Un leu - glonţul, 600.000 de euro - generalul! Eu vreau să fiu mareşal! Dă cineva mai mult?

Distribuie pe:

Motto: „A fi militar înseamnă să mai şi lupţi, nu numai să baţi pas de defilare." (Valeriu Butulescu)

Cea mai recentă, penibilă, emanaţie cerebrală a 32 de parlamentari din tot spectrul politic, inclusiv independenţi, vizează legiferarea unui proiect de dotare a Armatei Române prin donaţii private de la populaţie.

Stânjenitoare, din start, iniţiativa, dacă luăm în considerare faptul că, totuşi, e vorba despre armata unui stat membru NATO, căreia, printr-un acord parlamentar, i s-au alocat, recent, 2% din PIB - circa 3 miliarde de euro - începând din 2017, pe o perioadă de 10 ani. Dar, desigur, anul 2017 e departe; şi mai adevărat este că suntem încercuiţi de zone conflictuale, şi că, parafrazând un clasic, înarmarea este cea bună modalitate de a-ţi asigura pacea. La teorie stăm bine, doar că raportul real de forţe ar trebui să ne coboare cu picioarele pe pământ, fiindcă, fără NATO, în momentul de faţă, am fi dincolo de stratosferă.

Desigur, niciodată banii pentru dotarea unei armate, indiferent cărui stat ar aparţine ea, nu sunt destui. Chiar „ruda cea săracă" fiind consideraţi, într-o coaliţie puternică, nu ne putem prezenta cu şosetele rupte şi puşti de la '77. Nu stăm chiar aşa, dar nici foarte departe nu suntem, comparativ cu SUA, Rusia, China, ş.a.m.d. Dar, dar, dar….

Potrivit proiectului de lege menţionat, românii care ar dona pentru Armată ar beneficia de scutiri de taxe, şi, în funcţie de valoarea donaţiei… - culmea penibilului şi a aberaţiei!!! - grade militare, de la subofiţer la general!

Citând www.puterea.ro „Parlamentul României, luând act de nevoile de dotare ale Armatei Române, aprobă iniţiativa creării unui mecanism de donaţii. Banii strânşi vor fi folosiţi ulterior exclusiv la finanţarea procesului de fabricaţie pentru tehnică de luptă şi muniţii aferente", transmite b1.ro.

«România trebuie să aibă un rol mai convingător în regiune. Acesta trebuie să se bazeze pe axele - inelele care pot determina crearea unui pol de putere regional la Marea Neagră: axa Washington-Bucureşti-Londra, axa Bucureşti-Istanbul-Baku şi axa Berlin-Varşovia-Bucureşti. Se impune o strategie care să fie concepută pentru o perioadă în care să existe o dorinţă a României de a deveni lider regional, ce ar fi coroborată cu o responsabilizare mai mare la graniţa UE şi NATO, în special împotriva ameninţărilor asimetrice din zona Mării Negre», se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

„Cei care vor da mai puţin sau egal cu 100 de euro la o singură donaţie sau cumulat anual - deductibilitate pentru sumele donate - vor obţine o reducere cu 1% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, publicare benevolă într-o listă naţională a donatorilor acestui proiect, diplomă pentru donaţie" - se propune în proiect, deşi „Consiliul Legislativ susţine că respectivele facilităţi fiscale sunt nule de drept în raport cu dispoziţiile din Codul Fiscal, în caz de conflict între două acte normative aplicându-se Codul Fiscal. Mai exact, donatorii nu vor putea beneficia de acele facilităţi fiscale deoarece încalcă prevederile din Codul Fiscal."

„Cei care vor dona sume între 100 şi 1.000 de euro vor beneficia de reducere de 2% a impozitului, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, distincţie publică militară". Măi să fie!

Dragii de parlamentari au cugetat ei mult cum să ajute Armata Română şi s-au hotărât să cumpere tancuri şi drone cu bănuţii donaţi de societatea civilă, care, în schimb, ar primi scutiri de impozite şi… grade militare! „Şi Iadul e pavat cu intenţii bune!" - spunea un antic.

Aşadar, cu sau fără stagiu militar satisfăcut, oferind „între 1.000 şi 5.000 de euro, cu condiţia donării anuale în acelaşi cuantum pe o durată de cel puţin cinci ani, donatorul ar obţine reducerea de 4% la impozite şi grad de subofiţer în rezervă;

- între 5.000 şi 10.000 de euro, pe timp de şapte ani - reducerea cu 8% a impozitelor, grad de ofiţer inferior în rezervă;

- între 10.000 şi 50.000 de euro, donate timp de nouă ani - grad de ofiţer superior în rezervă;

- pentru cel puţin, sau mai mult de 50.000 de euro, timp de 12 ani - grad de general în rezervă."

Ei, aşa da! Chiar mâine dau spargere la puşculiţă ori...la Banca Angliei! Eu vreau să fiu mareşal. Ce mare scofală?

Din fericire, se pare că proiectul nu este agreat nici de vicepremierul Gabriel Oprea, nici de ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Întrebat ce părere are despre posibila acordare a gradelor militare pe bani, Mircea Duşa a spus: „Nu mi se pare normal. Nu am analizat încă propunerea. Când va ajunge la minister, vom formula un punct de vedere. Armata este cea mai apreciată instituţie a statului şi cred că statul trebuie să asigure finanţarea".

La rândul său, generalul Gabriel Oprea a declarat: „Nu am văzut acest proiect, dar este foarte clar stabilit în legislaţie, gradele sunt acordate de miniştrii Apărării sau de şeful Statului Major General, în anumite condiţii de vechime, de vârstă, de studii. Oricine poate ajuta Armata Română sub diferite forme, şi este un lucru bun. Nu se acordă în schimb gradele militare decât în anumite forme clar stabilite de lege şi de regulamentele militare. Nu sunt de acord, ca cetăţean al României, să se facă donaţii şi să se primească grade militare", a spus Oprea, adăugând că cei care pot ajuta foarte mult Armata Română sunt primarii. Aşa o fi!

Un lucru e clar: parlamentarii noştri fac proiecte de capul lor, fără să se documenteze, fără să aibă habar de legi şi de realitatea din teren. S-au adunat o mulţime de nătărăi şi corupţi. Sunt, ce-i drept, şi câţiva oameni de treabă pe acolo, „de sămânţă", dar raportul de forţe este total dezechilibrat. Să nu ne mirăm, însă, şi să nu-i acuzăm prea tare! Noi i-am căţărat acolo. Noi am permis adunătura aceasta penibilă. Să fim mai inteligenţi la alegerile viitoare! Nu-i prost cine mănâncă şapte pâini, ci acela care i le dă!

 

Lasă un comentariu