Cenaclul „Lumină lină"

Distribuie pe:

În cea de a patra duminică din Postul Mare parohiile organizează diferite acţiuni cu caracter duhovnicesc pentru ca creştinii din parohii să ia la cunoştinţă apropierea marii sărbători creştineşti - Paştele.

O astfel de acţiune a fost organizată duminică, 22 martie 2015, la Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sfântul Gheorghe" (strada Înfrăţirii), preot paroh Flaviu Şincan.

În cadrul acestei duminici a fost invitat să prezinte un scurt concert Cenaclul „Lumină lină" din Sibiu. Cu acest prilej cenaclul a prezentat în faţa unui public numeros un frumos concert de pricesne, poezii, cântece patriotice etc.

Cu acest prilej am purtat un scurt dialog cu conducătorul acestui cenaclu, părintele consilier Cătălin Dumitrean, care este şi fondatorul acestei formaţii.

- Sunt Cătălin Dumitrean, am organizat acest cenaclu acum cinci ani şi jumătate după dorinţa expresă de a merge şi a realiza câteva acţiuni, mărturisiri româneşti şi ortodoxe în diferitele medii urbane şi rurale din ţară, acolo unde se simte nevoia unei îmbogăţiri a vieţii spirituale, se simte nevoia întâlnirii cu credincioşii, dincolo de Liturghie, prin care noi să ne apropiem mai mult unii faţă de alţii, să ne cunoaştem mai bine valorile, cum sunt, aici, în Transilvania, pricesnele şi de ce nu să revorbim cu publicul românesc despre demnitatea românească. Este una din temele principale pe care şi le-a propus Cenaclul „Lumină lină", compus şi organizat după modelul Cenaclului „Flacăra", dar într-o variantă încreştinată, acum, în această perioadă tulbure a istoriei noastre.

- Cine face parte din acest cenaclu?

- Suntem preoţi, tineri, dar şi oameni de vârstă medie, care au un cuvânt greu şi care au o experienţă muzicală frumoasă, cum este Nelu Ivan şi Sorin Popa, dar avem şi tineri de douăzeci de ani, de treizeci de ani. Cenaclul este compus numai din absolvenţi de teologie, orice om care poate şi doreşte să cânte în acest cenaclul are libertatea de a fi prezent. Cenaclul „Lumină lină" este un cenaclu misionar şi facem acest lucru benevol, mergem şi facem acţiuni caritabile, este darul pe care noi vrem să-L oferim bunului Dumnezeu şi recunoştinţa noastră pentru faptul că suntem fiii acestui popor. Aşa ne arătăm noi recunoştinţa fată de Dumnezeu că suntem români.

Suntem pentru prima data într-un concert public, am mai cântat în Penitenciarul din Târgu-Mureş, într-o trecere la un spectacol pe care l-am avut la Reghin. Astăzi ni s-au deschis porţile în Târgu-Mureş.

- Unde aţi mai concertat în decursul acestor ani de când fiinţaţi?

- În ţară, dar şi peste hotare. La Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Baia Mare. În Italia am fost la Veneţia, Udine, în Germania la München, dar suntem aşteptaţi şi în alte localităţi din ţară, cât şi de peste hotare. Astăzi suntem la concertul 293, mai multe desfăşurându-se în mediul rural, unde nu se întâmplă nimic.

- Cum aţi fost primit la Târgu-Mureş?

- Cu toată dragostea la care nu ne-am aşteptat, începând cu primul telefon primit de la părintele fost protopop, Nicolae Şincan, care ne-a rugat să ne exprimăm şi prin cântecul patriotic. Am fost aşteptaţi cu dragoste, ştim că la Târgu-Mureş limba română este iubită mai mult decât orice altă limbă, mai ales într-o ţară, într-o Românie să ne simţim mai bine în alte limbi.

- Mulţumesc, părinte, pentru interviu.

Lasă un comentariu