„Academia Sighişoara"

Distribuie pe:

Asociaţia „Cultura Viva" din Berna şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca organizează în acest an cea de-a XXII-a ediţie a „Academiei Sighişoara", programată în intervalul 1 -14 august 2015, ocazie cu care va oferi şi publicului din Târgu-Mureş prilejul de a participa la un concert susţinut de Ansamblul Baroc „Transylvania" (Zoltán Majó - flaut drept, Mátyás Bartha - vioară barocă, Ciprian Câmpean - violoncel baroc, Erich Türk - clavecin).

Evenimentul va avea loc marţi, 4 august, în Biserica Romano Catolică (Str. Trandafirilor, nr. 61).

Concertul susţinut de Ansamblul Baroc „Transylvania" se intitulează „Manuscrisul de la Sf. Gheorghe (1757): muzica veche autohtonă între provincialism şi cosmopolitism", numele evenimentului făcând referire directă la conţinutul programului muzical. Acesta cuprinde lucrări transcrise din manuscrisul amintit, aparţinând unor compozitori precum G. Ph. Telemann, Fr. M. Veracini, G. Visconti, P. Castrucci, dar şi o suită anonimă de dansuri în caracter popular.

Erich Türk s-a născut în 1972, la Cluj-Napoca şi este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima". A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) şi Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măiestrie de orgă, clavecin, dirijat şi basso continuo, în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova. Între 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş, iar din 1995 este angajat al Academiei de Muzică „Gh. Dima", unde, în prezent, predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene, atât în calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc „Transilvania" şi al altor formaţii camerale.

A efectuat înregistrări radio şi TV, iar discografia lui constă în 7 CD-uri (trei solo şi patru cu Ansamblul Baroc „Transilvania") şi un DVD documentar cu muzică autohtonă. Este preocupat de păstrarea instrumentelor vechi, fiind invitat frecvent al festivalurilor de muzică veche din România (Bucureşti, Miercurea Ciuc, Timişoara şi Cluj). Erich Türk este fondatorul Casei de discuri „TransylvANTIQs" şi se implică activ în organizarea unor evenimente legate de muzica veche la Cluj, precum concursuri de muzică barocă (în cadrul festivalurilor La Stravaganza 2009, 2011, 2013) sau „Academie de Sablé en Transilvanie" (2009, 2010, 2011). De asemenea  este membru al orchestrei baroce internaţionale „Balkan Baroque Band". La Concursul Internaţional de Orgă „J.S.Bach" din Bruges (Belgia) 2000, Erich Türk a obţinut Premiul 2 şi Premiul publicului.

Ansamblul Baroc „Transylvania", înfiinţat în 1995, se dedică muzicii baroce, cu precădere celei autohtone, folosind cópii ale unor instrumente istorice. Abordează însă şi muzica contemporană din Transilvania, interpretând în primă audiţie absolută mai multe lucrări ale compozitorilor Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop şi Cornel Ţăranu. Succesul activităţii ansambului este confirmat de cele trei CD-uri şi un DVD editate, transmisii radio şi TV repetate şi o activitate concertistică bogată (peste 450 de apariţii publice). În afară de participarea la festivaluri din România, la ceremonii şi recepţii organizate de Preşedinţia României sau misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în străinătate (Germania, Olanda, Elveţia, Marea Britanie, Austria, Italia, Suedia, Belgia, Ungaria, Republica Moldova). A concertat în locuri precum „Concertgebouw" Amsterdam, „Gasteig" München şi a participat la festivalul de muzică veche „Landshuter Hofmusiktage", Germania.

Academia Sighişoara a fost nominalizată în topul „Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume" de către website-ul londonez de divertisment şi ştiri din muzică, CMUSE - www.cmuse.org (Classical Musicians Everywhere - Muzicieni clasici de pretutindeni) pe 20 iulie 2014.

Începând cu ediţia 2014, Academia Sighişoara este co-finanţată printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă; cele 20 de ediţii ale Academiei Sighişoara anterioare au beneficiat în special de suportul şi generozitatea oamenilor de afaceri elveţieni din România.

Association „Cultura Viva" Sighişoara

Bern, Switzerland

www.verein-culturaviva.ch

pr@academia-sighisoara.com

Academia de Muzică „Gheorghe Dima"

Str. Ion I. C. Brătianu nr. 25 Cluj-Napoca 400079

T: +400264591242 F: +400264591246

amgd@amgd.ro

 

Lasă un comentariu