România mai are gaz metan doar pentru 10 ani!

Distribuie pe:

La problemele privind liberalizarea preţului la gaze naturale, care creşte continuu, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, se mai adaugă încă una şi mai gravă, şi anume - epuizarea rezervelor acestui important zăcământ de neînlocuit, deocamdată, pentru consumatorii casnici şi mai ales pentru industrie, ca materie primă, de bază, în primul rând pentru industriile de îngrăşăminte chimice şi produse din plastic.

În revista Capital, redactorul Aurel Drăgan face o analiză, bine documentată, privind exploatarea şi consumul de gaz metan, a rezervelor de care mai dispune România şi ce se întreprinde la nivel guvernamental şi din partea Distrigaz Sud - cotă de piaţă 55,4% şi E.On Distribuţie - cotă de piaţă de 34%, la nivel naţional, fiind cei mai importanţi distribuitori din România, dintr-un total de 39.

Important de precizat este faptul că „Rezervele dovedite de gaze naturale ale României se ridicau, la finele anului trecut, la 100 miliarde de metri cubi, ceea ce ne-ar asigura consumul pentru următorii 10 ani (în actuala structură). Desigur, vorbim de rezervele de gaze tradiţionale, nu de gazele de şist. „Ritmul de scădere al rezervelor din ultimii 20 de ani, datorită consumului casnic mai mare (pentru că cel industrial a scăzut) este îngrijorător. Practic, din 1992 încoace s-a consumat câte 200 miliarde de metri cubi în fiecare deceniu, şi doar scăderea consumului din sectorul industrial face ca să mai avem rezerve pentru încă 10 ani, în structura actuală, cu trei sferturi producţie internă şi un sfert din import". Iată de ce este atât de importantă problema privind clarificarea şi asigurarea securităţii şi siguranţei energetice a României, de către Guvern care, deocamdată, nu are soluţii certe în acest sens.

Dacă nu se stabilesc măsuri urgente în domeniul explorării şi al finalizării lucrărilor premergătoare punerii în valoare a noii rezerve, se riscă să ajungem dependenţi de importuri din Rusia, care ne costă tot mai scump. De ce? „Pentru că proiectele aflate în desfăşurare, precum cele de exploatare din Marea Neagră, sunt încă departe de finalizare şi chiar de stabilire clară a nivelului de resurse utilizabile. OMV Petrom, în parteneriat cu Exxon Mobil, au descoperit zăcăminte în apele teritoriale româneşti, din Marea Neagră de 42-84 miliarde mc, însă dimensiunea reală a acestor rezerve, şi, mai ales, a celor exploatabile (doar unul din cinci puţuri se dovedeşte a fi de succes) rămâne încă o necunoscută".

Pentru ca România să nu depindă doar de importul de gaz metan de la ruşi, trebuie finalizate interconectările cu alte state producătoare de gaze naturale (Azerbaidjan sau Kazahstan), mai ales după căderea proiectului Nabuco. De ce? Pentru că proiectul „South Stream" în care Gazprom este parte importantă, a decis să ocolească ţara noastră. înseamnă că, singura modalitate de acces la gazul azer rămâne proiectul ACRI (Azerbaidjan Georgia - România Interconnector). Acest „proiect nu este încă demarat, nici nu se ştie exact dacă va porni sau nu".

Acesta-i motivul pentru care „România, prin Trangaz, caută modalităţi de interconectare cu ţările vecine. Mai exact cu Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi Serbia. Conectarea cu Bulgaria este aproape finalizată. Conducta va lega Giurgiu de Russe şi va avea o capacitate anuală maximă de 1,5 miliarde mc. Lungimea totală a conductei este de 25 km, din care 5,2 km va fi pe teritoriul României, iar 4,14 km pe sun Dunăre". Ar fi trebui să fie gata şi conducta Arad-Szeged, proiect a cărui valoare se ridică la 120 de milioane de euro.

„Prima Exploatare de gaze naturale din România a apărut în 1909 din întâmplare. O sondă fora, la Sărmăşel (judeţul Mureş), în căutare de săruri de potasiu, dar nu a găsit săruri, ci au izbucnit libere gazele naturale. În 1915 s-a înfiinţat Societatea Maghiară de Gaz Metan - UEG, iar mai târziu, drepte acţionar majoritar a ajuns Deutsche Bank. Statul român a preluat acţiunile UEG în 1927, când societatea SONAMETAN, înfiinţată special în acest scop, răscumpără toate părţile sociale ale firmei deţinute majoritar de germani şi maghiari. Abia în 1991 apare denumirea de Romgaz, companie ce o continuă pe SONAMETAN, care acoperă mai mult de jumătate din consumul ţării." Romgaz este, din 2008, co-titular drepturi şi obligaţii în trei perimetre de exploatare din Slovacia şi două din Polonia.

Ce va urma, e greu de anticipat cu actualii guvernanţi şi politicieni. Cert este doar faptul că, indiferent cine va fi proprietar şi la guvernare e imposibil de a prevedea ce se va întâmpla cu viitorul energetic al României. Sigur este doar faptul că la noi se va scumpi mult gazul metan şi carburanţii, iar veniturile românilor rămân, pe mai departe, printre cele mai mici din Europa.

Lasă un comentariu