Alimente-medicament - Banana

Distribuie pe:

Cea mai veche cultură de banane a apărut în Malaysia, cu peste 7.000 de ani în urmă. Apoi bananele au ajuns în India, unde au fost descoperite de Alexandru cel Mare, în anul 327 d. Hr., după care şi-au continuat călătoria în Orientul Mijlociu, găsindu-şi în cele din urmă drumul şi spre Africa. Majoritatea producţiei globale de banane provine din ţări din America Latină, urmate de Asia de Sud-Est, o contribuţie mai mică revenind din Africa.

Principalii constituenţi

O banană conţine 23% apă, 4,97% proteine, lipide (1%) şi 67,04% glucide, fibre. În ceea ce priveşte conţinutul de minerale menţionăm în primul rând potasiul (0,850g%), fosforul, sodiul, calciul, magneziul, iar ca microelemente, fierul şi cuprul. De asemenea, bananele, furnizează îndeosebi vitamine (A, B6, B9, C).

Beneficii nutriţionale

O banană mică acoperă 40% din necesarul zilnic de glucide. Zaharurile sale se digeră rapid.

Bananele pot fi considerate un aliment util datorită conţinutului ridicat în amidon şi zaharuri, ceea ce explică folosirea lor ca aditiv important în alimentaţie.

Recomandări terapeutice

• Banana conţine mult potasiu şi foarte puţin sodiu. Este necesară pentru echilibrul nervos, mai ales în cazul de confuzie mentală şi de depresie, potasiul este util celor afectaţi de hipertensiune şi boli cardiovasculare.

• Datorită conţinutului mare de fibre, banana reglează tranzitul intestinal, atenuând simptomele de diarei grave. De asemenea bananele ajută la distrugerea bacteriilor dăunătoare cu ar fi Hipylori despre care se crede că este responsabilă pentru majoritatea ulcerelor în prezent.

• Un studiu efectuat pe un eşantion mare de persoane a relevat că femeile care au mâncat banane de patru până la şase ori pe săptămână au redus riscul de a se îmbolnăvi de cancer de ficat cu 50%, în comparaţie cu femeile care nu au mâncat banane.

Lasă un comentariu