Expertizele medico-legale, achitate de părţile procesuale!

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală, prin care se propune ca plata pentru efectuarea constatărilor, expertizelor, precum şi a altor lucrări medico-legale dispuse de organele de urmărire penală sau de instanţele judecătoreşti să se poată face de părţile procesuale.

În nota de fundamentare, se precizează că, în prezent, potrivit articolului 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală, cheltuielile necesare pentru expertizele medico-legale sunt suportate de instituţiile care le-au propus, respectiv Ministerul Justiţiei, Ministerul Public sau Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar sumele recuperate de la părţi se varsă la bugetul de stat.

„În fapt, tot mai multe instanţe de judecată care au dispus efectuarea expertizelor medico-legale motivează refuzul lor la plată, în baza menţiunilor din încheierile de şedinţă, potrivit cărora partea suportă costul expertizei medico-legale, precizând, totodată, că facturarea contravalorii acesteia în  numele instanţei judecătoreşti este nelegală. În aceste condiţii, Institutul Naţional de Medicină Legală ,,Mina Minovici" are de primit din partea Ministerului Justiţiei o datorie în sumă de 196.173,66 lei. Mai mult decât atât, organele de cercetare penală (în speţă inspectoratele de poliţie) trimit institutelor de medicină legală ordonanţe de efectuare a lucrărilor medico-legale, cu menţiunea că partea în cauză va achita contravaloarea acestora", arată Ministerul Sănătăţii în motivarea proiectului de ordonanţă, propunând crearea temeiului legal pentru efectuarea plăţii de către una din părţile din dosar, în cazul în care organele de urmărire penală sau instanţele judecătoreşti care dispun efectuarea lucrărilor medico-legale menţionează aceste aspect.

Lasă un comentariu