Evenimentele din decembrie l989 si din martie 1990, in documentele oficiale ale vremii (I)


Categorie: Istoric
|
17-03-2010
Nr: 504
|
Autor: IOAN CISMAS
|
Liderii UDMR fac eforturi sustinute pentru a-si legitima actiunile lor teroriste si antiromane sti din decembrie 1989 si pana in martie 1990, lansand pe piata pelicule tendentioase si in buna parte contrafacute, cu imagini ale vremii pe post de victime. Obisnuiti cu minciuna, calomnia si dezinformarea, ca stil si mod de a fi, ei doresc ca UDMR sa intre in mentalul publicului, cu chip de ingenua, cu toate ca are mainile manjite de sange si constiinta patata de fapte inumane. Pentru a arata lumii adevarata ei fata, vom reda mai jos extrase din Buletinele informative ale Politiei Mures transmise Inspectoratului General al Politiei si Consiliului Judetean Provizoriu de Unitate Nationala Mures, consemnari la rece ale ambelor evenimente.

� In momentele imediat urmatoare evenimentelor din decembrie 1989, cu totul in afara perimetrului operational al luptelor deschise pentru libertate si democratie, la Sovata au fost incendiate locuintele unor familii de romani, fara a primi nicio riposta din partea cuiva. Lucratorii romani din politia locala au fost agresati, ultragiati si alungati.

In Sovata si in alte localitati au fost afisate inscriptii de localitati in afara cadrului legal, neuniforme cu nomenclatorul de localitati al Romaniei, publicat in tara si in strainatate. UDMR nu a recunoscut si nu a dezavuat public aceste fapte ilegale si reprobabile.

Desi la 4.01.1990 dl Kir�ly K�roly a fost informat ca in Secuime au avut loc atrocitati, nu s-au luat masuri de informare oficiala, de condamnare si de desolidarizare de ele, de catre liderii maghiari, si, ca urmare, au fost escamotate urmatoarele crime mai importante din Ardeal, savarsite in 23.12.1989:

- spanzurarea si calcarea in picioare a cadavrului numitului Dumitru Coman, din Odorhei;

- maltratarea in fata copiilor si a sotiei a numitului Cheuchisan Liviu, din comuna Dealu. Dupa ce i s-a taiat capul, a fost ars in curtea casei si asasinii maghiari au dansat in jurul cadavrului;

- maltratarea si uciderea lui Danila Gabi, din comuna Zetea;

- uciderea lui Ferencz Imreh, din Cristuru Secuiesc, pentru ca si-a aparat colegul;

- maltratarea si uciderea bestiala a lui Agache Aurel, caruia, dupa ce a fost castrat si i s-au scos ochii, i s-au pus monede in orbite si un sobolan in gura, fiind lasat timp de doua zile in fata maternitatii, refuzandu-i-se familiei, cu cinci copii, preluarea cadavrului pentru inmormantare;

- devastarea locuintelor numitilor Nichita si Eremia, din Targu Secuiesc.

Atitudinea nu poate fi calificata ca anticomunista, intrucat cadrele de politie maghiare, cu acelasi rol in timpul dictaturii, nu au fost violentate. Aceste acte de violenta, barbare, au avut loc nu ca urmare a confruntarilor pentru doborarea dictaturii, ci dupa caderea acesteia, cand cei vinovati de abuzuri in serviciu puteau fi trasi la raspundere pe cale legala.

Aceste atacuri grave impotriva romanilor au provocat o puternica emotie, frica si revolta in Transilvania, in randul locuitorilor romani din judetul Mures si din judetele invecinate.

Este edificatoare marturia profesoarei Balan din Bistrita, care, relatand cazul unui fost elev de-al sau, lucrator de militie in Secuime, dupa 17 ani de serviciu in care nu a comis niciun abuz, dupa revolutie, a fost maltratat si ucis bestial pentru simplul fapt ca era roman. Bistritenii l-au onorat la inmormantare ca pe un erou.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval