Oferta Piraeus Bank nu protejează consumatorii

Distribuie pe:

Piraeus Bank anunță o ofertă specială pentru clienții cu credite în franci elvețieni (CHF) și euro garantate cu un imobil, cărora le oferă „costuri sub media actuală a pieței", mai exact o dobândă variabilă compusă dintr-o marjă fixă de 4,4% plus indicele de referință la 3 luni (EURIBOR sau LIBOR).

Banca menționează că „nu vor exista comisioane/taxe inițiale sau periodice legate de credit pentru această nouă ofertă. De asemenea, Piraeus Bank România va suporta costurile notariale și orice alte costuri legate de înregistrarea garanțiilor."

Chiar și fără comisioane, marja fixă de 4,4%, care este de fapt costul creditului, ținând cont că indicii EURIBOR și LIBOR se află în prezent la niveluri negative, dar aproape de 0%, este apropiată de nivelul dobânzilor medii ale pieței pentru creditele imobiliare.

Conform datelor publicate de BNR, dobânda medie la creditele imobiliare în derulare cu dobânda variabilă în euro era de 4,71% în luna august, în timp ce la același tip de credite noi dobânda anuală efectivă (DAE) medie era de 4,97%.

Așadar, oferta Piraeus este cu doar 0,3 puncte mai mică decât media pieței, ceea ce nu poate fi considerată o concesie din partea băncii sau o decizie de împărțire a poverii cu clienții, conform recomandărilor BNR, ci mai degrabă o recalibrare a costurilor creditelor la nivelul pieței.

Cătălin Parvu, șeful Piraeus Bank, spune că „ratele clienților se vor reduce în medie cu 13%, putând ajunge, în funcție de condițiile specifice fiecărui credit, până la 35%".

O reducere a ratelor cu 13% s-ar putea dovedi nesemnificativă pentru clienții cu credite în CHF ai Piraeus Bank, care reprezintă o mare parte din portofoliul total al băncii, în condițiile în care costul creditelor s-a dublat în ultimii 7-8 ani, din cauza aprecierii francului în raport cu leul, de la doar 2 lei în 2007 la peste 4 lei pentru în franc în prezent.

Interesant este că Piraeus Bank a ales o soluție diferită de cele ale Băncii Transilvania și Bancpost, care au venit cu oferte de conversie a creditelor din CHF în lei, cu aplicarea unui discount în cazul primei, ofertă ce s-a dovedit de succes, sau o reducere a dobânzii la 1,5%, dar numai timp de 3 ani, în cazul Bancpost, ofertă fără ecou până în prezent, întrucât poate fi considerată o momeală pentru clienți.

 

Lasă un comentariu