20 martie 1990:
IMAGINI BLANDE DE LA TARGU-MURES
Pagini de jurnal (fragmente) (V)


Categorie: Istoric
|
24-03-2010
Nr: 509
|
Autor: DORIN SUCIU
|
16 martie

Ne intoarcem la Targu-Mures. Ora 18. La intersectia din cartierul Tudor Vladimirescu, lume adunata. In cursul zilei, a avut loc un incident la Farmacia nr. 28. Informatii confuze: n-au vrut sa serveasca un batran pentru ca vorbea romaneste, s-a arborat o lozinca si drapelul maghiar, oamenii se contrazic. Cert este ca sunt iritati. N-am facut niciodata parada de romanism, dar si eu ma simt jignit.

Ora 20. In apropierea locuintei mele de pe B-dul 1 Decembrie 1918, o masina marca "Trabant", condusa de un maghiar, intra in plina viteza in coloana de romani, care, cu steaguri tricolore, se indreapta spre centru. Sunt ranite 14 persoane, una foarte grav. Trabantul e rasturnat si i se da foc. Demonstratie in fata caminelor studentesti. Se scandeaza "Traiasca, traiasca, traiasca Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca".

Aflu de la televizor ca pastorul T�k�s, care cu vreo luna inainte a declarat ca a fost "oprimat de limba romana", cere presedintelui Bush sa nu acorde Romaniei clauza natiunii celei mai favorizate. Ma indoiesc ca, in felul acesta, cineva va obtine vreodata clauza minoritatii celei mai favorizate pentru maghiari...

17 martie

Miting de protest al studentilor romani impotriva perturbarii activitatii IMF prin greva studentilor maghiari. Filmez. Incident in cursul mitingului tinut la Polivalenta, de fapt, o provocare. A fost imobilizat un individ cu un cutit in mana in timp ce incerca sa injunghie un participant.

Impreuna cu Adrian Popescu, fotoreporter la Agentia Reuter, il cautam la Politie pe soferul Trabantului kamikadze. Se numeste Nagy Samuel. Fata neomeneasca, tumefiata groaznic. Pretinde ca era beat. Incoerent, se contrazice mereu. Aflu ca a existat si o Dacie alba, cu nr. 1-MS-5122, care i-a fugarit pe demonstranti in seara zilei de ieri. De unde atata ura?

19 martie

Miting romanesc in fata "primariei judetene". Dupa ceea ce se scandeaza, iti dai seama de starea de spirit care s-a inchegat. "Murim, luptam, Ardealul nu-l cedam!", "Limba romana sa fie stapana!", "Iliescu, nu uita, si Ardealu-i tara ta!". Se canta Hora Unirii. E clar ca, dupa ce au fost jigniti si speriati de evenimentele din 15 si 16 martie, acum se simt frustrati si abandonati. De altfel, starea asta e mult mai veche. Filmez. Reactii de furie. Intru in sediu. Filmez din balcon. Multimea cere demisia lui Kincses El�d, membru al Comitetului Judetean CPUN, cel care, prin tertipuri avocatesti, a incercat sa demonstreze ca romanii sunt profanatorii propriilor lor simboluri nationale. K.E. incearca sa vorbeasca. E huiduit minute in sir. Cumplita ipostaza! Pana la urma, e silit sa-si dea demisia. Scot filmul din aparat. O masina speciala pleaca cu el la Bucuresti.

Seara, in timp ce astept sa intre materialul pe post, aflu de la Lucian Rusu, fotoreporter, de incidentele de la sediul partidelor. Lucrurile sunt destul de neclare. Lucian n-a putut fotografia, au vrut sa-i faca aparatul praf. Imi povesteste ca S�t� Andr�s a fost batut de un grup de tarani veniti de pe Valea Gurghiului. Mi se pare foarte grav. Creat deliberat sau nu ca om politic, este un scriitor talentat si, pentru maghiari, el a devenit un simbol.

Filmul cu mitingul impotriva lui Kincses nu este difuzat. Sunt dezamagit. Probabil si Kincses e dezamagit. Imi dau seama cat de dezamagiti sunt participantii la miting, care m-au vazut filmand. Din nou, politica strutului.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval