Treziţi-vă, fraţi moldoveni!

Distribuie pe:

La 14 iunie a.c., 3,2 milioane de moldoveni, cu drept de vot, au fost aşteptaţi la urne. Din păcate, la primul tur al alegerilor locale pentru primari, consiliile locale şi municipale, rata de participare la vot a fost de doar 48%, mai mică decât la precedentele alegeri din 2011!

Care-i, oare, motivul? Fraţii basarabeni sunt dezamăgiţi, din cauza liderilor politici din ultimii ani, care le-au înşelat aşteptările. Aşa că au stat, din păcate, acasă, indirect sprijinind, astfel, partidele de orientare prorusească! Nu-i de mirare, în această situaţie, că unii se aşteptau, încă din primul tur, la o victorie a stângii, formată din Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Bineînţeles, reduta asaltată, ca de obicei, a fost Chişinăul, acolo s-a dat (şi se va da) marea luptă şi în turul al doilea, mai ales ţinând cont de faptul că primarul actual, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal), candidat la primărie, în continuare, este un proeuropean.

Unii analişti susţin că rezultatele slabe ale primului tur, din 14 iunie, au fost determinate de miza geopolitică de acolo, nu de cea administrativă. Care ar fi cauzele? Se spune că pe moldoveni i-a ţinut acasă dezamăgirea produsă de corupţia unor lideri politici. Apoi, importanţă au avut şi acuzaţiile jignitoare, reciproce, ale liderilor partidelor româneşti, care tocmai acum şi-au găsit să se certe, să se calce pe bătături. În loc să domnească între ei, românii, armonia şi necesara înţelegere! Iar oamenii văd bine ce se petrece şi judecă.

E bine că unioniştii întind peste Prut, la podul de la Siculeni, un Tricolor de 300 de metri, un act fără precedent până acum, cu gândul salutar al unirii pământurilor româneşti! E bine că unioniştii proeuropeni fac fireştile demersuri pentru unirea Republicii Moldova cu România! E bine că, dincolo de Prut, s-a dovedit acea necesară solidaritate cu George Simion, românul expulzat din Basarabia! E bine că Platforma Unionistă „Acţiunea 2012" luptă ca visele lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonidei Lari, ale Doinei şi ale lui Ion Aldea Teodorovici, să se îndeplinească!

Dar e rău că oamenii lui Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, şi ai nepotului lui, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, îi fac „trădători şi lingăi" pe românii din Partidul Democrat şi Partidul Democrat-Liberal (condus de fostul premier Vlad Filat), în loc să-şi dea mâna, frăţeşte. Iar ei îşi pun crosa la patină, se strivesc la mantinelă, folosind un limbaj din hochei! E rău că tocmai românii, care ar trebui, mai ales acolo, să fie uniţi, ei proeuropenii, îşi dau ghionturi într-un război al dezunirii! E rău că tocmai partidele pentru integrare europeană, Partidul Democrat şi Partidul Democrat-Liberal, la primul tur pentru primăria Chişinăului şi Consiliul Local, s-au situat pe ultimele locuri. E rău că, iată, la Bălţi, al doilea oraş ca mărime, victorios, cu 74%, a ieşit, în primul tur de scrutin, miliardarul Renato Usatâi, cel fugit din Republica Moldava în Rusia, ins apropiat lui Putin. E rău că la Orhei, la 14 iunie a.c., alegerile locale au fost câştigate, cu 62%, de Ilan Şor, om de afaceri, vinovat pentru devalizarea sistemului bancar, în acel „jaf al secolului" din 2014! Şi, mai ales, e rău că se observă o periculoasă orientare a fraţilor români din Republica Moldova spre Est. Adică, spre steaua rubinie a Kremlinului! Să fi uitat, unii, atât de repede trecutul?

E trist că-i aşa! E trist că urmaşii celor, cândva luaţi în dricul nopţii, de stăpânii vremii, uită că înaintemergătorii lor au albit, cu oasele lor, în acel „Pahod na Sibir", drumurile spre gulagurile din Kolâma, Vorkuta şi Magadan! E trist că au uitat, urmaşii celor atunci năpăstuiţi, apăsarea rusească, apoi cea bolşevică.

E cât se poate de trist că valul uitării se aşază peste anexarea Basarabiei, de către URSS, la 28 iunie 1940, parte ruptă din România Mare, făurită la 1 Decembrie 1918. Prea repede s-au uitat vremurile în care aceiaşi înaintemergători ai lor au căzut sub cnutul şi sub şenila tancului sovietic.

Duminică, 28 iunie, tocmai în ziua în care se vor împlini 75 de ani de la anexarea Basarabiei, de URSS, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov şi a Protocolului secret (din 23 august 1939), va avea loc turul al doilea al alegerilor locale. Lupta se va da, bineînţeles, pentru capitala Republicii Moldova, Chişinăul, între Dorin Chirtoacă, actualul primar, cu studii făcute în România, şi Zinaida Greceannâi, fost premier, fost ministru din partea Partidului Comuniştilor lui Vladimir Voronin, trecută acum în tabăra Partidului Socialiştilor, apropiată a lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Oare vor mai avea vreo scuză românii moldoveni, dacă va învinge orientarea spre Moscova, nu cea spre Europa, ştiut fiind că ruşii din Republica Moldova, conform recensământului, ar fi doar 5,8%, restul ucraineni, bulgari, găgăuzi, turci etc.?! O victorie a comunistei Greceannâi ar fi un vot spre orientarea asiatică, iar victoria unui primar român, prin Dorin Chirtoacă, ar însemna continuarea drumului spre Europa, unde le este locul fraţilor noştri. Acolo, la Chişinău, în toată Republica Moldova, acum e cea mai mare nevoie de românism adevărat, de solidaritate!

Lasă un comentariu