Secretarul Municipiului Târgu-Mureş: „Ocup această funcţie în mod legal!"

Distribuie pe:

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş a formulat o cerere de chemare în judecată în contencios administrativ a primarului municipiului Târgu-Mureş, solicitând instanţei să constate nelegalitatea Dispoziţiei nr. 1451/4 mai 2015, semnată de Dorin Florea, prin care Andrei Mureşan a fost numit în funcţia publică de secretar al Municipiului, în urma transferului în interes de serviciu.

În cererea de chemare în judecată se invocă faptul că funcţia, devenită vacantă, nu a fost ocupată prin concurs, obligaţia organizării acestuia revenindu-i primarului municipiului.

Joi, 3 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Mureşan a făcut unele precizări privind această speţă, apreciind că, în demersul său, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş a fost indusă în eroare, procedând fie în necunoştinţă de cauză, fie cu rea-credinţă, întrucât acţiunea în instanţă a fost formulată „cu jumătăţi de măsură", reclamanţii invocând şi interpretând de manieră proprie prevederi legale neaplicabile în cazul dat. Mai mult, a explicat Andrei Mureşan, potrivit Legii contenciosului administrativ, Instituţia Prefectului nu are competenţa de a formula o astfel de acţiune.

Reamintim că funcţia de secretar al Municipiului Târgu-Mureş a fost ocupată de Andrei Mureşan prin transfer în interesul serviciului, dintr-o instituţie guvernamentală de nivel central în una locală, respectiv din funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş în aceea de secretar al Municipiului Târgu-Mureş. Ordinul de transfer este semnat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi are la bază prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Singura autoritate care reglementează şi, prin urmare, avea competenţa de a contesta Ordinul ministrului este Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care a şi verificat şi a luat act de transferul în interes de serviciu, făcând demersurile necesare de trecere a dosarului din portalul Ministerului Muncii în portalul Primăriei Târgu-Mureş, a explicat Andrei Mureşan. El a mai precizat că, deşi a depus în instanţă Ordinul ministrului, acesta nu se regăseşte la dosar.

Mureşan nu a dorit să comenteze posibile conotaţii politice sau interese de altă natură ce s-ar putea ascunde în spatele acestui caz, arătând, însă, că ne aflăm în situaţia paradoxală în care un prefect, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, contestă actele administrative ale propriului Guvern.

 

Lasă un comentariu