Evenimentele din martie 1990,
in documentele oficiale ale vremii (II)


Categorie: Istoric
|
24-03-2010
Nr: 509
|
Autor: 
|
Un grup de 60-70 de maghiari s-a baricadat in sediul partidelor politice, dupa care, atat prin geamurile de la etaj, cat si din curtea cladirii, acestia au aruncat cu pietre si caramizi in manifestantii romani din strada.

Politistii au intervenit si au evacuat din sediu circa 20 de maghiari, moment in care la fata locului au ajuns cateva grupuri de romani din comunele Hodac si Ibanesti, in numar de circa 700-800.

Cu toate masurile luate de politie pentru protejarea sediului si a persoanelor din interior, o parte din manifestanti, ca riposta la agresiunea maghiarilor, au fortat usa de intrare si au patruns in sediu. Cei din interior s-au refugiat in podul cladirii. Au fost sparte spatiile filialelor PNL, CJPUN si UDMR.

Politistii si militarii in termen au reusit sa apere pe maghiarii refugiati in podul cladirii, precum si spatiile ocupate de filialele PNTCD si Asociatia Detinutilor Politici.

La fata locului au sosit presedintii CJPUN si Consiliului Municipal Provizoriu de Unitate Nationala.

In jurul orei 20.00, in sprijinul politiei au sosit 20 de soldati, cu un autocamion de la o unitate militara din Targu-Mures.

O parte dintre maghiarii aflati in sediul partidelor, intre care si scriitorul S�t� Andras, au fost evacuati de politisti si urcati in autocamion. Restul maghiarilor ramasi in sediu au fost evacuati sub protectia politistilor si soldatilor pana la ora 21.30.

In urma incidentelor ce au avut loc la sediul partidelor politice si in alte zone din municipiu, 22 de persoane au suferit leziuni corporale usoare, din care 4 au fost internate in spital.

S-a format o echipa operativa din politisti si procurori pentru efectuarea cercetarii la fata locului si asigurarea pazei sediului cu politisti.

In timpul evenimentului, politistii au identificat 38 de persoane implicate in actele de dezordine. Impotriva acestora nu au fost luate imediat masuri legale, deoarece, la fiecare incercare de retinere, grupurile de romani sau maghiari din care au facut parte au reactionat violent.

(Din buletinele informative transmise de Politia Mures la Inspectoratul General al Politiei si CJPUN Mures)

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval