Actualele pensii ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special vor fi recalculate

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Mureş

- Ce modificări au intervenit prin legea privind pensiile militare?

- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat reintroduce pensia de serviciu pentru militari, poliţişti şi funcţionarii publici cu statut special, iar categoriile de pensii de care pot beneficia aceştia sunt pensiile de serviciu, pensiile de invaliditate şi pensiile de urmaş.

- Ce condiţii trebuie să îndeplinească aceste persoane pentru a beneficia de pensie de serviciu?

- Potrivit noilor reglementări, persoanele care solicită acordarea pensiei de serviciu trebuie să îndeplinească, cumulativ următoarele condiţii: au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă şi au o vechime efectivă de 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani, atingerea acesteia realizându-se prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexă, parte integrantă a acestei legi.

- Cum se stabileşte cuantumul unei pensii de serviciu?

- Pensia de serviciu reprezintă 80% din baza de calcul prevăzută de lege, pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special a căror vechime cumulată este de cel puţin 25 de ani la împlinirea vârstei prevăzută de lege. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă 1%, iar pentru fiecare an care lipseşte din cei 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizată la data deschiderii drepturilor. La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

- Ce se întâmplă cu pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice?

- Pensiile acestor categorii de persoane se recalculează potrivit prevederilor noii legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. Această recalculare se realizează în termen de maximum 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, respectiv 1 ianuarie 2016.

- La ce instituţie se pot adresa beneficiarii acestor prevederi normative?

- Persoanele care îndeplinesc cumulativ condiţiile de pensionare conform acestei legi, se pot adresa caselor de pensii sectoriale care se înfiinţează în subordinea sau în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, cu sediul în Bucureşti.

- Când intră în vigoare acest act normativ?

Prevederile acestui act normativ intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.

Lasă un comentariu