„2018 este veritabilul an al Reunirii Republicii Moldova cu România"

Distribuie pe:

Motto: „E trist să ai o ţară dezbinată,/ E trist să fii în casa ta străin"

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a aprobat cu 86 de voturi „pentru", 3 „împotrivă" şi 36 de „abţineri" Unirea cu Regatul României. Basarabia, ruptă de Moldova în 1812, revenea astfel în graniţele româneşti.

În ziua de de 27 martie 2016, cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, peste 50.000 de oameni au solicitat, la Chişinău, reunirea. Participanţii au format un tricolor din mii de baloane şi au purtat pe braţe un tricolor imens, de 100 de metri.

„Curentul unionist devine din ce în ce mai puternic în Republica Moldova, tot mai mulţi oameni îmbrăţişează acest ideal, înţeleg că aceasta este unica soluţie pentru un trai mai bun pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, îşi conştientizează identitatea lor românească şi conştientizează apartenenţa la acest spaţiu cultural etno-lingvistic. Ne bucurăm enorm că suntem din ce în ce mai mulţi. - declara, duminică, Anatol Ursu, preşedintele Asociaţiei „Tinerii Moldovei". - Am tot avut parte atât de recensăminte, cât şi sondaje de opinie trucate. Numărul unioniştilor este în continuă creştere. De la o zi la alta tot mai mulţi oameni rezonează cu curentul unionist şi noi credem că este un termen foarte obiectiv şi foarte corect când spunem că 2018 este veritabilul an al reunirii Republicii Moldova cu România."

În întâmpinarea sărbătorii, tinerii din echipele ODIP (Onoare, Demnitate şi Patrie) şi Liber TV au realizat a doua etapă a proiectului de presă românească în Republica Moldova - „Ziarul Românesc Liber": „...Cu patru zile înainte de termenul limită pe care l-am stabilit! Mulţumim din tot sufletul celor care ne-au susţinut şi ne ajută pentru a realiza acest obiectiv naţional - sursă de informare liberă şi gratuită românească! Păşim cu încredere spre realizarea următorului obiectiv - frecvenţa Radio românească în câteva luni şi punctul culminant - televiziunea Liberă românească! 27 martie va fi (n.n. - a fost) punctul de pornire a celor mai ambiţioase proiecte de Unire! Să ne fie într-un ceas bun, martirii neamului românesc sunt mândri de noi, de asta plânge cerul!".

Congresul de constituire Sfatul Ţării 2

În pofida alertei cu bombă din Parlament, duminică,

27 martie 2016, la Chişinău, a avut loc cea mai mare manifestaţie unionistă din istoria Republicii Moldova. De la ora 10 au început lucrările Congresului de constituire a Sfatului Ţării 2, la care au participat peste 1.700 de delegaţi din toate localităţile Republicii, reprezentanţi ai Diasporei Unioniste şi invitaţi din România. A fost intonat imnul „Deşteaptă-te, române!", iar participanţii au scandat „Unire!".

A fost votată, în unanimitate, Declaraţia de Unire, şi s-a dat citire Declaraţiei de Constituire a Sfatului Ţării 2.

Câteva idei desprinse din alocuţiunile participanţilor:

Academicianul Vasile Micu: „Unirea e salvarea noastră, pentru că vor fi doar beneficii pentru toţi locuitorii atât ai Republicii Moldova, cât şi ai României."; Academicianul Mihai Patraş : „Unirea cu România este un act cât se poate de legitim."; Mihai Cimpoi, reprezentant al Academiei de Ştiinţe a Moldovei: „De ce Sfatul Ţării 2? Noi vrem să continuăm Sfatul Ţării 1. Vorbim astăzi de procese integraţioniste, de integrare europeană. Eu cred că integrarea europeană nu e posibilă fără integrarea românească."; Anatol Petrenco, istoric: „Actul Unirii cu Patria-Mamă, România, a fost unul din cele mai importante evenimente ale neamului românesc. Reîntregirea din martie 1918 este un act progresist."; Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirică: „România poate renaşte la Iaşi şi Chişinău. Iaşiul este casă pentru voi şi va face tot posibilul să înfăptuiască Unirea."; Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu: „Este impresionant până la lacrimi să vezi atâta românism în această sală. Pentru noi, românii de aici, Unirea nu a fost niciodată un obiect de muzeu, ci a fost mereu vie în sufletele noastre. Acum mai bine de un sfert de veac, scriitorii au stat tot în această sală, promovând identitatea românească a basarabenilor. Astăzi, Moldova este un stat captiv, iar unica salvare este Unirea. Guvernanţii de la Chişinău ar trebui cât mai urgent să conştientizeze că acest deziderat trebuie susţinut. Cu perseverenţă şi curaj vom putea rupe carcasa de fier a unor imperii, care nu ne permit să fim împreună."; Veaceslav Inculeţ, urmaşul lui Ion Inculeţ: „Unirea nu trebuie să se realizeze doar din considerent economic şi material, ci Unirea este ceva de suflet. Nouă, celor care am făcut din idealul Unirii un scop al vieţii, nu ne rămâne decât să fim cât mai activi şi să luptăm până la capăt pentru Unirea cu Ţara."; Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei „Tiras-Tighina": „Vă chem pe toţi la unitate naţională românească. Trăiască România Mare în vechile hotare!"; Ghenadie Cosovan, preşedintele Asociaţiei „Credinţă şi Patrie": „Noi, ofiţerii de război, armata şi soldaţii suntem gata să punem umărul la Unire."; Constantin Codreanu, membru al Grupului de Iniţiativă al Sfatului Ţării 2: „Nu mai poate nega nimeni faptul că Mişcarea unionistă este în creştere. Trebuie să plecăm de aici cu un singur gând - Unirea este inevitabilă."; Nicolae Dabija, membru al grupului de iniţiativă al Sfatului Ţării 2: „Ţara întregită este cea mai mare avere pe care o putem lăsa copiilor noşti. Blândul nostru Prut niciodată nu a fost o graniţă şi nu trebuie să fie frontieră între românii de aici şi românii de acolo." (cbezer)

În cadrul Congresului de constituire a Sfatului Ţării 2, forul reprezentativ al unioniştilor, cei 1.700 de delegaţi din toate raioanele Republicii Moldova au adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018 şi paşii ulteriori acestui act. Informarea întregii populaţii din Republica Moldova privind beneficiile unui stat comun cu România, demararea proiectului investiţional pentru Republica Moldova, aprobarea de către Parlamentul de la Bucureşti şi Chişinău a principiilor Reunificării sunt câteva etape ale Foii de parcurs votate de reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale: intelectuali, tineri, ofiţeri, agricultori, veterani.

„Ştim de unde am pornit şi unde vrem să ajungem. Strategia noastră se bazează pe o serie de paşi concreţi, care decurg din abordarea pragmatică a procesului de Reunificare. Pasul final este ca în 2018 Unirea să fie votată în cele două parlamente", a declarat Constantin Codreanu, coordonator al Blocului Unităţii Naţionale şi membru al grupului de iniţiativă pentru crearea Sfatului Ţării 2. Printre numele marcante din Sfatul Ţării 2 se regăsesc Nicolae Dabija, Mircea Druc, Ion Ungureanu, Alexandru Moşanu, Alecu Reniţă, Mihai Cimpoi, Ion Negrei, Eugen Doga, Arcadie Suceveanu, Nicolae Botgros, Ion Varta, Petru Hadârcă, Iurie Colesnic, Gheorghe Mustea, Ninela Caranfil, Ion Iovcev, Octavian Ţîcu, Sandu Grecu, Vasile Iovu, Petru Bogatu, Silviu Tănase. Din listă mai fac parte şi reprezentanţi ai fiecărui raion şi ai minorităţilor naţionale.  La final, participanţii au votat, în mod simbolic, o declaraţie de Reunificare. (Radu Soltan)

Visul reunirii adună generaţiile de pe cele două maluri ale Prutului. Duminică, 27 martie, mai mulţi elevi ai singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, „Lucian Blaga", alături de câştigătorii concursului „Trenul Unirea te duce să sărbătoreşti Unirea la Iaşi", au beneficiat de o călătorie inedită cu trenul în unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Evenimentul a fost desfăşurat datorită sprijinului financiar al Directorului General al Î.S. „Calea Ferată din Moldova", Iurii Topala, care a oferit un număr impresionant de bilete gratuite tur-retur pentru cursa Chişinău-Iaşi. Graţie unui acord dintre CFM şi Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, împreună cu Asociaţia TRAMCLUB Iaşi, beneficiarii campaniei au fost transportaţi gratuit din staţia Socola în centrul oraşului istoric Iaşi, şi retur. Voluntarii din cadrul organizaţiei au împărţit steaguri tricolore tuturor călătorilor veniţi din Republica Moldova cu trenul „Unirea", iar RATP a schimbat, pentru o zi, în mod simbolic, indicativul traseului pentru gara Socola din 51 în 98, pentru a marca cei 98 de ani trecuţi de la Ziua Unirii.„Am fost prezenţi la gara Socola cu două autobuze purtând steagul românesc şi mesajul actual al Unirii pentru a primi românii basarabeni care au venit astăzi la Iaşi cu trenul «Unirea». Bun venit ACASĂ!", a menţionat Cristina Albu, RATP Iaşi. Elevii, alături de părinţii şi profesorii din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga" din Tiraspol, care au călătorit pentru prima oară cu trenul la Iaşi, ghidaţi fiind de Doiniţa Cărăuşu, profesoară la unul dintre colegiile ieşene, s-au arătat cuprinşi de o mare admiraţie faţă de excursia de care au avut parte.

Directorul-adjunct al Liceului, Raisa Padurean, a ţinut să transmită mulţumiri Directorului General al CFM, precum şi întregii echipe pentru clipele de poveste petrecute la Iaşi. „Cu Unirea spre Unire" - astfel şi-a început discursul de felicitare doamna profesoară din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol. „A rămas în urmă ziua de 27 martie, o zi importantă pentru toţi cei ce gândesc şi simt româneşte. În această zi, un grup de copii, profesori şi părinţi din Tiraspol au avut fericirea de a vizita oraşul Iaşi. Pentru o bună parte dintre ei, acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată. Bucuriile au inundat sufletele copiilor, dar şi ale celor maturi, care pentru prima oară au trecut Prutul. Ce poate fi mai frumos decât atunci când vezi zâmbete pe feţele oamenilor?! Cu această ocazie, aducem mulţumiri domnului Topala, dar şi întregii echipe de la CFM pentru acest gest minunat, dar şi pentru că datorită Domniilor Sale, am putut să ne bucurăm de aceste clipe minunate. Cu Unirea spre Unire! Numai aşa vom ajunge să ne debarasăm de sârma ghimpată de la Prut; numai aşa se va înfăptui Unirea mult aşteptată! Vă dorim să realizaţi şi mai mult lucruri frumoase, mai ales pentru cei ce nu au posibilitatea să viziteze Ţara-Mamă".(cbezner)

Sărbătorirea  celor 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a continuat şi în alte localităţi din Republica Moldova. Luni, 28 martie, în Lozova , raionul Străşeni, în incinta Liceului Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu", a fost vernisată o expoziţie cu genericul „Generaţia basarabeană a Marii Uniri", cuprinzând date istorice, fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre generaţia care a realizat Unirea de la 1918. Au participat personalităţi marcante ale culturii basarabene, precum Directorul Institutului de Cultură Valeriu Matei, şi Tudor Ungureanu - conducătorul grupului etno-folcloric „Ştefan Vodă", preşedintele Asociaţiei „Onoare, Demnitate şi Patrie"- Vlad Bileţchi, ansamblul folcloric de la Liceul „Spiru Haret" Chişinău, elevii din Liceul Teoretic „Ion Inculeţ" din satul Vorniceni, copiii de la grădiniţa „Speranţa" din Lozova, Ansamblul de cântece „Lozioara". „Noi, tinerii, suntem de o credinţă nestrămutată că la acea zi sfântă, când se va serba unirea tuturor românilor, vom fi printre fericiţii care vom putea vedea înfăptuirea unui ideal visat de un secol - a spus Viorica Gori, elevă în clasa a XII-a.- Suntem tineri, frumoşi, şi capabili să schimbăm societatea în care trăim. Şi spun cu convingerea că în inimile noastre arde un mare dor de a spăla toate păcatele trecutului şi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să scoatem Basarabia din întuneric".

Doamne ajută!

 

Lasă un comentariu