CASTELUL DIN SÂNGEORGIU DE MUREŞ VA FI RENOVAT DIN BANI EUROPENI ŞI VA DEVENI UN CENTRU CULTURAL ŞI TURISTIC AL REGIUNII

Distribuie pe:

Vineri, 20 mai, a fost publicată pe pagina de internet PNDR a proiectelor europene lista cu localităţile din România care au fost desemnate câştigătoare pentru proiectele depuse în vederea protejării patrimoniului cultural. Valoarea proiectului este de 500.000 de euro şi va finanţată aşadar de Uniunea Europeană. Sunt foarte bucuros că am întocmit un proiect care a avut câştig de cauză în faţa comisiilor de selectare, pentru că e luptă mare între localităţi pentru a atrage fonduri externe - a declarat primarul comunei, ing. Sofalvi Sandor Szabolcs. Acest castel va deveni după renovare un important centru cultural şi turistic al regiunii. Aici va fi amenajat un muzeu al satului, muzeu etnografic român, maghiar şi rrom, sală de expoziţie pentru pictorii, sculptorii şi fotografii sângeorzeni şi nu numai, sală de concerte sau de mici spectacole. Tot aici îşi vor găsi locul miile de volume de cărţi ale fostei biblioteci ale Căminului Cultural, dar va funcţiona şi o e-bibliotecă pentru tineri. Am dori să amenajăm şi o sală frumoasă pentru oficierea căsătoriilor care sunt foarte multe la număr în ultimii ani.

După renovare, care va putea începe poate încă în acest an după obţinerea avizelor şi derularea licitaţiei pentru desemnarea executantului renovării, vom deschide porţile lui tuturor sângeorzenilor, dar şi vizitatorilor sau turiştilor. Totodată, vom înfiinţa şi un parc frumos în curtea castelului unde se găsesc stejarii seculari. Nu întâmplător, în luna februarie a acestui an, comuna noastră a fost distinsă cu titulatura „Sat cultural al României" şi a ocupat locul 2 pe ţară la concursul de la Bucureşti, primarul comunei primind săptămâna trecută la Muzeul Satului Român din capitală o Diplomă de excelenţă pentru activitatea lăudabilă realizată în slujba promovării culturii. Mă simt bine şi iubesc mult această comună, pe care o consider marea familie a sângeorzenilor în care convieţiuim frumos împreună români, maghiari şi rromi - a mai declarat primarul Sofalvi. 

Lasă un comentariu