul, pacalind romanul, ametindu-l cu vorbe mestesugite, aiurea aruncate? Si din nou te intrebi: cum si cu ce facem "reforma" domnului Basescu si cum "a iesit" domnul Boc din criza? Cu salariile ametitoare de la Fondul "Proprietatea", a unei Daniela Lulache, de 440.000 de euro pe an, a unui director general, Laura Constantin, de 238.000 de euro, tot anual, privindu-ne de sus, in timp ce "biet roman saracul/indarat tot da, ca racul", ducandu-si, cu greu, existenta de pe o zi pe alta? Iar culmea culmilor, daca cumva sunt dati afara, pentru incompetenta, sa zicem, maharii astia s-au blindat cu contracte beton, trase din condei, conform carora vor incasa compensatii uluitoare, spre un milion de euro! Tot din banii nostri! Chiar crede, cumva, cineva ca banii acestia se dau pentru competenta? Ca _ zice romanul _ nu-i prost cel care mananca sapte paini, ci acela care i le da! Si cand te gandesti ca, in aceasta Romanie in deriva, nu doar prin unele locuri se petrec astfel lucrurile, ci peste tot!

Asa concep domnii Traian Basescu si Emil Boc "reforma" si "iesirea" din criza? Si avem un motiv in plus sa reiteram intrebarea: in care Romanie, din cele doua, traiesc domniile lor? Stiu, oare ca, desi 46.000 de posturi sunt neocupate, mai altfel spus _ blocate, se aloca, ilegal, bineinteles, prin unele locuri pentru ele un fond de salarii, ba se dau chiar prime si sporuri? Chiar si al 13-lea salariu! Filosofia domnului Boc, in astfel de cazuri, ar putea fi cuprinsa in cuvintele: "I-am stimulat!". Adica, se dau "spagi" din banul public, ca unii sa mai si munceasca?! Chiar ca nu intelegem "logica" asta ajunsa pana la genunchiul broastei! Chiar se pot lauda domnii Basescu si Boc cu "reforma" si cu "iesirea" din criza, cand firmele mici inca nu stiu daca vor plati impozite pe venit, sau pe profit, daca "pompele funebre" vor fi taxate dupa numarul de sicrie vandute, hotelurile - pentru paturi, restaurantele - dupa numarul de mese si scaune?! Pentru ca, oricum am lua lucrurile, "criza" si "reforma" sunt, pentru unii, muma, pentru altii-ciuma! Se poate, oare, face "reforma" si sa iesi din criza lovind crunt in IMM-urile care, intr-adevar, produc si aduc venit la bugetul de stat? Chiar concepe, apoi, cineva ca infaptuim "reforma", ca am "iesit" din criza si totu-i bine, cand in Romania exista o pensie de 37.000 de lei pe luna, adica 370 de milioane de lei (vechi), chiar de zece ori mai mult decat pensiile parlamentarilor atat de injurate si facute "nesimtite" de domnii Basescu si Boc in campania pentru alegerile prezidentiale?

Probabil ca mai-marii zilei nu mai au suficient timp pentru a se mai gandi la toate acestea, preocupati ce sa faca cu cladirea Casei Poporului (Palatul Parlamentului de azi), a doua din lume (dupa Pentagon) si pe primul loc in Europa. Unii, printre care si Silviu Prigoana, cred ca potrivit ar fi acolo un "Mall Cultural" (ce stupid!), un cazinou (si mai mare tampenie!, de ce nu chiar casa de toleranta?), iar Parlamentul sa fie mutat la Biblioteca Nationala (o alta bizara gandire?). Pana acum, de pilda, in tarile lor demnitarii nu s-au gandit sa mute in alta parte Parlamentul de la Budapesta (Ungaria), Camera Lorzilor (Anglia), Adunarea Deputatilor (Franta), Congresul (SUA)? Doar "fabulospiritul" romanesc poate naste astfel de gogomanii! Oare n-ar fi mai intelept si profitabil ca acolo, in fosta Casa a Poporului, sa fie Parlamentul, Presedintia, Guvernul, ministerele, muzee, un Centru International de Conferinte si expozitii, alte institutii centrale ale statului? S-ar plati o singura chirie pentru toate, ar fi cheltuieli mai mici! Cel putin suspect pare acest scenariu rocambolesc, dupa care multi insi se uita in gura unui Prigoana, "regele gunoaielor", deputat cu anumite interese in aceasta afacere.

Apoi, i-am mai intreba pe domnii Basescu si Boc: despre ce investitii, Doamne, mai poate fi vorba, cu nadragii rupti in fund? Cu ce bani, cand datoria Romaniei a ajuns la 43 de miliarde de euro, cand nu-ti mai poti plati nici pensionarii,deveniti bataia de joc a mai-marilor clipei, cu o putere de cumparare de la o zi la alta tot mai mica, aflati pe linia clatinandu-se a supravietuirii? Chiar cred dumnealor ca romanul asta-i atat de naiv, incat nu vede ce se petrece in jurul lui, in aceasta criza cu doua viteze? Domnii Basescu si Boc sunt linistiti. Dar romanii? Si, din nou, ne intrebam: cu ce facem "reforma" si cum "iesim" din criza? Cu cei 15.000 de profesori aruncati pe drumuri de noul ministru Daniel Funeriu? Acesta-i adevarul, iar domnii Basescu si Boc sa nu se ascunda dupa degetul mic. "Tara intreaga se uita la noi!" - exclama premierul! Se vede ca acest adevar nu mai conteaza, din moment ce romanilor li se arunca praful amagirilor in ochi, ametindu-i cu vorbe. Dupa opinia presedintelui Basescu si a premierului Emil Boc, totul e bine, dar corabia Romaniei se indreapta spre stanci. In rest, vorbe de claca, amintind de cele spuse de domnul presedinte, intr-un tarziu, cel al noptii de 6 spre 7 decembrie 2009, nemaiavandu-l pe parapsihologul Aliodor Manolea in spate: "Un fleac! I-am ciuruit!". Da, domnule Basescu, intr-adevar, ne-ati ciuruit!"

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval