Se extinde agricultura ecologistă!

Distribuie pe:

 Dacă anul trecut pentru acest tip de agricultură cererea de fonduri europene a fost de aproape 7,1 milioane de euro, pentru perioada anilor 2015-2020 este de 236.101.366 euro, de către 15.000 de operatori.

Agricultura ecologistă are un potenţial mare în România, mai ales în următorii cinci ani. „Dacă am face o comparaţie între fondurile pentru agricultura ecologistă din programarea 2007-2013 şi cea din2014-2020, se observă o creştere importantă. Astfel, pentru culturile agricole pe terenuri arabile se acordau 162 de euro/ha până în 2013, iar pentru următorii 7 ani se acordă cel puţin 293 de euro/ha. Cuantumul pentru legumicultură în 2014-2020 porneşte de la 430 de euro/ha, faţă de 335 de euro/ha cât se acorda până în 2013. În cazul livezilor, sprijinul era de 293 de euro până în 2013 şi el a crescut la 620 de euro. Cuantumul alocat viilor poate depăşi 479 de euro/ha, faţă de 393 de euro în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2013.

Pentru plante medicinale sau cele aromatice, sprijinul acordat a fost de 270 de euro, faţă de 350 de euro cât va fi în sesiunea 2014-2020."

Specialiştii în domeniu susţin cu argumente că: „Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este acela de a creşte cantitatea de produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia." De fapt, cele mai multe ferme de acest fel sunt concentrate în Transilvania, în judeţele Cluj, Alba şi în Mureş. Fermele care cultivă produse ecologice sunt axate pe plantaţii cu afin, livezi cu pomi fructiferi şi ferme cu vaci. În condiţiile în care afinul produce fructe după trei ani de la plantare, în acest an şi în cel viitor se vor culege primele producţii care în majoritate se exportă. Se estimează că se vor obţine şi primele profituri din investiţiile făcute cu sprijinul programului PNDR. Lavanda poate aduce un profit de până la 20.000 de euro/ha, fapt pentru care a crescut numărul cultivatorilor de această plantă.

De asemenea, sunt în creştere suprafeţele cultivate cu legume şi fructe de către tot mai multe persoane, cât şi păşunile ecologice, pe care se realizează cantităţi sporite de produse (zmeură, mere, prune, struguri, salată, ceapă, ridichi, fasole, soia etc.), produse care în cea mai mare parte se exportă.

Important de amintit e faptul că primele reglementări pentru agricultura ecologică la noi în ţară au apărut după ce am intrat în Uniunea Europeană în anul 2007. Dacian Cioloş, care a fost din 1994 agroeconomist stagiar la Comisia Europeană, după aderarea României la UE a ajuns comisar, aducându-şi o importantă contribuţie la extinderea sectorului ecologic, prin care s-a extins vertiginos producţia ca urmare a acordării de subvenţii pentru cultivarea terenurilor cu aceste produse ce asigură un viitor de succes în dezvoltarea principalei ramuri economice a României, care este agricultura.

Lasă un comentariu