De ce preţul gazului metan creşte şi tot creşte?

Distribuie pe:

Motivându-se cu liberalizarea preţului la energie, „măsură impusă de Uniunea Europeană", preţul gazului metan tot creşte şi nu se mai opreşte! De la 1 iulie 2015, se majorează din nou cu 12%, susţin unii responsabili în domeniu. Indiferent cu cât se vor majora sumele din facturi, vom afla la sfârşitul lunii iulie, însă realitatea este că majoritatea consumatorilor casnici nu mai au cu ce plăti facturile.

Guvernanţii dau vina pe Uniunea Europeană, care ne „obligă" să liberalizăm preţul energiei (unde intră şi gazele naturale), să-l aliniem la cel din Germania, Franţa şi alte ţări membre. Însă, nu se ia în seamă esenţialul, şi anume, că veniturile românilor (în principal salariile şi pensiile) sunt de câteva ori mai mici decât ale nemţilor, francezilor, englezilor sau italienilor şi enumerarea ar putea continua cu ţările nordice şi chiar cu cele vecine.

Replica dată de UE celor din statele enumerate este: „Munciţi mai eficient, stopaţi corupţia şi evaziunea fiscală, nu le mai permiteţi (se referă la Guvern şi Parlament) politicienilor să căpuşeze regiile de stat, să le falimenteze, să nu-şi plătească impozitele clientela politică şi, astfel, se vor putea mării salariile şi pensiile (nu ca acum, numai pe ale parlamentarilor), se vor putea reduce taxele şi impozitele, veţi putea trăi mai bine, iar preţurile impuse de piaţa liberă, în multe cazuri în creştere, cum e cazul gazelor naturale şi al energiei electrice, nu vă vor afecta nivelul de trai, care scade în loc să crească".

Sună frumos aceste recomandări ale forurilor Uniunii Europene, însă uită faptul că guvernele, în special cel condus de Adrian Năstase, au vândut austriecilor, nemţilor, francezilor, ruşilor extracţia, prelucrarea, transportul şi desfacerea petrolului, gazelor naturale şi o mare parte din centralele electrice, iar actualul guvern negociază cu China vânzarea termocentralelor. Atâta timp cât 75-80% din necesarul de consum de gaze naturale se asigură din producţia internă, la un preţ de circa trei ori mai mic comparativ cu gazul importat de la ruşi, consumatorul român nu ar trebui să plătească pe metrul cub de gaz metan şi kwh mai mult decât cel din Ungaria, Bulgaria şi chiar Austria.

Şi, uite aşa, guvernul presat să facă rost de bani la buget, iar firmele străine şi regiile româneşti de stat cu gândul la creşterea profitului şi la acordarea a cât mai multor sporuri şi cât mai consistente, la veniturile salariale, majorează continuu preţurile la gaz metan şi energie electrică, majorări care le plătesc consumatorii casnici şi industriali. Aceştia dacă nu-şi achită la termen facturile, li se taie gazul sau curentul electric fără explicaţii. Însă, când e vorba de marile firme străine care realizează câştiguri fabuloase pe seama exploatării şi comercializării resurselor româneşti, guvernul, fiscul, le şterge sau le amână datoriile de sute de milioane de euro pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat, sau li se acordă înlesniri în folosirea gazului metan intern şi a energiei electrice în procesele de producţie şi activităţile comerciale. Exemplu concludent în acest sens este cel al cadoului făcut de premierul Victor Ponta, prin aprobarea dată OMV Petrom de a construi Centrala Electrică de la Brazi şi funcţionarea acesteia cu gaz din producţia românească, de circa trei ori mai ieftin decât cel importat din Rusia.

Important de menţionat e faptul că OMV Petrom exportă energia electrică produsă cu gaz ieftin românesc la preţul pieţei europene, obţinând un profit mare, în timp ce consumatorii casnici plătesc 50% din gazul consumat, importat din Rusia, cu 420 de dolari/1.000 de mc, cu aproape de trei ori mai scump decât gazul din producţia românească, mai exact spus, premierul Victor Ponta le-a făcut cadou celor de la OMV Petrom, printr-o ordonanţă de urgenţă din anul 2012, prin care a dat dezlegare firmei austriece să consume miliarde de metri cubi anual, din gazul stocat la Mediaş, asigurându-i un profit de 100 de milioane de euro anual. Pentru o astfel de aprobare dată de miniştrii economiei, Varujan Vosganian, în timpul guvernelor Călin Popescu Tăriceanu şi Adriean Videanu, pe vremea guvernului Boc, Ion Nicolae se află după gratii (pentru că a folosit gazul românesc la fabricarea îngrăşămintelor chimice, pe care le-a exportat). Ministrul Videanu are dosar penal la DNA, iar Vosganian a fost salvat de Senat, de urmărirea penală. Întrebarea este: de ce DNA nu îl cercetează şi pe Victor Ponta în cazul OMV Petrom, pentru aceleaşi fapte săvârşite de cei doi miniştri, ca în cazul Nicolae?

Un alt exemplu asemănător este cel prin care premierul a păgubit statul român cu 760 de milioane de dolari, sumă cu care „Cazacii de pe Don" au rămas datori faţă de statul român, în urma cumpărării Rafinăriei Petromidia de la Dinu Patriciu. Premierul i-a „iertat" de achitarea a 560 de milioane de dolari, rămânând să mai plătească doar 200 de milioane de dolari (pe care nu i-au mai achitat nici până azi), angajându-se să investească un miliard de dolari în modernizarea Petromidia, investiţie nemaifăcută. În schimb, Kazahstanul ne-a ameninţat că, dacă mai pretindem (statul român) plata sumei cu pricina, va opri aprovizionarea benzinăriilor din România şi că n-avem decât ca acestea să se aprovizioneze cu carburanţi din import.

Premierul a intervenit şi la procurorii DNA, care instrumentau cazul de evaziune fiscală, produsă de firma rusească Lukoil, ce deţine rafinăria de la Brazi, prin neachitarea la buget a unor sume mari datorate. Despre acest caz nu se mai ştie nimic, însă am aflat că Lukoil ar vrea să închidă rafinăria, iar producţia realizată de aceasta să o mute în Bulgaria.

Exemplele de acest fel ar putea continua, dar credem că cele date sunt suficiente pentru a demonstra cum are „grijă" premierul de a pune mai presus de orice, interesul naţional al României, cum îi place să susţină, în intervenţiile la TV, sau în luările de cuvânt publice.

 

Lasă un comentariu