Testamentul iubirii

Distribuie pe:

Asociația Culturală a Despărțământul ASTRA „Teodor Muică", de pe Văile Târnavelor, cu sediul la Sângeorgiu de Mureș, al cărui președinte este neostoita în iubire de ceea ce noi, ardelenii, avem mai drag: portul, obiceiurile și graiul neaoș românesc, Emilia Feier, alăturându-i-se, Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI - președinte Lazăr Lădariu, Asociația Culturală „LSC Speranța", condusă de Nicu Poșta, sub același sceptru al frumosului, au organizat sâmbătă, 28 mai 2016, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, spectacolul intitulat „Testamentul iubirii". Spectacolul, prilejuit cu ocazia a 155 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultură a Poporului Român (ASTRA), cu sediul la Sibiu, întâlnire prilejuită omagierii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române și a celor 25 de ani de activitate artistică pusă în slujba cântecului, culturii, a domnului Nicu Poșta.

Prezentatorii spectacolului Dimitrie Poptamaș - vicepreședintele Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, cel care vorbește despre țara noastră, asemuind-o Pământului Făgăduinței", „acest colț de rai - Grădina Maicii Domnului", și Emilia Feier - președintele Despărțământului ASTRA Sângeorgiu de Pădure.

Spectacolul a cuprins trei momente reunite, lansarea albumului de muzică ușoară al solistului vocal Nicu Poșta, acompaniat de „Cvartetul ArteMiss". În cadrul recitalului a fost creat un moment al poeziei, sub genericul „Întâlnire cu poezia", prilej în care o seamă de poeți ai ASTREI au recitat din creațiile proprii, urmat de un bogat program artistic susținut de grupurile folclorice: „Târnava Mare" - Țopa, „Doina" - Albești, „Flori de Nalbă" - Daneș, „Nadeșul dintre Târnave", „La Fântâna dorului" - Sângeorgiu de Pădure, Grupul vocal „Dor de pe Târnave", prestigiosul Grup vocal Târnavele" - Sighișoara, Ansamblul de Dansuri Populare „Junii din Bahnea". Interpreții de muzică populară: Nicu Pintea, Ana Munteanu, Maria Butilă, Cătălin Doinaș, Liviu Dascăl, Mihai Șuteu, Daniela - Julieta Vlad, Doina Pintea, Angela Muscă, Lorena Filipescu, Lucreția Ana Coman, instrumentistul Nicu Teșculă.

În cadrul „întâlnirii cu poezia" scriitorul, publicistul, poetul, animator al vieții culturale mureșene Lazăr Lădariu, descris de Dimitrie Poptămaș: „El este omul speranțelor, omul care veghează asupra lucrurilor drepte, de ce nu am spune-o a neliniștii noastre. Cel care prin reportajele sale a întors «râurile spre izvoare», acum președintele ASTREI mureșene, imbatabil în lirica acestor locuri, domnul Lădariu". În scurtu-i discurs la adresa ASTREI, poetul Lazăr Lădariu a spus: „ASTRA, acest filon al Culturii, cea care făcea la sfârșit de secol XIX legătura între intelectualii orașelor, între locuitorii satelor, purtând ca deviză cuvintele «Totul pentru națiune, nimic pentru tine, nici câștig, nici glorie!»". Adăugând: „Ce bine ar fi, dacă astăzi mai marii noștri ar cunoaște această deviză, cred că, ar fi folositoare inclusiv pentru Parlamentul României. Despărțământul ASTREI a avut în județul Mureș oameni de seamă, unul dintre ei a fost dr. Eugen Nicoară - un Mecena al românilor mureșeni, pe vremuri ocupând funcția de Președinte al Despărțământului ASTRA Reghin, cel care a ridicat în partea de sus al Mureșului biserici, troițe, iar la Reghin a înființat un spital pe care l-a dăruit Eparhiei Ortodoxe din Cluj, construind și o Casă de Cultură care-i poartă astăzi numele. Totul făcut din dragoste pentru poporul său, fără să ceară de la cineva măcar un leu. Rolul celor care în prezent fac parte din Despărțămintele ASTREI este cel de continuatori acelor de seamă români, care nu au precupețit niciun efort spre ridicarea și propășirea nației noastre între națiunile lumii". „Iar dacă la-nceput a fost cuvântul/ Cu zbor de îngeri să îl însoțească,/ Chiar gândul să mi-l poarte vântul/ Prin limba noastră, veche românească…"

Inițiatorul evenimentului, ca spectacol oferit iubitorilor de frumos, a fost cunoscutul interpret de muzică populară, dar și de muzică ușoară, Nicu Poșta, cel care, alături de cvartetul „ArteMiss", prin melodiile sale ca aranjament orchestral, pe versurile unor poeți sighișoreni, ne-a purtat pe aripile visării și nostalgiei. „Ca să te uit", „Te-mbrățișez cu depărtarea, ca să te uit,/Ca să te uit/te voi acoperi cu marea, Ca să te uit/ Eu te-am iubit vis nesfârșit/ Și am sperat, dar ai plecat/ De-ai fi balsamul unui dor/ Te-aș răsfira ca să nu mor…" Continuând cu unul dintre cele mai frumoase și lirice cântece din al lui repertoriu, intitulat „Testamentul iubirii", care a dat titlul concertului. Cântec pe versurile minunate ale poetei Ana Munteanu Drăghici, de o cantabilitate și vers pline de nebănuite trăiri. Un alt cântec drag interpretului - „Crâng de lăcrimioare", răsplătit cu vii și îndelungate aplauze. O voce caldă, cu priză la public, a fost apariția scenică a interpretului Nicu Pintea, cu acel cântec dedicat celei mai dragi ființe de pe pământ „femeia", rodul iubirii și plenitudinii întru desăvârșirea vieții, rămânând pe retina minții versurile atotcuprinzătorului refren „Mai caldă ca vara,/ Mai dulce ca vioara,/ Doar femeia poate fi/ Mai sus ca povața,/Mai scumpă ca viața,/ Doar femeia poate fi./ Jos pălăria pentru femei/ Și dați-i femeii ce este al ei/ E mintea și sufletul tău /E tot ce vrem…"

Un invitat special spre bucuria spectatorilor, Cătălin Doinaș, cel care a încântat spectatorii mureșeni cu cântece de o trăire aparte. „Fraților de arme, toți vă ridicați,/ Glasul clopotelor să îl ascultați,/ Că vă cheamă-n luptă sângele străbun/ Să păziți hotarul de dușmani păgâni,/ Ne-au călcat străinii, ne-au poftit vecinii,/ Ca și brazii-n munte, nu ne-om apleca/Și de-o fi furtună și de-i vreme bună/Vatra românească ne-o vom apăra.

Momentul dedicat poeților a întregit, în mod miraculos, un timp în care cuvântul devine liră înălțătoare de neuitare, de primenire. Așa cum în prezentarea făcută de Dimitrie Poptămaș, vorbind la adresa poetului Lazăr Lădariu, descriindu-ni-l „omul speranțelor, omul care veghează asupra limbii neamului său, de ce nu am spune-o, neliniștii noastre uneori". Scriitor, publicist, poet, jurnalist în lumea cotidianului, om ale cetății, nu în ultimul rând o voce, fermă, neclintită, de ținut seama în lumea politicii, în scrierea sa verbul are stare, are acțiune, are certitudinea neclintirii în ceea ce însemnă iubire de țară, de neam, de tot ceea ce înseamnă românesc. Așa cum s-a exprimat Emilia Feier, omul, poetul, scriitorul Lazăr Lădariu, în toată facerea lui, „este o adevărată instituție a românismului." „Nu-i lapte pe lume mai dulce,/ Nici soare să urce pe deal,/ Mai altfel, mai blândă chemare/ Ca aici, la noi în Ardeal./ Nu-i ninsoare căruntă pe munți,/ Nici zăpezi să respire în van,/ Prin pădurea pândită de lupi/ Ca aici, la noi, în Ardeal./ Nu-i seară mai plânsă pe culmi,/ Pe Mureș, pe ape-n aval,/ Nu-i doină mai tristă să cânte/ Ca aici, la noi, în Ardeal…" Într-o cronologie aleatorie, am ascultat versurile poeților Ana Munteanu Drăghici, Nicolae Băciuț, Mircea Dorin Istrate, Carolina Baldea, Petre Curticăpean, Cătălin Cioaba, Muntean Gheorghe, și, nu în ultimul rând, ale subsemnatului. După cum spunea poetul Nicolae Băciuț, este prima dată când poezia astristă se întâlnește într-un spectacol cu genuri muzicale diferite. Putem să punem puțină poezie în fiecare gând, e nevoie de poezie, răstălmăcind o binecunoscută butadă „dacă poezie nu e nimic nu e". În opinia poetului Nicolae Băciuț, „poezia este rugăciune, și dacă rugăciune nu e, nu e nici dragoste". Județul Mureș are poeți importanți, cu siguranță că, „marea carte a literaturii române", nu va putea să ignore contribuția mureșenilor. Aducându-ne aminte de poetul Eminescu, de Nichita Stănescu, de poetul Grigore Vieru, cel care își plângea dezmierzându-le în versul lui molcom, hotarele samavolnic impuse ale graniței dincolo de lacrimile Prutului. „În aceeași limbă/ Toată lumea plânge,/ În aceeași limbă/ Râde un pământ. /Ci doar în limba ta/ Durerea poți s-o mângâi,/ Iar bucuria/ S-o preschimbi în cânt".

Finalul spectacolului revenindu-le purtătorilor de frumos, grupurilor folclorice, interpreților de cânt popular, cei care prin frumusețea straielor portului popularromânesc, mesajul cântecelor de joc sau cel doinitor, a întregit o minunată seară, în somptuoasa sală din Palatul Culturii, unde mai bine de trei ore, într-o succedare perfectă, a făcut ca emoția, lumina din ochii spectatorilor să strălucească pe chipul artiștilor într-o adevărată și curată emulație, unde sufletul fiecăruia a rezonat într-o simbioză perfectă redând crâmpeie de stele unei seri de sfârșit de străluminat Cireșar - luna începutului de vară plină de lumină și căldură solară.

Lasă un comentariu