Atributul

Distribuie pe:

Atributele verbale exprimate prin verbe la modul infinitiv sunt însoţite de două prepoziţii (a, ca prepoziţie a infinitivului şi, de obicei, prepoziţia de, care marchează raportul de subordonare faţă de termenul regent).

Ex. „Am crezut în dreptul de a trăi al valorilor autohtone". (Octavian Goga)

Ceva mai complicate (ca structură) sunt atributele exprimate prin locuţiuni verbale: „Nu înţelegeau obiceiul lui de a se lua la harţă." Între atributul verbal şi substantivul determinat este interpus un atribut pronominal.

Atributul verbal se exprimă şi prin verbe la supin, mod concurent al infinitivului întrucât denumeşte acţiunea (Mioara Avram, Gramatica pentru toţi, p. 169).

Ex. „Budulea nu mai avea timp de pierdut" (Ioan Slavici); ce fel de timp? (de pierdut).

„… scoase vornicul din sat pe oameni la o clacă de dres drumul" (ce fel de clacă? de dres - de reparat).

Atributul verbal se exprimă şi prin forme negative ale supinului „Lucrul de nevăzut până atunci a creat mare panică în sat."

În categoria atributelor verbale, sunt amintite şi cele exprimate prin gerunziul neacordat cu substantivul determinat.

„…Câinii lătrând întărâtau dincolo de gard"

(Liviu Rebreanu).

Dacă gerunziul e acordat cu substantivul determinat, verbele cu rol de atribut se înscriu în categoria atributelor adjectivale.

Ex. „Portretul de maturitate al părintelui Trandafir este rezultatul unei influenţe crescânde pe care o are în comunitate". (după manualul de clasa a VIII-a)

În Gramatica Academiei (p. 137) se menţionează „când substantivul e la masculin sau la neutru singular nu se cunoaşte dacă avem de-a face cu un atribut adjectival sau verbal."

Cu o frecvenţă mia mică în construcţia propoziţională sunt folosite atributele adverbiale şi interjecţionale.

Ex. Aceea de acolo e prietena mea (atribut adverbial exprimat prin adverb de loc precedat de prepoziţia „de"). Norul din faţă pare mai întunecat decât ceilalţi (atribut adverbial exprimat prin locuţiune adverbială; care nor?… din faţă).

Atributul interjecţional se exprimă prin interjecţie.

Ex. „Zgomotul bing-bang se auzea până departe".

Lasă un comentariu