CÂT MAI COSTĂ ÎNCEPUTUL DE AN ŞCOLAR?

Distribuie pe:

În curând va începe şcoala. Încet, încet, febra pregătirilor îi cuprinde pe părinţii preocupaţi deja de volumul bugetului care va trebui alocat din fondurile familiei pentru buna desfăşurare a procesului educativ. Cât mai costă începutul unui an şcolar? Întrebarea aceasta se înşurubează sâcâitor în mintea celor care au copii şi care îşi programează atent fiecare bănuţ pe destinaţii. Întrebată fiind, ca părinte de şcolari, despre scorul la care mă aştept să ajungă aceste cheltuieli, am răspuns cu toată sinceritatea că încă nu am făcut un total general, pentru că începuturile de an şcolar sunt surprinzătoare din acest punct de vedere.

Cheltuielile fixe sunt cele destinate uniformelor şcolare şi ţinutei, respectiv 40 lei o uniformă pentru elevii din clasele pregătitoare şi l-Vlll, o cămaşă - undeva între 25 şi 45 de lei, pantofi - de la 45 la 150 de lei, în funcţie de calitate şi preferinţe. Având în vedere că o singură cămaşă nu e suficientă şi că unii părinţi optează pentru două uniforme, ca să fie de schimb, dacă mai adăugăm un pantalon şi ciorăpei, iată că echiparea şcolarului se ridică la frumuşica sumă minimă de 200 de lei.

În ceea ce priveşte materialul didactic, anul trecut, copiii din clasele mici nu au primit manuale, deci s-a impus achiziţionarea caietelor speciale şi a altor materiale auxiliare, însumând în medie 50 lei de elev. La această sumă, s-a adăugat apoi costul rechizitelor, în cuantum mai mare la clasele mici care lucrează cu acuarele, pensule, plastelină, hârtie glasată, foarfecă, lipici, bloc de desen, carioca, creioane colorate, dar care, pe undeva, atinge preţul caietelor, învelitorilor şi culegerilor necesare la clasele mari, să zicem că, între 50 şi 100 de lei, dacă ţinem cont că preţurile variază în funcţie de calitatea rechizitelor şi că, la începutul anului şcolar părinţii optează pentru a cumpăra minimul necesar primei luni de şcoală, restul rechizitelor fiind completat pe parcurs.

Am ajuns deja la un total de 300 de lei de copil, dar calculul nu se opreşte aici. Amenajarea sălilor de clasă rămâne, se pare, tot o sarcină ce revine părinţilor. Pentru clasele pregătitoare este mai dificil, pentru că un nou început presupune să se ia totul de la zero, respectiv de la mobilier, jaluzele, lăcuit parchet, etc. Pentru clasele mai mari, care şi-au amenajat în decursul anilor precedenţi habitatul şcolar, ar fi suficient în medie 50 de lei de copil pentru a acoperi necesarul de start în noul an. Aceste sume sunt pur orientative şi suferă modificări de fiecare dată când se constată că este necesară ajustarea lor în funcţie de necesităţile şcolare.

Unii ar spune că este de speriat, alţii ar sări din nou cu injurii la adresa guvernanţilor, iar cei mai mulţi, deţinători de două, trei, sau chiar mai multe odrasle, şi-ar pune mâinile în cap, căutând soluţii pentru a găsi resursele necesare începutului de an şcolar, pentru că, indiferent dacă este sau nu este treaba statului să asigure desfăşurarea procesului educaţional în şcoli dotate corespunzător, copiii noştri vor trebui să primească întregul sprijin pentru a dispune de condiţiile necesare dezvoltării personale şi acumulării de cunoştinţe pentru un viitor cât mai bun.

Lasă un comentariu