SPORT * SPORT * SPORT


Categorie: Sport
|
10-01-2012
Nr: 927
|
Autor: DORIN BORDA
|
FOTBAL

EURO 2012

a m p i o n a t u l European de Fotbal 2012, gazduit de Polonia si Ucraina, este inca departe de noi ca desfasurare (8-27 iunie). Dar, ca timp, aproape ne sunt inca ecourile tragerii la sorti a grupelor turneului final. La Kiev, in seara zilei de vineri, 2 decembrie 2011, a avut loc tragerea la sorti a celor patru grupe, care si-au stabilit partenerele de intrecere. De la bun inceput trebuie precizat ca una dintre tarile organizatoare, si anume Polonia, se poate declara norocoasa, cel putin teoretic vorbind, ea facand parte dintr-o grupa usoara. Ucraina se afla in fata unor adversari tari. Grupa B este de departe vazuta ca una a "mortii�. Sa vedem insa componenta celor patru. GRUPA A: Polonia, Grecia, Rusia, Cehia. GRUPA B: Olanda, Danemarca, Germania, Portugalia. Iata "groapa cu lei�. "Gladiatori� unul si unul. GRUPA C: Spania, Italia, Irlanda, Croatia. GRUPA D: Ucraina, Suedia, Franta, Anglia. De retinut faptul ca Ucraina si Anglia sunt adversare si in preliminariile Campionatului Mondial din Brazilia, 2014, ambele fiind repartizate in Grupa H, alaturi de Muntenegru, Polonia, Republica Moldova si San Marino. Romania este plasata, evident, conform tragerii la sorti, in Grupa D, cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia si Andorra. Revenind la EURO 2012, spunem ca "grupa mortii� are in componenta ei trei campioane europene! Asteptam sa-i privim pe jucatorii "trioului� facand istorie! Comentand la rece acum componenta grupelor, semnatarul paginii se incumeta sa dea o finala Spania - Olanda. Ar fi o reeditare a Cupei Mondiale, nu-i asa, stimati iubitori ai sportului rege? Asadar, meciurile din grupe au ca perioada de desfasurare 8-19 iunie, in fiecare zi fiind programate cate doua partide, de la ora 19 si 21,45. Ultimele meciuri din faza grupelor au aceeasi ora de disputare: 21,45. Finala: 1 iulie, pe Stadionul Olimpic din Kiev, ora 21,45. Intr-o alta pagina SPORT vom prezenta programul complet al meciurilor. In Polonia, partidele se disputa pe stadioanele din Varsovia, Gdansk, Poznan, Vroclav, iar in Ucraina pe cele din orasele Kiev, Lvov, Harkov si Donetk.

Istoricul finalelor C.E.

Campionatul European a debutat in Franta, anul 1960. Atunci, in finala, s-au intalnit reprezentativele de fotbal ale doua tari din sistemulsocialist:URSSsiIugoslavia. Cea dintai campioana europeana a fost URSS, care, in meciul decisiv, a invins Iugoslavia cu 2-1. Apoi, rand pe rand, au castigat trofeul Spania (2-1 cu URSS, in tara din Peninsula Iberica, 1964); Italia (1-1, 2-0 la rejucare, cu Iugoslavia, finala disputata in "Cizma� 1968); Germania de Vest (3-0 cu URSS, in Belgia, 1972); Cehoslovacia (2-2, 5-3 la 11 m, cu Germania de Vest, in Iugoslavia, 1976); Germania de Vest (2-1, cu Belgia in Italia, 1980); Franta (2-0 cu Spania, in Franta, 1984);Olanda(2-0cuURSS,Germania, 1988); Danemarca (2-0 cu Germania, Suedia, 1992); Germania (2-1 cu Cehia, Anglia, 1996); Franta(2-1 cu Italia, Olanda/Belgia, 2000); Grecia (1-0 cu Portugalia, in Portugalia, 2004); Spania (1-0 cu Germania, in Austria/Elvetia, 2008). Golgeterii, in timp: Michel Platini 9 reusite; Alan Shearer 7; Nuno Gomes, Thierry Henry, Patrick Kluivert si Ruud Van Nistelrooy, cat 6; Milan Baros, Jurgen Klinsmann, Savo Milosevici, Marco Van Basten si Zinedine Zidane, cate 5 goluri.

Combaterea violentei in sport!

Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, 5 ianuarie 2012, modificarile aduse Legii 4/2008 privind combaterea violentei in sport. "Legea Dragomir�, cum e cunoscuta mai ales in lumea fotbalului, a suferit deci modificari, majoritatea fiind urmarea incidentelor petrecute in timpul desfasurarii meciului dintre Petrolul Ploiesti si Steaua Bucuresti. Marele plus adus legii mentionate este ca acum ultrasii interzisi pe stadioanele din tara noastra vor fi obligati sa vada meciurile la sectia de Politie. Pentru a se asigura ca huliganii vor vedea intr-adevar partidele in incinta sectiilor de Politie, au fost introduse pedepse cu inchisoarea de la o luna la trei, precum si amenzi! Alte modificari: � Patrunderea sau incercarea de patrundere fara drept pe suprafata de joc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an. In cazul in care patrunderea pe suprafata de joc este urmata de acte de agresiune, atunci pedeapsa este inchisoare de la un an la doi ani � Confectionarea, detinerea, incercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice alta operatiune fara drept de produse incendiare, materiale explozive, indiferent de categorie, in incinta arenei sportive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani! � Incitarea in public sau prin mass-medis la acte de violenta de catre conducatori de cluburi ori de catre sportivi se va sanctiona cu amenda intre 3.000 si 10.000 de lei. Amenzile pentru cluburile care nu vor monitoriza video comportamentul spectatorilor au crescut in urma modificarii Legii 4/2008. Sanctiuni financiare vor primi echipele de fotbal si daca vor refuza sa puna la dispozitia Jandarmeriei imaginile filmate in timpul meciului. Amenzile sunt cuprinse intre 30.000 si 50.000 de lei. Se poate ajunge pana la suspendarea dreptului de joc pe arena sportiva timp de 6 luni. De retinut ca interdictiile dictate impotriva suporterilor vor intra imediat in vigoare. Adica, din ziua imediat urmatoare inmanarii procesului-verbal de constatare a contraventiei. Asadar, atentie spectatori, sportivi si conducatori de cluburi!

Nou director la FC Municipal!

Locul lui Aurelian Babutan (plecat la FC Brasov), ca director general al echipei Fotbal Club Municipal Targu-Mures, a fost luat de Anton Helestean (fost arbitru). Asadar, un nou director general la FCM Targu-Mures, echipa ai carei jucatori se vor reuni joi, 12 ianuarie a.c., pentru stagiul de pregatire in vederea returului Ligii I la fotbal. Se vorbeste si despre noutati in lotul formatiei targumuresene. Anume: despre mijlocasul Dragos Firtulescu, fost la echipa cipriota Alki Larnaka, si de fundasul Andrei Cordos, imprumutat de la formatia Frosinone. Deocamdata, atat despre FCM!

BOX

LUCIAN BUTE, sportivul anului!

Cu un palmares impresionant in boxul profesionist, romanul Lucian Bute a fost declarat, de catre ProSport, editat de Mediafax Group, sportivul anului 2011. Dar, cum galateanul, campion mondial la box profesionist, categoria supermijlocie in versiunea IBF, a disputat meciurile sale si sub steagul unei provincii canadiene, 24% dintre participantii la un sondaj l-au ales personalitatea sportiva a anului 2011 a Quebec-ului, devansandui pe patinatoarea Joannie Rochette (16 %), hocheistul Sidney Crosby (14%), jucatorul de fotbal american Anthony Calvillo (9%) si specialistul in arte martiale mixte Georges St-Pierre (7%). In sondajul provinciei Quebec, de pilda, tenismanul sarb Novak Djokovic, numarul 1 mondial, a fost pozitionat pe locul al 6-lea. Asadar, sportivul anului 2011 in Romania (dupa ProSport) si al Quebec-ului � "Mister KO�, alias Lucian Bute. In anul 2011, Lucian Bute si-a aparat cu succes centura profesionista, pentru care a plecat de la suma de 500 de dolari, ajungand in cele din urma la 2 milioane de dolari americani. In 2012 il asteapta o bursa de cel putin 3 milioane de dolari. Iubitorilor sportului cu manusi le prezentam o cronica a burselor obtinute de Lucian Bute, acum cel mai bun produs al "careului-magic� romanesc. Deci, bursele lui Bute de cand e campion mondial � 19 octombrie 2007: 300.000 de dolari in meciul cu Alejandro Berrio � 29 februarie 2008: 700.000 de dolari, cu Villiam Joppy � 24 octombrie 2008: 700.000 de dolari, cu Librado Andrade � 13 martie 2009: 500.000 de dolari, cu Fulgencio Zuniga � 28 noiembrie 2009: 908.000 de dolari, din nou cu Librado Andrade � 17 aprilie 2010: 700.000 de dolari, cu Edison Miranda � 15 octombrie 2010: 1.000.000 de dolari, cu Jesse Brinkley � 19 martie 2011: 2.000.000 de dolari, cu Brian Magee � 9 iulie 2011: 2.000.000 de dolari, cu Jean Paul Mandy � 6 noiembrie 2011: 2.000.000 de dolari, cu Glen Johnson. Atentie, insa. Din banii primiti, doar jumatate ajung la pugilist, acesta platind in Canada taxe de 40%, plus cheltuielile legate de meci, cu pregatirea, cu sparringurile, cu staff-ul sau. Posibilii viitori adversari ai lui Lucian Bute? Se vehiculeaza numele lui Carl Froch, Andre Ward, Mikkel Kessler, Kely Pavlik. Lucian Bute zice ca e pregatit sa infrunte orice adversar. In ordinea enuntata, acesti viitori "opozanti� in box ai romanului Lucian Bute sunt numarul 3, 2, 5 si 7 la supermijlocie si au varste cuprinse intre 27 si 34 de ani.

VOLEI

Tomis Constanta - CSU Medicina TarguMures 3-0

Start in returul campionatului femininde volei, intre competitoare fiind si echipa CSU Medicina TarguMures, antrenata de Valerijan Luka. Primul meci al voleibalistelor targumuresence a avut loc sambata, 7 ianuarie a.c., la Constanta. In setul intai, elevele antrenorului Valerijan Luka au jucat foarte bine, dar dupa o lupta de peste 30 de minute l-au pierdut cu 34-32 (!), un scor rar intamplat in voleiul feminin. "Benzina� s-a terminat in seturile 2 si 3, pierdute la 17 si 18. Scor final: 3-0 pentru formatia Tomis Constanta. Pentru CSU Medicina au jucat Bianca Cazacu, Ruxana Nichita, Gabriela Tsvetanova, Lorena Ciocian, Roxana Ivanof, Radostina Chtigoi, Katelina Ivanovic, Alexandra Pinte, Monica Foca. GH. BOTEZAN

Amalgam sportiv

� 199.854 de spectatori au fost in tribunele Stadionului Maracana din Rio de Janeiro, in meciul finalei Campionatului Mondial de Fotbal, 1950. In acea partida s-au intalnit nationalele de fotbal ale Braziliei si Uruguay.

� Intre 7 septembrie 1956 si 1 octombrie 1977, jucatorul brazilian de fotbal Pele a inscris in poarta adversarilor 1.281 de goluri. Pele a evoluat in 1.363 de partide oficiale. Oare, in acest secol XXI, il va egala cineva? Greu de anticipat depasirea recordului.

� Cel mai lung control al mingii este datat anul 2003. Atunci, brazilianul Martinho Eduardo Orige a jonglat mingea timp de 19 ore si 30 de minute. Cate ore are o zi-lumina, cate o noapte-noapte?

� Avem si cel mai lung control al mingii cu capul. In 2004, suedezul Tomas Lundman a lovit mingea cu capul timp de 8 ore, 32 de minute si 3 secunde.

� Intr-un minut, pe data de 11 decembrie 2004, cubanezul Erick Pernandez a lovit mingea de 319 ori.

� Helmuth Duckadam, portarul echipei Steaua Bucuresti, 1986, este singurul fotbalist roman prezent in "Guinness Book of Records� ("Cartea Recordurilor�). Pentru ce isprava? In finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla, contra FC Barcelona, el a aparat patru lovituri consecutive executate de la punctul cu var. Performanta lui Duckadam este neegalata pana acum!

� Luis Chilavert este singurul portar de fotbal care a inscris trei goluri intr-o partida oficiala. Este vorba despre meciul dintre echipele Velez - Ferrocarril, incheiata cu scorul de 6-1, jucat in anul 1999.

� Cele mai multe stadioane din tara noastra se afla in orasul de la poalele Tampei. Brasovul detine sase arene cu gazoane bine intretinute, cel mai important fiind "Tineretului�. Pe aceasta arena, echipa FC Brasov, Liga I, isi sustine meciurile de acasa.

� In topul celor mai buni jucatori de fotbal din ultimii 100 de ani se afla si fotbalistii romani Gica Hagi (35) si Gica Popescu (81).

� Pentru intaia oara in lume, numerele de pe tricourile jucatorilor de fotbal au fost inscriptionate in vara anului 1928.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval