"Cand se deschide cortina, nu mai ai nimic - nici daca inainte erai bolnav si nu te simteai bine -, traiesti pentru asta!"


Categorie: Diverse
|
07-05-2010
Nr: 542
|
Autor: FLORENTIN DEAC
|
Reprezinta a treia generatie de circari in familie, iar fiul sau preia stafeta si continua traditia. A evoluat pe aproape toate continentele si este cu trupa in celebra "Carte a recordurilor" ("Guinness Book"). L-a confundat lumea cu Tiriac, a refuzat cetatenia americana si spune ca viata de artist de circ este frumoasa si ca, daca i s-ar mai da o sansa sa retraiasca, ar alege la fel. In putine cuvinte, acesta este portretul domnului Mitica Cretu, un artist complet si cu mai bine de 37 de ani pe cartea de munca in slujba circului si a Mariei sale, spectatorul.

Celebritate inca din familie

Mitica Cretu a revenit dupa 5 ani la Targu-Mures, dupa ce a fost aici cu Circul "Columbia". Daca ne-am uita pe pasapoartele sale, am vedea ca, de-a lungul lungii cariere, a evoluat in Europa, in Australia, in America de Nord, in Asia si in Africa. Ceea ce i-a "scapat" a fost America de Sud. Bunicul sau a fost celebrul Ceacanica, un clovn foarte apreciat (Victor Mono Ceacanica), iar unchi, legendarul criminalist Dumitru Ceacanica.

Tatal sau a ales sa continue ceea ce deveni traditie in familie, alegand acrobatia, iar Mitica Cretu, acrobatia si dresura de ursi. Cum orice "microb" de familie se mosteneste, nici dragostea pentru circ nu face exceptie, iar fiul dansului este tot sub cupola, facand acrobatie, dar nu numai: tata si fiu pot fi urmariti si in spectacolul de la Targu-Mures, cu o parodie.

Despre inceputuri

Ca in orice familie de circari, a prins repede gustul pentru evolutia in arena. La 12 ani avea mai mult numere la bascula. Avea multa ambitie si se lua la intrecere cu colegii sai. Despre acele vremuri, domnul Cretu spune ca erau vremuri in care conta intrecerea loiala si ca nu exista dusmania de acum si comentariile negative intre colegi. "Tata nu ne-a laudat, pe mine si pe ceilalti frati, niciodata. Ii lauda pe altii, in prezenta noastra, pentru a ne ambitiona astfel, si planul sau functiona!" Acum, liderul familiei are 84 de ani, locuieste in Bucuresti, dar traieste pentru circ si prin relatarile familiei, atunci cand artistii sunt plecati in turneu.


Ne bateam de la egal la egal cu rusii

La acrobatiile la bascula, cei mai buni erau mai mult europenii - romanii, ungurii, polonezii. Si rusii aveau o scoala puternica de circ. Pe vremuri, rusii aveau in jur de 8.000 de "circari". In comparatie, in circul romanesc evoluau cam 250 de oameni si doar impreuna cu restul personalul din arena se ajungea la 500 de persoane. Cu toate acestea, romanii se luptau de la egal la egal cu rusii si aveam trupe bune, apreciate "afara", isi amintea cu placere domnul Mitica Cretu. Artistul rememora obtinerea Clovnului de argint, la Monte Carlo, in 1981, cu coloana de 5 cu dublu salt mortal fara lonja, fapta consemnata si in "Guiness Book".

Amintiri: cineva a pierdut la Targu-Mures� 4 lei!

Mitica Cretu a rememorat un episod care se putea dovedi tragic si care se putea lasa cu sanctiuni drastice. Acest episod s-a consumat chiar la Targu-Mures, in 1964. Circul isi asezase tabara in zona Pietei Armatei, iar spectacolul era chiar unul de 23 August. Dupa ce ingrijitorul a bagat leii pe tunelul care ducea la arena, s-a apucat sa le curete custile, in timp ce felinele erau in arena. Fara sa observe, a lasat ridicat unul dintre grilajele care inchideau custile, si leii, intorsi din arena, au apucat sa iasa! Imediat, angajatii circului, inarmati cu grilaje, au reusit sa prinda trei leoaice, dar un leu a scapat si a pornit tacticos pe strada. In urma lui, un recuziter si Mitica Cretu, pentru a vedea ce va face leul. Artistul ne-a povestit ca leul nu se sinchisea de cei care il urmau si a sarit peste un gard, pe care l-a si daramat, intrand in curtea unei case situate in apropierea arenei, iar mai apoi si in casa, pe unul dintre geamuri. Acasa era un domn, care auzise zgomotul si a dat sa iasa din camera. Respectivul a inlemnit cand s-a "trezit" cu leul in cealalta camera, dar a avut puterea sa inchida usa. Operatiunea de recuperare a fost greoaie, dar cei de la circ au adus cumva vagonul pentru lei si tunelele, prin care, in sfarsit, a fost fortat leul sa intre. Cum s-a terminat povestea? Fara probleme de partid, pentru cei in cauza (desi se intampla pe 23 August si putea veni vreun "tovaras" sa se "sesizeze"), targumureseanul a ramas cu o sperietura zdravana, iar ingrijitorul respectiv, care se numea Topardei, a primit un supranume: "Topardei, care da drumul la lei"!

Circul romanesc, astazi

Astazi sunt 13-14 circuri in Romania. Printre cele mai bune se numara "Las Vegas" si "Americano", care se trag din "Columbia". Vorbind despre circul de stat, domnul Cretu remarca: "acrobatia nu prea mai exista acolo, este multa lumina, culoare, fantezie, si nu acrobatii ca pe vremuri". Cum in orice domeniu exista concurenta, exista si in circ, dar nu neaparat pozitiva, deoarece sunt si circuri care au un program de familie si care nu vor sa investeasca. Ele ajung inaintea circurilor serioase in anumite orase. Mergand la un asemenea spectacol, crede domnul Cretu, spectatorul poate fi dezamagit si, in momentul in care vine circul serios, nu mai vine la show. In ceea ce il priveste, domnul Mitica Cretu face o declaratie de artist adevarat: "Daca ar fi sa aleg, as alege la fel ca prima oara! Viata de artist este frumoasa. Cand esti in arena si ai facut un numar pentru care te aplauda spectatorii - e extraordinar. Nu te gandesti nici la bani, nici la tine. Cand se deschide cortina, nu mai ai nimic - nici daca inainte erai bolnav si nu te simteai bine -, traiesti pentru asta!"

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval