Corupţia, cel mai mare flagel postdecembrist!

Distribuie pe:

Azi, când pricopseala a devenit lege supremă, dărâmătoare şi de drept, şi de morală - Vântu, Patriciu, Ţiriac, Becali, Niculae şi alţi vreo sută sau vreo mie, băgând în cofă o ţară întreagă de sărăntoci -, înfiinţăm comisii peste comisii pentru a scăpa de cel mai mare flagel postdecembrist: corupţia! Dar, ca un făcut, deşi comisiile toacă bani grei, corupţia, în România, în loc să scadă - în limite, cel puţin …rezonabile - proliferează.

Întrebarea este, cine fură? Ne referim la marile tunuri financiare. Păi nu chiar cei aflaţi la… mălaiul Puterii?, pentru care comisiile înfiinţate din bani publici, sunt mai mult un paravan în spatele celor care deturnează banii publici. Altfel, doar într-un an, instituţiile înfiinţate (specializate) ar trebui să dea în vileag mii de hoţii.

Proiectul PHARE, „Continuarea luptei împotriva corupţiei în administraţia publică", lansat, nu demult, de Ministerul Justiţiei, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Public, în colaborare cu specialiştii din Franţa şi Marea Britanie, a fost doar una dintre măsurile de combatere a marii corupţii. Proiectul a costat 1,315 milioane de euro şi avea (are şi acum) drept scop identificarea sectoarelor vulnerabile din administraţia publică şi combaterea corupţiei din acest domeniu. Conform oficialilor aceşti bani au fost utilizaţi pentru organizarea unor acţiuni comune cu experţii britanici şi francezi în vederea unei mai bune pregătiri a specialiştilor români ce lucrează în domeniul combaterii corupţiei din administraţie.

… Ca şi cum corupţia endemică din administraţia publică, şi nu numai, s-ar datora insuficientei pregătiri a specialiştilor români în domeniul combaterii corupţiei. Oare, după această „reciclare" a specialiştilor - care costă peste 1,3 milioane de euro - vom scăpa, în primării şi în alte instituţii publice ale statului, de „şmecherimea" de funcţionari care nu mişcă un deget fără să le scoţi ceva (mici atenţii) din buzunar?

Slabe speranţe…

Lasă un comentariu