ZILELE PSIHIATRIEI TÂRNĂVENENE

Distribuie pe:

Vineri, 12 decembrie 2014, în Sala mare a Casei de Cultură „Mihai Eminescu", cu începere de la orele 16:00, a avut loc cea de a treia ediție a zilelor psihiatriei târnăvenene, prin desfășurarea unui excelent Concert intitulat „SUNETUL CRĂCIUNULUI". Concertul a fost organizat de către Spitalul Municipal „GH. MARINESCU", în parteneriat cu Primăria și Casa de Cultură.

Și-au dat concursul: Fanfara „ARMONIA", recitatorul Ștefan Cijevska, clubul sportiv Bianca Dance, Ansamblul „Junii Târnavei", Grupul de Colindători ai Liceului „Andrei Bârseanu", cu un purpuriu de colinde dirijor profesoara Claudia Vodă, și o SCENETĂ, cu o temă de mare generozitate „arta de a dărui", poeta Vanda Ani, precum și Grupul Vocal „CER SENIN" al Secției de Psihiatrie. Interpretările au fost de bună calitate, talentatul recitator Ștefan Cijevska întrecându-se pe sine, îmbrăcat în straiele lui „MOȘ CRĂCIUN", dându-i acestuia o interpretare de excepție, în final, împărțind darurile aduse de el cu greu „prin zăpadă și ger", urând tuturor sărbători fericite și „La mulți ani!". Aplauzele au fost frecvente, puternice și foarte numeroase.

Tot cu acest prilej, a fost organizată o expoziție cu scop caritabil prezentându-se produse realizate în cadrul Compartimentului de terapie ocupațională a Secției de Psihiatrie, obiecte realizate de către bolnavii psihici.

Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Târnăveni a fost înființată la începutul acestui secol, cu un număr mic de paturi, dar cu un număr foarte mare de bolnavi, din care foarte puțini internați în secție, majoritatea plasați fiind în mediul familial. În anul 1905, datorită unui număr foarte mare de bolnavi psihici, conducerea spitalului a înființat „Colonia familială de tip agricol" și asistența bolnavilor mintali cronici prin ergoterapie, psihologie și psihopatologie, majoritatea bolnavilor psihici, cronici fiind încredințați unor gospodari mai bogați din oraș sau din satele limitrofe și diferitelor ateliere, întreținuți cu hrană și îmbrăcăminte în schimbul muncii efectuate, controlați săptămânal de cadrele medicale din secție.

Din statistica anilor 1915-1918, numărul bolnavilor mintali internați la psihiatria din Târnăveni era în jur de 1.000, majoritatea repartizați în Colonia familială de muncă, din care doar un număr mic erau permanent în spital sub supraveghere și tratament. Se constată o creștere de la 39 bolnavi mintali în anul 1905 la 1.104 în anul 1914, din care numai 132 internați în secție, iar restul de 972 plasați în Colonia familială de muncă, fapt pentru care în anul 1915 se construiește la Târnăveni una dintre cele mai mari Colonii-Spital de bolnavi mintal din Transilvania, cu o capacitate de 270 de paturi, preluată de prestigiosul medic psihiatru dr. Cahane Mareș și soția acestuia dr. Cahane Tatiana.

O dovadă a aprecierii medicilor din Târnăveni și a reputației de care s-a bucurat spitalul din localitate (a cărui edificare a început în anul 1896, inaugurat festiv la 11 septembrie 1898, condus de dr. Szocs Mozes), în mod deosebit, îngrijirea și tratarea bolnavilor mintali, o constituie faptul că în anul 1931 (4-6 oct.) Societatea română de NEUROLOGIE PSIHIATRIE-ENDOCRINOLOGIE ȘI PSIHOLOGIE a organizat cel de-al XI-lea Congres al ei la Spitalul din Târnăveni. Fostul director al spitalului, dr. Szocs Mozes, timp de 35 de ani, a fost ales președintele de onoare al Congresului. Printre participanții la Congres se numărau savantul prof. dr. C.I. PARHON, de mare renume în plan internațional, dr. Draganescu, dr. Buttu, prof. Dr. Obregea, savantul Gh. Marinescu ș.a., toată elita medicinii românești. Dintre medicii locali care au prezentat comunicări se numără dr. Baliif Lucian, cu lucrarea: „Lipemia și colesterolonia în agonie", medicii secției de psihiatrie, Cahane Mareș, dr. Derevici și dr. Ștefănescu M.

Sistemul de asistență medicală a bolnavilor mintali în colonia familială a ființat legal până în anul 1947, când bolnavii mintali au fost retrași din mediul familial, asistența medicală a acestora făcându-se numai în condiții de spitalizare, ceea ce a determinat extinderea atelierelor de ergoterapie și capacității de cuprindere a bolnavilor numai în interiorul spitalului. La ora actuală, asistența medicală a bolnavilor psihici este organizată în 2 secții, separate pentru bărbați și pentru femei, asigurată de specialiști de mare competență, conștiincioși și cu devotament în sprijinul bolnavilor psihici: dr. Morar Precup Emilia, dr. Bercea Florina, dr. Bartalus Etelca, dr. Kormacki Ghyonghi, dr. Pop Daniela, sub managementul de performanță și foarte promițător al doctorului Barmou Mohamed Kheir, directorul spitalului.

La cei peste 116 ani de existență a îngrijirii bolnavilor mintali într-o secție psihiatrică dintre cele mai mari din țară, cu dragoste și competență, de-a lungul atâtor ani, se cuvin multe felicitări personalului din spital și conducătorilor acestuia, și un gând pios celor aflați acum „între stele".

Lasă un comentariu