Aurel Raţiu, la 65 de ani de viaţă, sau biografia alergătorului de cursă lungă

Distribuie pe:

Căutând adevărul şi frumosul lumii, făcându-şi din adevăr şi frumos crez profesional şi crez de viaţă, Aurel Raţiu, la cei 65 de ani pe care îi împlineşte la 1 aprilie 2015, poartă firele de lumină ale împlinirilor în adevăr şi frumos. Profesorul şi publicistul şi-au onorat viaţa în temeinicie, pasiune şi bucuria izbânzii.

Stau mărturie anii în care a activat la catedră sau la CS Mureşul, cei peste 25 de ani dăruiţi Radioului Public, trei ediţii ale Jocurilor Olimpice la care a participat, Atena, Torino şi Beijing, Campionatul Mondial de Fotbal din Franţa din 1998, cele trei ediţii ale Campionatelor Mondiale de Atletism în Sală de la Budapesta, Istanbul şi Sopot, Campionatele mondiale de călărie, patinaj viteză, hochei pe gheaţă, gimnastică artistică, volei, short-track sau Campionatele europene de handbal, volei, gimnastică artistică, Grand Prix-urile de patinaj artistic şi alte competiţii sportive cuprinse în sute de emisiuni-radio sau în pagină de carte, Aurel Raţiu fiind autorul a 9 cărţi cu tematică sportivă. Sunt meritorii cele despre istoria sportului mureşean sau Jurnal olimpic, cu referire la Atena 2004 şi Torino 2006, La vinclu sau Povestiri din umbra cercurilor olimpice, de fiecare dată autorul impunându-se prin documentarea asiduă, promptitudinea şi atractivitatea comentariului. Aurel Raţiu nu este doar publicistul-sportiv care ştie să privească, strict, evenimentul din toate unghiurile, ci şi scriitorul care face din comentariul sportiv text în care se întâlnesc experienţe, căutări, îndoieli şi certitudini, întrebări şi răspunsuri. A văzut, aşadar, nu doar cu ochiul sportivului şi spiritul sportivului, ci şi cu inima. Este impresionant firescul cu care Aurel Raţiu relatează dintr-o impresionantă zestre jurnalistică (este cel care a străbătut cu microfonul radiofonistului 25 de ţări), alternând fluxul marilor competiţii sportive, campionate mondiale, cupe balcanice, ediţii Challenge Day, cu întâmplări de viaţă şi chiar pasaje lirice. Prezent la competiţii din Slovenia, Germania, Franţa, Italia, Grecia, Bulgaria, China ş.a.m.d., ştie să oprească clipa în loc, în faţa unor simboluri ale frumuseţii lumii, între care Turnul Eiffel, oraşul Bled din Slovenia, Belgradul sau Torino. Astfel, paginile cărţilor sale devin vitraliile unor trăiri, evenimente şi locuri, nume şi întâmplări ce nu aparţin doar unui timp trecut, ci prezentului continuu. Este marele bine pe care Aurel Raţiu şi l-a făcut sieşi şi, mai departe, sunt mărturiile felului în care şi-a dorit ca numele său să rămână legat de ceea ce atât de sugestiv numim biografiile alergătorilor de cursă lungă.

Aurel Raţiu este iniţiatorul unor proiecte publicistice care au marcat spaţii de actualitate sportivă, dar şi culturală, din Transilvania, fiind relevante participările şi transmisiile din cadrul Galei Sportului din judeţele Mureş şi Harghita, Sportivul secolului din judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov, dar şi de la ediţii ale Congresului Spiritualităţii Românilor de Pretutindeni, Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului sau transmisiile de la Alba-Iulia de Ziua Naţională a României. Rămân în arhiva Radioului şi în memoria ascultătorilor emisiunile monografice în care Aurel Raţiu a prezentat localităţi cu rezonanţă istorică, culturală şi turistică din spaţiul transilvănean. A ştiut întotdeauna să ia startul pentru ca orice competiţie în care se înscrie ca profesor, antrenor, publicist, iniţiator de proiecte radiofonice sau civice să aibă sorţi de izbândă. Astfel, emisiunile-radio semnate de Aurel Raţiu, cărţile sale, prezenţele publice au devenit podium al succeselor, însemnând voinţă în numele binelui, atitudini ferme, consecvenţă şi raze ale umanului trăit ca fair-play, dovezi prin care să putem vorbi în biografia lui de palmares.

Dacă lumea sportului adună superlative de trăire şi manifestare, Aurel Raţiu, care i-a dedicat lumii sportului întreaga fiinţă, adună la rându-i superlative; căci jurnaliştii sportivi sunt mereu cu ochii şi cuvântul spre Everest.

Lasă un comentariu