Semnal civic - Arieratele bugetului de stat şi al bugetelor locale, egale cu zero

Distribuie pe:

Prima rectificare din acest an urmăreşte recalibrarea exerciţiului bugetar, în acord cu evoluţiile fiscal-bugetare din primele 6 luni ale lui 2015. Rectificarea bugetară are loc în contextul în care ţara noastră a înregistrat un excedent semnificativ, de peste 4 miliarde lei, datorita unei mai bune gestionari a cheltuielilor publice, care a condus la scăderea acestora, respectiv a creşterii veniturilor din taxe şi impozite colectate la buget. Rectificarea bugetară, realizată de guvern, a urmărit menţinerea echilibrelor macro-economice şi respectarea nivelului ţintă de deficit de 1,83% din PIB, asumat prin legea bugetului de stat şi convenit cu organismele financiare internaţionale. Ca urmare a acestor evoluţii, prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, fondurile alocate ministerelor nefiind reduse. Printre ministerele care beneficiază de fonduri suplimentare se numără şi MAI, în contextul în care acest minister îndeplineşte un rol esenţial în asigurarea siguranţei cetăţenilor români şi a ordinii publice. Ministerului Muncii i-au fost alocate 1,2 miliarde de lei, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii, care au fost majorate şi pentru plăţile suplimentare de care vor beneficia veteranii de război, foştii deţinuţi politici, aviatorii, personalul navigant, diplomaţii, grefierii şi alte categorii sociale. Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a primit fonduri suplimentare de peste 1,24 miliarde de lei, pentru punerea în aplicare a hotărârilor CEDO şi achitarea despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

În ceea ce priveşte bugetului MApN, acesta nu va scădea în urma rectificării bugetare, suma de 96 de milioane de lei care a fost disponibilizată aparţinând bugetului de asigurări sociale.

De altfel, ca urmare a alocărilor suplimentare acordate MApN, bugetul alocat Apărării va creste în acest an, per ansamblu, de la 1,4% din PIB, la 1,51%.

Cei 600 de milioane de lei dislocaţi de la Ministerul Sănătăţii vor rămâne în sistem, banii fiind distribuiţi fondului de sănătate.

Observaţiile şi sugestiile dumneavoastră le citesc şi ascult la e-mail: claudiupuiac@gmail.com telefon: 0265 32.38.82. Vă aştept la audienţe, în fiecare joi, între orele 18-20, la sediul UNPR Mureş, Piaţa Trandafirilor nr. 42.

Lasă un comentariu