UDMR a votat „la vedere" cu gândul la un viitor (nou) acces la… borcanul cu miere!

Distribuie pe:

S-o fi convins, oare, Victor Ponta de „încrederea pe care i-o poţi acorda UDMR", după ce, la Moţiunea de cenzură a PNL, Uniunea a votat împotriva Guvernului USD şi a premierului său? Poate, da, poate, nu! Deşi Moţiunea PNL a căzut şi Guvernul Ponta a supravieţuit (cel puţin până în primăvara viitoare!), ne referim la acest subiect dintr-un motiv simplu…

… Pentru a ilustra, dacă mai era nevoie, că, în UDMR, nu poţi avea prea mare încredere şi că Victor Ponta, în vremurile sale bune, în mod cu totul neaşteptat, „s-a legat la cap", curtând, inexplicabil, UDMR, pentru a-l (a o) coopta la guvernare. Deşi, la vremea respectivă, USL-ul (şi, ulterior, USD-ul) nu avea nevoie de voturile UDMR în Parlament, câtă vreme avea o majoritate fără precedent, de 70%! Apoi, după realegerea lui Kelemen Hunor ca preşedinte al Uniunii, Victor Viorel Ponta a fost primul dintre liderii politici care l-a felicitat pe Kelemen Hunor şi, spre surprinderea multor membri şi simpatizanţi ai PSD (dar şi ai PNL-ului de atunci, condus de Crin Antonescu!), l-a ales consilier personal onorific pe udemeristul György Frunda!

Alt episod, aceeaşi nedumerire…

Când, la ultimele alegeri prezidenţiale - la care Ponta a participat (cu mari şanse de a le câştiga) - spuneam (ca şi alţi confraţi de breaslă) că Ponta n-a învăţat nimic din păţania mentorului său politic, Adrian Năstase, şi că viitorul i-ar putea rezerva şi lui multe surprize, unii nu ne-au crezut, şi ele (surprizele) n-au întârziat, Ponta, ca şi Năstase, pierzând alegerile (şi, ori, poate, în primul rând!) pe seama voturilor neacordate de românii din Transilvania. Şi, iată că, în zilele trecute, UDMR-iştii i-au întors, din nou, spatele, votând moţiunea PNL şi pentru căderea Guvernului. Drept care, învăţămintele să le tragă toţi cei care au procedat ca Victor Ponta şi, evident, ca Adrian Năstase. Dar şi liderii celorlalte partide dâmboviţene. De ce?

…Pentru că, practicând dansul pe sârmă, în decursul anilor, UDMR a sărit dintr-o „barcă" în alta, făcând, practic, parte din mai toate guvernele. Iar cu sprijinul tacit al guvernanţilor români (interesaţi, mai ales, de menţinerea la Putere!), UDMR şi-a impus multe din dezideratele sale autonomiste. Başca faptul că s-au îmbogăţit ei înşişi, în deplină concordie cu partenerii români. Argumentele?

Iată, până în 2000 au participat la guvernarea CDR, după care au fost asociaţi la guvernare de către PSD. În 2004, asocierea cu UDMR i-a costat pe pesedişti primăria Clujului.

Începând din 2005, UDMR a guvernat alături de ADA mai întâi, iar apoi alături de liberali, în guvernul minoritar condus de Tăriceanu. În 2008, încă înainte de alegeri bătuseră palma cu PNL şi PSD pentru o coaliţie de guvernare. Imediat după alegeri, i-au convins pe liberali să anunţe oficial că alianţa lor la guvernare cu UDMR continuă. Acest „angajament" al UDMR a durat doar până la prima ofertă a PDL, când au schimbat pentru a cincea oară „barca" politică şi au făcut o înţelegere cu PDL, paralelă cu cea a PNL. A fost apogeul ascensiunii politice a UDMR - să obţină poziţia de a fi „sforarii" noii coaliţii de guvernare a „dreptei", aliaţi cu PDL exact în momentul în care foştii lor parteneri, liberalii, spuneau că sunt incompatibili cu democraţii (cu care, acum, ca o ironie a sorţii, s-au unit în aşa-zisul „Marele PNL"). Iluzia puterii a durat la UDMR doar o zi. După care PSD îşi anunţase intenţia de a construi o coaliţie de guvernare cu PDL, având o singură condiţie ireductibilă - neparticiparea UDMR la guvernare. Era pentru prima dată când UDMR s-a văzut aruncată, ca o măsea stricată, în Opoziţie.

Dar n-a durat mult şi, în 2011, UDMR s-a aflat din nou la guvernare, alături de PDL…

Ăsta-i, deci, UDMR-ul. Întrebare: după participări şi ieşiri de la guvernare - şi prejudiciile de imagine aduse partidelor cu care au „colaborat" -, au învăţat ceva liderii şi partidele acestora?

Doar viitorul ne va răspunde cu „Da" sau „Nu"! Credem însă că, după votul de la Moţiunea de cenzură, şi Ponta s-a convins de… câtă încredere poţi avea în UDMR!

Notă: Cândva, Victor Ponta spunea că, uneori „Ca să treci puntea, te mai faci prieten şi cu dracu'". Acum, poate, s-a convins că: Dacă o faci, dracu' te ia!

Lasă un comentariu