P R O I E C T 2016 – 2018 ÎNFRĂŢIRE PENTRU UNIRE - UN DEZIDERAT ENORM

Distribuie pe:

Nimic nu este mai important acum decât RENÎNTREGIREA RE-UNIREA REPUBLICII MOLDOVA (BASARABIA) cu ROMÂNIA.

PARTENERIAT - CHEMARE

Pentru aceasta trebuie să spunem şi să ne propunem câteva lucruri: 1). Se poate! 2). Noi suntem cei care putem! 3). Noi suntem cei care vrem! 4). Noi suntem cei care se implică şi găsesc modalităţile cele mai eficiente de acţiune! 5), Noi o să reuşim!

Atât românii cât şi cetăţenii REPUBLICII MOLDOVA aşteaptă de decenii să apară unul sau mai mulţi oameni politici cu înţelepciune, cu suflet, cu putere de acţiune şi cu determinare, care să se ocupe deschis, energic şi cu rezultate în înfăptuirea RENÎNTREGIRII, RE-UNIRII, Reîntregire pe care strămoşii noştri, acum 100 de ani, au făurit-o.

Îi pomenim adesea pe înaintaşii noştri, îi apreciem, ba, chiar îi admirăm pentru atâtea fapte bune şi frumoase pornite din suflet şi realizate minunat. Acum, se pune întrebarea cea grea pentru noi: Suntem noi, cei de astăzi, în stare să repetăm ce au reuşit strămoşii noştri acum 100 de ani? Acum, 100 de ani, cu mijloacele şi posibilităţile lor, cu simţămintele şi voinţa lor, în condiţiile de atunci? Ne putem ridica la această înălţime, sau trebuie să recunoaştem că suntem slabi, dezbinaţi, cârcotaşi, ba, chiar, neputincioşi sau laşi. Dacă trebuie să recunoaştem aceasta, atunci, să o şi spunem, până nu o spun urmaşii noştri, care o s-o constate.

Când deschizi subiectul acesta, spre bucuria celor cu speranţă şi cu dorinţă de implicare, apar din ce în ce mai mulţi curajoşi, determinaţi şi dornici de acţiune, fiecare după posibilităţile lui, dar, să recunoaştem apar şi şovăitorii, cei care nu cred în acest deziderat invocând liste de argumente descurajante, apoi apar şi opozanţii, invocând, la rândul lor liste de dezavantaje şi probleme ce ar apărea daca am încerca şi am reuşi în ţelul nostru. Suntem conştienţi de toate aspectele, sperăm să învingă primii.

De la ce considerent esenţial porneşte proiectul nostru?

Nu ne putem baza pe oameni politici. Nu avem oameni politici nici aici în România, nici acolo în Republica Moldova, suficient de puternici, de implicaţi şi hotărâţi ca să mai aşteptăm mare lucru de la ei. Dacă de la mai-marii statelor noastre, preşedinţi, parlamentari, guvernanţi aşteptăm degeaba, atunci, avem o soluţie:

SĂ PORNIM RE-UNIREA DE JOS ÎN SUS!

Adică, de la noi, de la oamenii de rând. Noi suntem mulţi, noi suntem puternici, mai avem suflet, mai avem sentimente, mai avem speranţe, mai avem şanse şi, atenţie, avem soluţii, nu dezarmăm şi nu ne descurajăm!

„Unde-s mulţi, puterea creşte!" Iar UNIREA, întotdeauna, naţiunea a făcut-o, nu tagma "jăfuitorilor!" Astea ni le transmit străbunii, şi astea ni le-au arătat ei. Nu trebuie să ne mai amăgim şi să rătăcim pe alte căi deşarte.

„Nu mai aşteptaţi mai-marii

să vă cheme-n cancelarii,

sau prin nu ştiu ce palate

şi să vă facă dreptate!.

Să pornim cu mic cu mare

şi-ntr-o unică suflare,

să le dăm tuturor ştirea

că noi vom face UNIREA!"

Care este calea? PARTENERIATELE, ÎNFRĂŢIRILE…

1. Adoptă o familie din REPUBLICA MOLDOVA. Chemare adresată familiilor din România. Stabileşte modalităţi de cunoaştere, de corespondenţă, de vizite, de parteneriate, de colaborare pe orice fel de subiecte şi obiective. Cetăţenii Republicii Moldova, se simt înstrăinaţi, abandonaţi, neglijaţi, marginalizaţi, desconsideraţi, nu ne cunosc, ştiu foarte puţine lucruri despre noi şi, foarte multe, false, inoculate politic şi ideologic pe toate căile de zeci de ani până astăzi. Să recunoaştem că şi noi cunoaştem prea puţine lucruri despre ei. Invitaţi, de aceea, o familie din Republica Moldova în familia voastră, petreceţi timp împreună, povestiţi, împărtăşiţi-vă experienţele de viaţă, găsiţi modalităţi de colaborare-conlucrare, faceţi schimburi de vizite. Sigur, experienţele vor fi extrem de interesante şi pline de satisfacţii şi împliniri. Contribuiţi prin aceasta la apropiere dintre noi şi prin asta la ţelul suprem al MARII RE-UNIRI, 1 Decembrie 2018. Este un efort mic, pe care puteţi să-l faceţi şi să simţiţi, în acelaşi timp, că aţi contribuit fiecare la MARELE DEZIDERAT. Acum, corespon-denţa este facilitată de mediul online şi de telefonia digitală.

Noi, oamenii de rând, oamenii simplii, putem trece peste nu ştiu ce considerente politice, strategice şi geo-strategice, de conjunctură sau de adversităţi şi interese. Putem arăta că forţa este în noi. Putem pune oamenii politici în faţa faptei împlinite: NOI, FAMILIILE NOASTRE SE UNESC CU FAMILIILE DIN REPUBLICA MOLDOVA. Frumos, paşnic, temeinic. Indiferent de naţionalitate, de religie, de opţiune politică etc.

2. Asemănător, propunem şi chemăm la înfrăţiri-parteneriate între:

- Instituţii Administrative: Primării, Consilii Locale, Consilii Judeţene, (proiecte comune, schimburi de delegaţii pe diferite teme);

- Instituţii de învăţământ: şcoli, licee, universităţi, institute, (vizite cu grupuri de elevi, studenţi, cadre didactice, părinţi, concursuri şcolare, activităţi sportive şi de creaţie, tabere)

- Instituţii de cultură: Case de Cultură, Cămine Culturale, Teatre, Filarmonici, Formaţii (Spectacole, cântăreţi invitaţi, formaţii artistice invitate la activităţi comune);

- Biserici (grupuri de enoriaşi însoţiţi de preoţi, pelerinaje la mănăstiri şi la locurile sfinte);

- Societăţi de Producţie, Comerţ şi Servicii (schimburi comerciale şi de specialişti, secţii şi puncte de lucru)

- Altele.

Facem apel la conducerile Asociaţiunii Culturale ASTRA şi Asociaţiei PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA, precum şi a orice altă asociaţie sau fundaţie, precum şi formaţiune politică, să găsească cea mai eficientă formă de implicare şi colaborare organizată, declarată şi comunicată public, care să medieze şi mai ales să intermedieze astfel de ÎNFRĂŢIRI - PARTENERIATE între familii, instituţii, societăţi etc.

Duminică, 27 martie 2016, a fost o mare manifestaţie la Chişinău şi în alte localităţi din Republica Moldova, România şi nu numai, PRO UNIRE, manifestaţie la care s-a constituit SFATUL ŢĂRII 2. Să luăm de îndată legătura cu conducerea sa, precum şi cu toate conducerile Despărţămintelor ASTRA şi cu conducerile Asociaţiei PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA din ROMÂNIA şi din REPUBLICA MOLDOVA, să înceapă acţiunea de găsire a familiilor, instituţiilor, societăţilor comerciale etc, interesate să facă Înfrăţiri-Parteneriate şi să intermedieze aceste legături. Doamne, ajută!

Reghin, 7 aprilie 2016

 

Iniţiatori: Viaceslav Istrati, Preşedintele Asociaţiei PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA - Filiala Reghin, jud. Mureş, România

Ilie Frandăş, Secretar, Despărţământul ASTRA - Reghin, Ion Tuşnea, Vicepreşedinte

Lasă un comentariu