Personalitati si elite din istoria romanilor de la "A"la "Z "
AXINTE URICARIUL (1670?-1733)


Categorie: Istoric
|
19-03-2010
Nr: 506
|
Autor: CONSTANTIN BOGOSEL
|
Cronicarul Axinte s-a nascut in tinutul Vasluiului, in satul Scanteia. Numele lui de familie nu se cunoaste, intrucat o buna parte din viata si-a petrecut-o in cancelaria domneasca, scriind hrisoave sau urice (acte). Astfel va ramane cunoscut in istorie sub numele de Axinte Uricariul. Cronicarul era un om cu multa invatatura, cunoscand mai multe limbi, printre care latina, greaca, slavona si turca. Remarcat si sprijinit de domnitorul Nicolae Mavrocordat, a primit din partea acestuia sarcina sa copieze cronicile tarii. De la el au ramas in copii letopisetele lui Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Costin, precum si o cronica originala. Axinte Uricariul a scris un Letopiset care nareaza evenimentele anilor 1711-1716, la care autorul a participat de cele mai multe ori. Principalul personaj al Letopisetului a fost Nicolae Mavrocordat, protectorul sau, in care vedea o personalitate inzestrata cu insusiri deosebite, un om de bine, care face totul pentru bunastarea tarii lui. Cu o conotatie literara, dar si istorica, cronicarul s-a dovedit talentat in descrierea

evenimentelor, paginile sale avand deseori si mult haz. Axinte a dispretuit intotdeauna boierimea a carei putere se baza doar pe bogatii, spunand ca ,,sleahticiia si blagorodnicia cind nu iaste cu fapte buni, nu cinsteste, ce mai virtos ocareste pre om." Iubitor de tara, cronicarul nostru, plin de tristete, descria ranile pe care le provocau romanilor puterile straine. Vorbind despre otomani, spunea ca lacomia acestora este "multa si nesatioasa". Trupele Poloniei, scria cronicarul, au provocat in Moldova multa paguba, ca "bat, caznesc, omoara pre oameni si jacuiesc nu numai de prin case, ce si pre calatoriu."

Calitatile literare ale cronicii lui Axinte Uricariul si informatiile pe care acesta le ofera despre domnia lui Nicolae Mavrocordat, domnie caracterizata prin proiecte ambitioase, de innoiri politice si sociale, confera autorului ei un loc de onoare in vechea cultura romaneasca.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval