Bugetul municipiului Târgu-Mureş pe 2016 va pune accent pe studii şi lucrări de infrastructură

Distribuie pe:

„Sperăm ca până la sfârşitul acestei săptămâni să finalizăm lucrările de asfaltare a carosabilului, derulate pe tot parcursul toamnei", a declarat, marţi, 24 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, precizând că bugetul pentru anul viitor „nu are nimic spectaculos", accentul fiind pus, în continuare, pe studii şi lucrări de infrastructură, respectiv, pe realizarea de parcări în zona centrului şi a Spitalului Judeţean.

Târgumureşenii nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa taxelor şi impozitelor, acestea rămânând la nivelul celor de anul trecut; excepţie vor face clădirile în care funcţionează firme, în cazul cărora taxele vor creşte, potrivit prevederilor noului Cod Fiscal.

Primarul municipiului a prezentat, în linii generale, manifestările ce vor avea loc în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, începând cu data de 1 Decembrie şi culminând cu tradiţionalul Revelion în stradă. „Ziua Naţională va fi marcată, în centrul municipiului, printr-o manifestare sobră, elegantă, de ţinută, fără defilări şi retrageri cu torţe, fără foc de artificii", a precizat Dorin Florea, adăugând că focul de artificii nu va lipsi însă cu ocazia Revelionului şi că, pe viitor, la toate manifestările publice din oraş, va fi prezent un pompier.

La 4 decembrie va fi inaugurat bradul de Crăciun, plasat, ca şi în anii trecuţi, la Ceasul cu flori din Piaţa Trandafirilor. Este din specia molid, înalt de 25 de metri, în vârstă de aproximativ 90 de ani, cu o greutate de şase tone şi provine de pe Valea Nirajului Mic - Câmpul Cetăţii, zona administrativă a comunei Petelea, arondată Ocolului Silvic Ghindari.

În altă ordine de idei, primarul a anunţat că se pregăteşte pentru o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş, alături de reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, pe agenda întrevederii situându-se necesitatea adoptării unui pachet legislativ menit a nu mai bloca accesarea fondurilor europene de către administraţiile locale şi implementarea unor proiecte cu caracter periurban şi regional. Se doreşte armonizarea legislaţiei astfel încât regiile să se conformeze Planurilor Urbanistice Generale (PUG) ale localităţilor şi adoptarea unei proceduri legislative care să facă posibilă extinderea exproprierilor pentru utilitate publică, încât acestea să cuprindă şi construcţii, şcoli, parcări mari etc. O altă problemă ce va fi abordată în cadrul întâlnirii cu primul ministru este dubla subordonare şi dubla comandă sub care se află multe instituţii din România: spitalele, de exemplu, aparţin atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de cel al Educaţiei, iar în cazul şcolilor, clădirile ţin de primărie, iar procesul de învăţământ - de Ministerul Educaţiei, situaţie ce creează alte blocaje şi neajunsuri în administrarea lor corespunzătoare, a explicat edilul târgumureşean.

Primarul Dorin Florea propune instituirea unei comisii pe lângă Guvernul României, al cărei scop să fie promovarea unei legislaţii prietenoase pentru accesarea banilor europeni, astfel încât proiectele primăriilor să nu mai constituie obiectul unor procese în instanţă - trenante, amânate, păguboase şi costisitoare, în detrimentul comunităţilor locale.

 

Lasă un comentariu