AZI, 23 MAI, ZIUA MONDIALĂ ANTIFUMAT

Distribuie pe:

La Târgu-Mureș: simpozion pe tema impactului legislației asupra renunțării la fumat

 

Spitalul Clinic Județean Mureș, Societatea Română de Pneumologie, Consiliul Județean Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș organizează simpozionul cu tema „Impactul legislației asupra renunțării la fumat", manifestare prilejuită de marcarea, la 31mai, a Zilei Mondiale Antifumat.

Evenimentul are loc azi, începând de la ora 9, în sala de conferințe a Hotelului „Continental" din Târgu-Mureș și se axează pe dezbaterea prevederilor noilor reglementări privind fumatul și impactul acestora asupra populației, precum și abordarea unor teme legate de prevenirea și tratamentul tabagismului.

Comunicările științifice prezentate vizează, printre altele, în ce măsură poate fi estimat impactul interzicerii fumatului în spațiile publice, particularitățile dependenței tabagice la adolescenți, fumatul activ și pasiv, cunoștințe despre consilierea antifumat în rândul studenților de la UMF Târgu-Mureș (specializarea Asistență Medicală Generală), abordarea cognitiv-comportamentală în renunțarea la fumat, reducerea frecvenței fumatului la gravide, fumatul - factor de risc în cancerul bronhopulmonar ș.a.

 

Fumatul - o epidemie ce poate fi prevenită

Inițiativa de a institui, anual, o zi în care toți locuitorii planetei să ia aminte la pericolele la care se expun fumătorii aparține Organi-zației Mondiale a Sănătății (OMS) și este marcată începând din 1987.

Potrivit OMS, consumul de țigări este o epidemie, ucigând, anual, peste cinci milioane de oameni. Numai în SUA, fumatul reprezintă cauza a peste 400.000 de decese în fiecare an, potrivit American Lung Association. Este cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită.

Conform statisticilor OMS, în lume există peste un miliard de fumători, peste 80% dintre aceștia trăind în țări cu venituri mici și mijlocii, iar jumătate din copiii de pe planetă respiră aer poluat de fumul de țigară. Specialiștii mai avertizează că țigările îi ucid pe jumătate din cei care le consumă, estimându-se că, în 2030, fumatul va produce opt milioane de decese. Aceștia mai atrag atenția că, din cele 4.000 de substanțe chimice pe care le conține fumul de țigară, 43 sunt cancerigene, iar cel puțin 300 sunt toxice.

Zilnic, în România, fumează circa patru milioane de persoane, iar 6,5 sunt expuse la fumul de țigară. Datele oficiale furnizate înainte de adoptarea noii legislații privind fumatul în locurile publice arătau că mai mult de o treime dintre adulți fumau pasiv la serviciu, 86,6% în restaurante și 94,4% în baruri și cluburi.

 

Vești bune!

(Medicul mi-a spus că, dacă renunț la fumat, voi trăi o lună mai mult. Dar măcar voi putea fuma în acea lună? - aforism de Maria Luisa Spaziani)

Specialiștii din cadrul American Lung Association, care citează un raport al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, (www.lung.org) afirmă că, îndată ce renunțăm la fumat, organismul nostru începe să repare daunele pricinuite de țigară. Beneficiile pentru sănătate apar la doar 20 de minute după ce am luat marea (dar atât de dificila) hotărâre și se întind pe o perioadă de 15 ani.

După 20 minute de la renunțarea la fumat: ritmul cardiac scade la un nivel normal.

După 12 ore: nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal.

După două săptămâni până la trei luni: riscul de a suferi un atac de cord începe să scadă, iar funcția pulmonară începe să se îmbunătățească.

După una până la nouă luni: se diminuează tusea și respirația sacadată.

După un an: riscul suplimentar de boli cardiace coronariene este jumătate din cel al unui fumător.

După cinci până la 15 ani: riscul de a suferi un accident vascular cerebral se reduce la cel al unui nefumător. Riscul de a face un cancer al cavității bucale, al gâtului sau al esofagului este jumătate din cel al unui fumător.

După 10 ani: riscul de a muri de cancer pulmonar este de aproximativ jumătate din cel al unui fumător. Riscul de a face un cancer de vezică urinară este jumătate din cel al unui fumător. De asemenea, scade riscul unui cancer de laringe, rinichi sau pancreas.

După 15 ani: riscul unei boli coronariene este același ca și al unui nefumător.

Lasă un comentariu