ASOCIATIA "CULTURALA„ ,,URMANCZY NANDOR„, DIN TOPLITA, NU SE MAI ASTAMPARA! (III)


Categorie: Social
|
05-05-2011
Nr: 776
|
Autor: 
|
Ce au facut acesti ,,eliberatori" ai Ardealului de Nord dupa revenirea in Toplita? ,,Dupa cedarea Ardealului de Nord din 1940, mai multi unguri, la indemnul inginerului Molnar Francisc, din comuna Toplita, au mers la Cimitirul Eroilor si au distrus locasurile unde erau depuse osemintele ofiterilor eroi, le-au spart placile, au aruncat osemintele(�) Au profanat in mod ingrozitor toate osemintele depuse in cimitir, iar placa mare pe care era stema tarii, indivizii Simon Andrei, Pentz Leon si Siklodi Janos au dus-o in comuna si au pus-o ca podea la grajdul vitelor, unde a fost gasita la cercetarile facute. Placile mai mici cu emblema tarii au fost ingropate in pamant, spunand romanilor ca au ingropat Romania pe veci. Au distrus tot cimitirul si gardul din jurul acestui cimitir"(Arhivele Statului, Bucuresti, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Dosar 25 din 1945, fila 73).

Citam si dintr-un alt document referitor la familia Urmanczy: procesul-verbal ,,dresat astazi, 9 iunie 1945, in localul Organizatiei Frontul Plugarilor, in fata obstei satului Toplita"(�) ,,Urmanczy a fost acela care in toamna anului 1940, cu ocazia venirii trupelor maghiare, in fruntea acestor trupe fiind fratele sau, iredentistul Bandi, mare fascist, si fiii lor, au tinut o consfaturire intr-o noapte de duminica si in aceeasi noapte, pe la orele trei, au fost ridicati toti fruntasii romani si dusi la jandarmii horthysti, unde au fost batuti si malatratati in modul cel mai barbar. Tot cei din familia lui au declarat ca in 24 de ore nu mai vor sa vada in Toplita opinca de valah. Tot ei sunt aceia care impreuna cu nepotul lor Savari, atunci cand se adunau romanii cu ordine de chemare pentru a fi trimisi in lagare de munca, cu saptamanele erau la dispozitia lor, pentru a scoate radacinile salcilor si arborilor, desculti si flamanzi. In castelul lor se tineau sedintele secrete, dupa 23 august 1944, au fost ridicati preotii sau arestati la casele lor. Tot acolo a fost instalat comandamentul suprem german si, impreuna cu ruda lor, Caiser Adolf, neamt de origine, dadeau directive contra trupelor aliate (�) Dumnealor au plecat cu avioanele germane cu o zi inaintea intrarii trupelor aliate in Toplita."

Iata si cateva fragmente din ,,Declaratia locuitorilor comunei Toplita", aflata la pag. 98 din Dosarul reformei agrare din 1945, in Toplita: ,,Subsemnatii locuitori ai comunei Toplita, judetul Mures, privitor la purtarea familiei Urmanczy Jeronim, Urmanczy Gizela, Silvicultura Arceleana si Szaba Stefan, declaram urmatoarele: Urmanczy Jeronim si sotia sa, impreuna cu fiii lor Ioan si Jeronim, in tot timpul celor patru ani, 1940-1944, au avut o comportare dusmanoasa fata de populatia romaneasca;

Urmanczy Jeronim Sandor a fost condu-catorul politic al plasei Toplita si in acesta calitate a propagat si sustinut prin fapte si prin viu grai alianta germano-horthysta-fascista;

Si-a reluat in posesie toate bunurile expropiate de Statul Roman si a deposedat institutiile romanesti de pamanturile cu care au fost improprietarite!!! A luat parte activa la actiunea de internare a romanilor in lagare. In aceasta actiune a fost secondat de sotia sa si de fiii sai, Jeronim si Ioan(�) Szaba Stefan nu a fost refugiat , dar in 1943 a fost initiatorul masurii de evacuare a locuitorilor romani din Ciobotani in casele carora a cantonat apoi armata germana. Cu forta a folosit apoi terenurile unor romani din catunul Zencani, purtarea sa nefiind deloc prietenoasa cu populatia romaneasca".

(va urma)


FUNDATIA "MIRON CRISTEA",

ASOCIATIA "GLASUL CALIMANILOR"

ASOCIATIA RADIO "ARDEALUL"

SOCIETATEA "AVRAM IANCU

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval