Imagini blande de la Targu-Mures
Pagini de jurnal (fragmente) (III)


Categorie: Istoric
|
20-03-2010
Nr: 507
|
Autor: Dorin Suciu
|
27 ianuarie 1990

Stirile, dupa unii, dupa altii, zvonurile, despre atrocitatile din zona Odorheiului circulau tot mai insistent. Doua lucruri certe: mai multi intelectuali romani, indeosebi profesori, au plecat de aici. Pe de alta parte, Odorheiul Secuiesc risca sa sufere un fel de blocada economica.

29 ianuarie 1990

La emisiunea in limba maghiara, ministrul adjunct Palfalvi _ bine- cunoscut nomenclaturist _ ilustreaza cu succes principiul "Itt es most" _ aici si acum. Nu e singurul. Dupa revolutie, cam toata lumea vrea sa obtina ceva "aici si acum", sau cum se spunea in urma cu 2000 ani "hic et nunc". Se pare ca "marile idei" se reintalnesc peste milenii. Oricum, lucrul dracului psihologia umana�

30 ianuarie 1990

Elevii maghiari de la Liceul "Bolyai" au intrat in greva. Vor separarea imediata.

31 ianuarie 1990

Miercurea Ciuc. Intervin la Procuratura judeteana . Lucrurile par sa se lamureasca. Cel putin pentru mine. In 22-23 decembrie, n-a fost vorba atat de uciderea unor militieni pentru ca erau romani _ de altfel, din cei 6, erau 2 maghiari _, cat de lichidarea lor ca simbol al autoritatii statului roman in aceste locuri. Doamna procuror Maria R. (sotul roman) imi spune ca multi colegi n-o mai saluta. La intrebarea: "Cum s-a putut intampla in zona Odorheiului ceea ce s-a intamplat?", mi se raspunde: "Toti erau convinsi ca "itt lesz magyar vilag" _ "aici va fi lume ungureasca".

2 februarie

Atmosfera tensionata intre, nu cred ca gresesc daca scriu, cele doua tabere. Romanii se simt descurajati si abandonati. Presa centrala tace sau, in cel mai bun caz, e ambigua. "Romania libera" pro Smaranda Enache. Florina ma roaga sa ne inapoiem la Bucuresti.

5 februarie

"La commedia e finita". Telexul de la minister decide separarea scolilor dupa criterii etnice. Poate e mai bine asa�

7 februarie

Filmez la Sala Polivalenta sedinta de constituire a Vetrei Romanesti� Atmosfera foarte fierbinte. Extrem de transant discursul domnului Zeno Opris. Prin contrast, ma face sa ma gandesc la Theodor Roosevelt: "Speak gently and carry with you a big stick". "Vorbeste bland, dar poarta cu tine o bata mare!" Dupa numai patru ore, reactie violenta a postului de radio Kossuth.

8 februarie

Mitingul elevilor romani in curtea Liceului "Bolyai". Se scandeaza: "Nici macar in comunism nu era separatism", "Bolyai e al tuturor chiar si al romanilor", "Suntem frati, nu ne separati", "Suntem de nationalitate copii". Interviu cu profesoara Ildiko Badescu. Foarte ponderata: cei din familii mixte se situeaza de obicei la extreme din complexe etnice sau pentru ca el, copilul, se identifica, probabil, ca si in cazul sexului psihic, exclusiv cu unul dintre parinti. Interesant de cercetat.

9 februarie

Miting in fata "Primariei judetene". Oribila creatie lingvistica! Cei trei ministri, domnii Stanasila, Demeny, Palfalvi au fost schimbat pentru fortarea separarii, sunt copios fluierati si huiduiti de elevii romani, ca si Stamph. Sentimentul de frustrare al copiilor a atins intensitati imprevizibile. Am fost martor la o scena in care elevii si-au alungat parintii cu vorbe care sunau cam asa: "Plecati acasa, asta e mitingul nostru, n-ati fost in stare sa faceti nimic pentru noi!". Aceleasi lozinci si sloganuri ca si in ziua precedenta. Filmez� E difuzat interviul impaciuitor cu Ildiko Badescu. Atat eu, cat si Fuzesi si domnisoara Badescu primim telefoane injurioase si de amenintare. "O sa va spanzuram, bestii ce sunteti!".

10 februarie.

Mars tacut al maghiarilor. Cu o carte si o lumanare in mana. Organizare extraordinara. Coloana uriasa condusa prin radiotelefon. Circa 80 _ 90.000 de persoane venite special, mi se spune cu mandrie, din trei judete: Mures, Harghita, Covasna. O singura greseala: toate lozincile, cu o singura exceptie, cea din capul coloanei, sunt in limba maghiara. De fapt, cui se adreseaza mitingul daca nu autoritatilor romane si romanilor? Efect psihologic covarsitor. Sunt intimidat si chiar speriat. Filmez. In final, rugaciune reluata in cor de multime si discurs rostit de S�t� Andr�s.

Incerc sa privesc fara prejudecati la fostul "chirias" al parintilor mei dati afara din casa pentru ca stralucitorul ex-reprezentant al realismului socialist din "obsedantul deceniu" sa aiba conditii optime de creatie, sa poata taia porcul pe parchetul de stejar din sufragerie si sa-si imbunatateasca tirul in vederea participarii la vanatorile stabilor Regiunii Autonome Maghiare tragand cu pusca asupra candelabrelor din casa. Daca a mintit domnul Galatianu Vasile, locatarul de la demisol care ne-a relatat toate orgiile distinsului carturar, mint si eu. Oricum, urmele de pe parchet mai exista si acum.

11 februarie

Intra pe post in aceeasi emisiune a "Actualitatilor" reportajele din 9 si 10 martie. Proteste din partea UDMR Mures: cum am indraznit sa comit blasfemia de a pune mitingul elevilor romani alaturi de marsul tacut? Le dau numarul de telefon al celor din redactie. "Gafa" a comis-o domnul T. Brates. Sa-l injure si pe el. Dau numarul de telefon si celor care ma ameninta anonim. Apare la TVRL Domokos Geza care demonstreaza ca elevii romani au fost manipulati si deplange fatarnicia (sic!) elevilor romani din Targu-Mures care au indraznit sa sustina ca sunt de nationalitate copii. Despre fatarnicia marsului tacut sau despre scopurile sale de intimidare, nimeni, nicio vorba.

14 februarie

Ni se arata un articol al domnului Kiraly Karoly in "Rom�niai Magiar Sz�" in care se demonstreaza ca maghiarii trebuie sa ramana maghiari, neavand nimic in comun cu minciunile dacice etc. Imi amintesc cum l-au aclamat romanii pe 22 decembrie�.

18 februarie

Zavera din Bucuresti nu e imitata la Targu-Mures. Ma mir!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval