TEATRUL ROMANESC, LA TARGU-MURES 50 de ani in 50 de secvente „ 17


Categorie: Cultural
|
08-03-2012
Nr: 969
|
Autor: ZENO FODOR
|
CONSTANTIN ANATOL (2)

Cea de a treia mare reusita actoriceasca a lui Constantin Anatol pe scena Companiei "Liviu Rebreanu� a Teatrului National TarguMures a fost � sub propria sa indrumare regizorala � personajul Omul in roba din piesa O asemenea dragoste de Pavel Kohout. Ca director de scena, Constantin Anatol a realizat un spectacol clar, construit riguros, dar si emotionant, punand un accent deosebit pe munca cu actorii, care au reusit, cizelati de el, sa creeze personaje complexe, nuantate si perfect credibile. Ca interpret al Omului in roba (personaj simbolic, "inexistent si omniprezent acolo unde oamenii iubesc, gresesc, spera, lupta, cad sau inving�, reprezentandu-l pe "prietenul nostru intim, judecatorul nostru intelept, dusmanul nostru inimos� � cum il caracteriza actorul in caietul-program), Constantin Anatol a facut o adevarata demonstratie de virtuozitate actoriceasca, reusind sa fie plin de calda omenie, dar si neinduplecat, tandru, dar si sever, ironic, dar si categoric, glumet, dar si plin de intelepciune, in toate ipostazele simplu, direct, convingator.

In calitate de regizor � in afara reusitelor cuSinucigasul (despre care am scris intr-o secventa anterioara) siO asemenea dragoste (pomenita mai sus) � Constantin Anatol a mai montat in cadrul Companiei "Liviu Rebreanu� inca noua spectacole, dintre care cel putin trei au fost realizari artistice majore. Este vorba de Domnul Puntila si sluga sa Matti de Bertolt Brecht (o fericita intalnire a colectivului targumuresean cu una din creatiile reprezentative ale teatrului epic, o provocare artistica majora pe care interpretii � indrumati de un regizor bun cunoscator al stilului brechtian � au infruntat-o cu succes, detasandu-se creatiile celor doi protagonisti: Nae Floca-Acileni � Puntila si Mihai Gingulescu � Matti), Pogoara iarna de Maxwell Anderson (spectacol care te impresiona si te cucerea din primul moment prin scenografia excelenta a Floricai Malureanu, pentru ca sa te infioare apoi prin tensiunea foarte atent creata si subtil dozata de regizor si de creatiile actoricesti de mare forta dramatica ale lui Stefan Sileanu, Cornel Popescu, Ion Fiscuteanu, Mihaela Marinescu, Vasile Vasiliu si, nu in ultimul rand, insusi Constantin Anatol) si Insula de Mihail Sebastian (comedie lirica, in stilul atat de cunoscut si de indragit al acestui delicat dramaturg, careia regizorul i-a dat un halou de poezie si mister in care intervin din cand in cand, contrapunctic, momente de comedie uneori bonoma, alteori satirica, interpretii principali - Mihai Gingulescu, Florin Zamfirescu si Dora Ivanciuc - alcatuind in acest microunivers un trio cuceritor prin sinceritatea sentimentelor, prin firescul adevarurilor umane pe care le transmit).

Rolurile in care Constantin Anatol a triumfat (si din care am amintit doar cateva, ele au fost mult mai multe) ne arata ce larga gama interpretativa are acest minunat si multilateral actor. Dupa cum si piesele cu care a avut mari izbanzi regizorale atesta ca si in acest domeniu colegul si prietenul nostru a acoperit cu succes o intinsa paleta stilistica.

In 1980, Constantin Anatol a parasit Romania si s-a stabilit in Israel. Au urmat trei decenii in care a continuat sa faca teatru in limba ebraica. Nu cunosc in detaliu activitatea lui de acolo, dar stiu ca printre rolurile interpretate la Haifa au fost Don Antonio (Sambataduminicaluni de Eduardo de Filippo), Guvernatorul (Cercul de creta caucazian de Bertolt Brecht), Colonelul Triletki (Platonov de Cehov), Dr. Dorn (Pescarusul de Cehov), Werle (Rata salbatica de Henrik Ibsen), roluri mari, importante, de mare responsabilitate artistica. In 1997, cand am preluat conducerea Teatrului National TarguMures, l-am invitat pe Constantin Anatol sa colaboreze cu noi. A acceptat bucuros si a interpretat magistral monodrama Hotel Siberia de Felix Mitterer. Ii place sa sublinieze cat de multicultural este acest spectacol: scriitor austriac, regizor belgian, interpret israelian care prezinta spectacolul in ebraica, romana si maghiara. Dupa mai multe reprezentatii cu sali arhipline si terminate in ovatiile publicului, atat la Targu-Mures, cat si in turneul organizat prin mai multe orase, inclusiv la Bucuresti, Anatol a montat la noi doua spectacole: Totul in gradina de Edward Albee la Compania "Liviu Rebreanu� si piesa israeliana Jocuri in curtea din spate de Edna Mazya la Compania "Tompa Mikl�s�. A fost invitat sa joace si in cateva filme, atat romanesti, cat si maghiare, mult prea putine insa fata de posibilitatile sale interpretative. A facut un rol mic, dar foarte frumos in adaptarea cinematografica a romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu, in regia lui Mircea Muresan. Pentru rolul principal din filmul maghiar O zi in plus sau in minus, semnat de marele regizor Zolt�n F�bri, a fost nominalizat pentru Premiul de interpretare masculina la festivalul Filmului de la San Sebastian. In Israel a jucat in mai multe filme artistice si in seriale de televiziune.

Acum, la peste 90 de ani, e in continuare activ. Ii uram succes si La multi ani!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval