Demers pentru salvarea terenurilor agricole

Distribuie pe:

Anul 2015 este declarat de FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Anul Internațional al Solurilor, pentru a semnala omenirii despre pericolul la care este suspus solul prin exploatarea nerațională și distrugerea celui mai important segment din lanțul trofic al nutriției pentru om și animale. Se dorește o conștientizare a autorităților locale, regionale, naționale și globale privind nechibzuința de care dau dovadă cei care gestionează solurile. Concret: suntem un ziar județean de informații și atitudine, prin urmare ne facem datoria să semnalăm autorităților județene abuzurile practicate de oameni de afaceri în exploatarea carierelor de balast (pietriș și nisip) din albiile râurilor din județul Mureș. Fenomenul de distrugere a malurilor râurilor și extinderea albiilor pe ternul fertil din jur a luat o amploare alarmantă. Specialiștii agricoli mureșeni, cei care au adus faimă județului prin producțiile mari obținute în sectorul vegetal și zootehnic, dar și prin preocupările majore în protecția solurilor, se întreabă nedumeriți: cum de se pot exploata în democrație piatra și nisipul de unde vor întreprinzătorii particulari? De ce nimeni nu le spune nimic despre dezastrul pe care îl pot provoca pe terenurile fertile, în situații de inundații și prin surparea malurilor? Numeroși specialiști agricoli ne-au solicitat să adresăm autorităților județene întrebarea: de ce nu se respectă legea în amenajarea și exploatarea carierelor de pietriș și nisip? Amintim doar câteva aspecte legate de respectarea legalității atunci când se solicită aprobări pentru cariere: primăriile trebuie să elibereze un certificat de urbanism, după un prealabil studiu de impact asupra mediului înconjurător de la APM. Apoi se impune o Autorizație de mediu, eliberarea unui Permis de exploatare din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, o Autorizație de Gospodărirea Apelor de la Agenția Națională Apele Române și o Autorizație de Executare a unor lucrări de construcții pentru Exploatarea carierelor.

Ne-am permis să semnalăm aceste aspecte în ideea că 2015 este Anul Internațional al Solurilor și mai ales pentru că, în curând, în județul nostru vor demara lucrările la autostradă, iar cerința de balast și nisip va fi foarte mare. Prin urmare, pregătim o viitoare dezbatere pe teren, discuții cu factorii implicați, pentru o posibilă sensibilizare a autorităților cu responsabilitate în protecția mediului înconjurător, mai ales că problema apei începe să devină de actualitate și la noi, datorită schimbărilor climatice din ultimii ani.

Vina cea mai mare o poartă, în primul rând, consiliile locale, fiindcă permit întreprinzătorilor din domeniu să deschidă cariere după bunul plac, în mod abuziv în cele mai multe situații. Până în prezent, la nivelul județului Mureș, doar consilierul județean dr. Pokorny Laszló a semnalat, de nenumărate ori, abuzurile practicate în amplasarea și exploatarea carierelor de balast.

 

Lasă un comentariu