IMAGINI BLANDE DE LA TARGU-MURES
Pagini de jurnal (fragmente) (IV)


Categorie: Istoric
|
23-03-2010
Nr: 508
|
Autor: Dorin Suciu
|
22 februarie

Bucuresti. Vorbesc cu domnul Razvan Theodorescu, noul presedinte al RTVRL. La sedinta cu corespondentii judeteni ii povestesc despre situatia de la Targu-Mures si-i propun organizarea unei dezbateri. Colegul V. Costin ma sustine. R.T. imi demonstreaza ca acum e ineficient si prea tarziu. Ma tem ca are dreptate.

Colegii protesteaza ca acaparez discutia.

25 februarie

Campania electorala din Ungaria se apropie de apogeu. Cea mai ieftina metoda de a-ti convinge alegatorii este sa imbratisezi cauza "poporului maghiar" din Transilvania.

27 februarie

Cineva a profanat statuia lui Avram Iancu din centrul orasului, manjind ceva indescifrabil cu vopsea rosie pe soclu. "Persoana rezonabila" din 12 ianuarie, Kincses Elod, demonstreaza cu logica avocateasca ca romanii au facut-o. (Pica bine cacofonia din fraza anterioara.) Romanii, pentru care Avram Iancu e un mit, simbolul national al romanilor ardeleni, un Dumnezeu!!! Orice roman s-ar teme ca i se usuca mana daca ar face asa ceva.

A plecat la Bucuresti o delegatie care va inmana presedintelui Ion Iliescu un dosar privind situatia din Targu-Mures, precum si notele de turnatoare la Securitate ale dnei Smaranda Enache, directoarea Teatrului de papusi, fosta activista de partid, care acum militeaza infocat pentru separarea elevilor din scoli!

5 martie

Teribil de tendentioase emisiunile TV de luni ale redactiei maghiare. Boros Zoltan face un joc inconstient de periculos. Nici Radio Targu-Mures in limba maghiara nu ramane dator. Florina imi povesteste ca in primele zile dupa emisiunile de luni nu te mai poti intelege cu elevii maghiari. Vrea sa plecam la Bucuresti.

8 martie

Vesti proaste de la Livezeni, unde pe data de 10 sau 11 februarie pastorul reformat, impreuna cu satenii, a imitat marsul cu carti si lumanari de la Targu-Mures inconjurand scoala si speriind elevii romani din clasele I-IV. Elevii si profesorii sunt amenintati de tot felul de betivani care dau buzna in clase in timpul orei. Mi se cere sa filmez. N-o fac, pentru ca asa ceva n-are nicio sansa sa intre pe post. Noi vrem sa impacam, sa stabilizam, imi explica domnul Teodor Brates.

10 martie

La Sovata a fost doborata de pe soclu statuia lui Balcescu. "Vatra Romaneasca" protesteaza.

12 martie

Incepe la IMF Targu-Mures greva studentilor maghiari. Au posibilitatea de a da concurs de admitere in limba materna, dar vor locuri separate la admitere. Fac cursuri in limba maghiara, dar vor ca si lucrarile practice, precum si practica medicala sa le faca tot in limba maghiara, precum si afilierea IMF Targu-Mures la o Universitate "Bolyai".

13 martie

Filmez greva. Studentii maghiari stau pe scarile institutului infofoliti in paturi cu o carte in mana. Pe pereti, lozinci in limba maghiara. Au aparut foarte prompt reporteri straini, occidentali. Multi vorbesc maghiara. De exemplu, cei din Olanda�

15 martie

Miercurea Ciuc. Ma intalnesc la ora 9 cu Nicolae Melinescu, coleg de redactie, venit din Bucuresti. Intentioneaza sa faca un reportaj la Ciumani cu constructorii de casute de vacanta in perspectiva cumpararii uneia. Surpriza pe drum. Incepand cu iesirea din Miercurea Ciuc si terminand cu Ciumani, langa Gheorgheni _ toate satele au arborat tricolorul maghiar rosu-alb-verde. Sute si sute de steaguri. Drapelul romanesc doar pe cladirile oficiale. Coboram din masina, examinam steagurile. Toate identice ca marime, panza de calitate, intrebam, razand, cam galbeni, daca n-am fost cumva peste noapte ocupati de Ungaria si noi nu stim?

Este vorba, ni se explica, de aniversarea a 142 de ani de la revolutia maghiara de la 1848. Rotunda cifra! Filmam la Ciumani. La intoarcere, oprim la Ciceu. Dinspre gara rasuna din difuzoarele puse la maxim imnul de stat maghiar. La Miercurea Ciuc aflam de la colegii de la "Adevarul Harghitei" ca la monumentele lui Balcescu si Pet�fi din centrul orasului, in ciuda regulilor de protocol, primul a fost arborat drapelul maghiar.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval